Glutensensitivitet – er det ren indbildning?

Glutensensitivitet – er det ren indbildning?

Gluten er et protein i hvede, rug og byg, hvis ry er blevet så medtaget, at mange er villige til at betale i dyre domme for at undgå det. Flere og flere føler nemlig, at de lider af såkaldt glutensensitivitet, og undersøgelser viser, at 15-25 pct. ønsker flere glutenfrie produkter. Men hvad er glutensensitivitet? Og er der sundhedsfordele ved at tage del i supermarkedernes efterhånden bugnende udbud af glutenfrie kiks, brød og pasta?

Allerførst var det måske en god idé at finde ud af, hvad gluten egentlig er. Rundspørger viser nemlig, at selv selvproklamerede glutensensitive ofte ikke aner, hvad det egentligt er, de med stort besvær undgår.

Gluten er et protein, der udgør 80 pct. af proteinerne i hvede, rug og byg. I hvede findes det som glutenin og gliadin, mens det i rug og byg findes som hhv. secalin og hordein.

Folk, der vælger at følge en glutenfri diæt, undgår altså rug, hvede og byg og produkter heraf. Det gælder bl.a. brød, pasta, kiks, mysli, kager og mange færdigretter. Nogle vælger også at undgå havre, da det kan være forurenet med hvede under dyrkningen.

Sensitiv eller hysterisk?

Glutensensitivitet opleves som oppustethed, træthed, udslæt, fordøjelsesproblemer, mave-, led- eller muskelsmerter m.v. ved indtag af gluten. I modsætning til glutenallergi, findes der ingen blodprøve eller andet, der kan bevise diagnosen. Og her sætter skepsissen ind – for eksisterer glutensensitivitet så overhovedet? Er det i virkeligheden blot en ”mode-diagnose”, mange hæfter sig ved, fordi de har hørt, at gluten er usundt?

Undersøgelser viser, at omkring 70 pct. af de ”glutensensitive” ikke har nogen sensitivitet. I blindede forsøg viser de enten bedring, når de får placebo (snyde-kapsler) eller forværring, når de får lukkede kapsler med hvede i.

70 pct. ”misbruger” altså diagnosen, da den tilsyneladende kun eksisterer i deres hoveder. Men det betyder også, at 30 pct. rent faktisk lider af en reel sensitivitet. De får symptomer efter indtag af hvede, og derfor er der bestemt belæg for at undgå det.

En reaktion på hvede kan dog også skyldes andre stoffer end gluten. Hvede, rug og byg indeholder stoffer (kaldet FODMAPs), som kan være problematiske for nogle, men det har intet med gluten at gøre. Derfor er en reel glutensensitivitet en diagnose, kun meget få hører ind under. Men er den der, bør den også tages alvorligt.

Overdiagnosticeringen og hysteriet omkring gluten har sine rødder i det simple faktum, at glutenfrie diæter og det at kalde sig glutensensitiv er blevet en modedille. Pludselig får ”alle det dårligt”, når de spiser det. At betegnelsen ”misbruges” i så høj grad gør, at diagnosen bliver useriøs og upålidelig, og det underminerer endvidere det faktum, at nogle faktisk får det værre ved at spise gluten, og ikke bare gør det, fordi, det er det sidste nye. Og det er synd.

Bivirkninger af glutenfri kost

Oplever du symptomer på glutensensitivitet, som klart bedres på en glutenfri diæt, skal du selvfølgelig lytte til din krop og undgå det efter at have sikret dig, at det decideret er gluten, du reagerer på.

Men hop ikke med på bølgen i troen på, at gluten er usundt. Hvede, rug og byg er vigtige kilder til fuldkorn, prebiotika, fibre og en lang række andre sundhedsfremmende stoffer, der beskytter os mod sygdomme.

Derudover viser undersøgelser, at vores andel af gode bakterier i tarmen nedsættes på en glutenfri diæt. Det er en højst problematisk bivirkning, da de gode bakterier beskytter tarmen mod visse typer af kræft, inflammatoriske lidelser og hjerte-karsygdomme. Så for langt de fleste er der altså ingen god grund til at undgå glutenholdige fødevarer. Tværtimod. For det er altså ikke kun pengepungen, det kan ende med at gå ud over!

Nogle oplever gevinst ved at være syge
Fra julevred til julefred

Related Posts

 

Comments 7

Gæst - lis Lillethorup on søndag, 21. december 2014 10:22
Glutensensitivitet

en del stofskiftepatienter med Hachimotos kan ikke tåle gluten, en overset gruppe patienter

en del stofskiftepatienter med Hachimotos kan ikke tåle gluten, en overset gruppe patienter
Maria Felding on søndag, 21. december 2014 12:03
Hashimotos

Hej Lis
Der er bestemt andre grunde til at undgå gluten. Desværre har jeg ikke mulighed for at dække alle aspekter i et så kort indlæg. Men du har fuldstændig ret - der er et overlap mellem cøliaki og både graves og hashimotos.

