Skip to main content

Fem misforståelser om risikoen for hudkræft

{snippet modul199}
 
{module 187}

Selv om antallet af hudkræfttilfælde er steget markant de seneste år er mange uvidende om risikoen for at få den frygtede sygdom og hvad vi kan gøre for at mindske risikoen.

Elizabeth K.Hale, der er klinisk associeret professor i hudsygdomme ved New York University School of Medicine, siger, at der hersker meget uvidenhed om, hvad vi selv kan gøre for at forebygge sygdommen.

Her er nogle af de mest udbredte misforståelse med hensyn til risikoen for at få hudkræft.

1. Jeg har ikke fået for meget sol

Rigtig mange glemmer hvor meget sol de faktisk har fået i løbet af livet. Hvis du har været rigtig solskoldet mere end fem gange, så er din risiko for hudkræft fordoblet.

Det er nok også rimeligt almindeligt ikke at medregne nogle ungdommelige ture i solariet. Men faktisk er det sådan, at bare en enkelt gang soliariesol inden man bliver 35 øger risikoen for at få hudkræft med 75 pct.

Spørg dig selv, om du faktisk har haft flere solskoldninger end du lige først kommer i tanke om. Og hvad med solarium da du var helt ung?  

2. Ingen tilfælde i familien – så går jeg også fri…

Den er god nok - genetikken spiller ind. Risikoen for at få hudkræft har en del med familiens sygdomshistorie at gøre, men din egen historie er også vigtig. Antallet af solskoldninger, om du har mere end 50 skønhedspletter eller modermærker har også betydning. ”35 pct. af risikoen er forbundet med genetik,” siger Elizabeth Hale.

Du skal huske at holde øje med pletter på huden, uanset om der er hudkræft i familien. Hvis du opdager en plet, der ser forkert ud eller som forandrer sig, skal du gå til din praktiserende læge eller hudlæge.

3. Jeg bruger da solcreme…

Rigtig mange tror, at det er godt nok, hvis de om morgenen tager solcreme på. Men hvis du enten overser steder på kroppen eller ikke tager tilstrækkeligt crème på, så undgår du måske alligevel ikke en solskoldning.

Du skal tage cremen på mindst 20 minutter før du går ud, så huden har tilstrækkelig tid til at opsuge den. Derefter kan du godt regne med, at du skal gentage indsmøringen hver anden time. Og oftere, hvis du går i vandet eller hvis du sveder meget.

En lille huskeregel: Mere end 90 pct. af vores alderstegn på huden skyldes solen.

4. Jeg ser sund og brun ud…..

Mange synes, de ser sunde ud, når de er blevet solbrune. Og det er jo også rigtigt, at udendørs liv er sundt, ligesom vi jo har brug for de D-vitaminer, som solen giver os. Men at solen gør dig brun har ikke noget med sundhed at gøre.

Den brune farve er kroppens beskyttelse mod det farlige i solens stråler. Men skaden i din pigmentering er permanent.

Eksperter anbefaler at bruge en selvbruner, f.eks. hvis man synes, benene ser bedre ud