Hej Lis Der er bestemt andre grunde til at undgå gluten. Desværre har jeg ikke mulighed for at dække alle aspekter i et så kort indlæg. Men du har fuldstændig ret - der er et overlap mellem cøliaki og både graves og hashimotos.
Gæst - Birgit Andersen on søndag, 21. december 2014 11:18
Modedille?

Kære skribent. Hvis du vidste, hvor omstændigt det er at følge det du kalder en modedille, så ville jeg, og mange andre sikkert have fundet en anden modedille. Jeg hører desværre til i Hashimotos gruppen og vi bliver flere og flere - måske nok derfor en stigning... Og hvis supermarkederne "bugner" af glutenfrie produkter, så kommer jeg ikke i de rigtige supermarkeder...Men i Sverige har de udvalg, da de forlængst har erkendt problemet.

Kære skribent. Hvis du vidste, hvor omstændigt det er at følge det du kalder en modedille, så ville jeg, og mange andre sikkert have fundet en anden modedille. Jeg hører desværre til i Hashimotos gruppen og vi bliver flere og flere - måske nok derfor en stigning... Og hvis supermarkederne "bugner" af glutenfrie produkter, så kommer jeg ikke i de rigtige supermarkeder...Men i Sverige har de udvalg, da de forlængst har erkendt problemet.
Maria Felding on søndag, 21. december 2014 12:10
Hashimotos

Hej Birgit
Ja, jeg er klar over, at der er mange, der undgå gluten med rigtig gode grunde. Heriblandt dig og andre med hashimotos. Og i dette tilfælde har det intet med en "modedille" at gøre.
Mit indlæg omhandler ikke den patientgruppe, men i stedet de mennesker, der fejlagtigt tror, de bør undgå gluten, fordi man efterhånden har hørt så meget dårligt om det. Og det er synd, fordi det kan føre til fejlernæring og i øvrigt store ekstra omkostninger. Jeg har desværre ikke mulighed for at få alle detaljer med i så kort et indlæg, men det er fint, du gør opmærksom på det.
Ja, Sverige er langt foran, men jeg må sige, at Super Best f.eks. kommer ret godt efter med hele sektioner med udelukkende glutenfrie produkter. Det er hvad, jeg ser i Københavnsområdet, men det kan jo variere.
Mvh. Maria Felding

Hej Birgit Ja, jeg er klar over, at der er mange, der undgå gluten med rigtig gode grunde. Heriblandt dig og andre med hashimotos. Og i dette tilfælde har det intet med en "modedille" at gøre. Mit indlæg omhandler ikke den patientgruppe, men i stedet de mennesker, der fejlagtigt tror, de bør undgå gluten, fordi man efterhånden har hørt så meget dårligt om det. Og det er synd, fordi det kan føre til fejlernæring og i øvrigt store ekstra omkostninger. Jeg har desværre ikke mulighed for at få alle detaljer med i så kort et indlæg, men det er fint, du gør opmærksom på det. Ja, Sverige er langt foran, men jeg må sige, at Super Best f.eks. kommer ret godt efter med hele sektioner med udelukkende glutenfrie produkter. Det er hvad, jeg ser i Københavnsområdet, men det kan jo variere. Mvh. Maria Felding
Gæst - Simone Jørgensen on søndag, 21. december 2014 22:55
Glemt at være kritisk overfor dine kilder?

Man kan ikke blive andet end irriteret af at læse dit indlæg, når man selv har fået et helt nyt liv af glutenfri diæt efter at have gået til lægen alt for ofte i 24 år. For den store udfordring er netop at få ens omgangskreds overbevist om at det ikke bare er for sjovt, at man er så besværlig som man desværre er. Hvis du skal være så kritisk, som du sikkert er for at få læsere på din hjemmeside, så er det nok en god ide fremover at sætte kilder på de undersøgelser du baserer hele dit indlæg på. For det første er der ingen som ved om det er brugbare undersøgelser og for det andet er det utrolig interessant hvilket land undersøgelsen er lavet i. Du kan nemlig ikke sammenligne alle lande i verden mht hvad indbyggere tænker om gluten. Højst sandsynligt er din kilde fra USA, så der skulle du måske udgive din artikel i stedet for at antyde at det er danske omstændigheder. God vind fremover.

Man kan ikke blive andet end irriteret af at læse dit indlæg, når man selv har fået et helt nyt liv af glutenfri diæt efter at have gået til lægen alt for ofte i 24 år. For den store udfordring er netop at få ens omgangskreds overbevist om at det ikke bare er for sjovt, at man er så besværlig som man desværre er. Hvis du skal være så kritisk, som du sikkert er for at få læsere på din hjemmeside, så er det nok en god ide fremover at sætte kilder på de undersøgelser du baserer hele dit indlæg på. For det første er der ingen som ved om det er brugbare undersøgelser og for det andet er det utrolig interessant hvilket land undersøgelsen er lavet i. Du kan nemlig ikke sammenligne alle lande i verden mht hvad indbyggere tænker om gluten. Højst sandsynligt er din kilde fra USA, så der skulle du måske udgive din artikel i stedet for at antyde at det er danske omstændigheder. God vind fremover.
Maria Felding on mandag, 22. december 2014 08:12
Kilde

Hej Simone. Tak for din besked.
Jeg er ked af, du opfatter mit indlæg sådan. Min intention var at påpege, at glutensensitivitet er reel, men problemet er, at mange bruger diagnosen uden nogen egentlig grund, hvilket gør, at omverden forholder sig meget skeptisk omkring ens glutenfrie livsstil. Præcis som du oplever det, hvilket er synd og frustrerende.
Mit indlæg er ikke rettet mod glutensensitive (som dig), men henvender sig mere til de personer, der oprigtigt tror (snarere end føler),at gluten ikke er sundt for dem, fordi gluten er blevet så udskældt. Og derfor opfordrer jeg til, at folk bliver sikre på, hvorvidt de følger en glutenfri diæt af de rigtige grunde. Det ville nok for mange være en lettelse, hvis de fandt ud af, at de faktisk ikke reagerer mere på gluten end på placebo. Også fordi, glutenfrie erstatninger ofte er dyre samt nærings- og fiberfattige.

Det er ikke så lige til at finde danske studier, så derfor må man oftest bruge udenlandske. I det her tilfælde er det en italiensk undersøgelse, da det er den største af højeste kvalitet, jeg har kunnet finde. Som konklusion finder forskerne, at glutensensitivitet findes - i flere undergrupper. Men siden de måtte ekskludere 70 % af deltagerne (grundet en ikke-eksisterende sensitivitet), er det tydeligt, at diagnosen bruges lidt for løst.
Håber, du forstår mit indlæg lidt bedre nu. Du kan se undersøgelsen nedenfor. Hvis du ikke kan få adgang til den hele, så skriv en privat besked til mig, og så sender jeg den som pdf.
Hilsen Maria Felding
http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n12/full/ajg2012236a.html

Hej Simone. Tak for din besked. Jeg er ked af, du opfatter mit indlæg sådan. Min intention var at påpege, at glutensensitivitet er reel, men problemet er, at mange bruger diagnosen uden nogen egentlig grund, hvilket gør, at omverden forholder sig meget skeptisk omkring ens glutenfrie livsstil. Præcis som du oplever det, hvilket er synd og frustrerende. Mit indlæg er ikke rettet mod glutensensitive (som dig), men henvender sig mere til de personer, der oprigtigt tror (snarere end føler),at gluten ikke er sundt for dem, fordi gluten er blevet så udskældt. Og derfor opfordrer jeg til, at folk bliver sikre på, hvorvidt de følger en glutenfri diæt af de rigtige grunde. Det ville nok for mange være en lettelse, hvis de fandt ud af, at de faktisk ikke reagerer mere på gluten end på placebo. Også fordi, glutenfrie erstatninger ofte er dyre samt nærings- og fiberfattige. Det er ikke så lige til at finde danske studier, så derfor må man oftest bruge udenlandske. I det her tilfælde er det en italiensk undersøgelse, da det er den største af højeste kvalitet, jeg har kunnet finde. Som konklusion finder forskerne, at glutensensitivitet findes - i flere undergrupper. Men siden de måtte ekskludere 70 % af deltagerne (grundet en ikke-eksisterende sensitivitet), er det tydeligt, at diagnosen bruges lidt for løst. Håber, du forstår mit indlæg lidt bedre nu. Du kan se undersøgelsen nedenfor. Hvis du ikke kan få adgang til den hele, så skriv en privat besked til mig, og så sender jeg den som pdf. Hilsen Maria Felding http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n12/full/ajg2012236a.html
Gæst - Henrik on mandag, 18. april 2016 21:45
Cøliaki og tarmkræft

Er der nogen statistik som viser at cøliakiramte har mere tendens til at få tarmkræft end den øvrige del af befolkningen, og hvad kan man gøre for at forebygge ??

Er der nogen statistik som viser at cøliakiramte har mere tendens til at få tarmkræft end den øvrige del af befolkningen, og hvad kan man gøre for at forebygge ??
Already Registered? Login Here
Gæst
søndag, 24. september 2017

Captcha Image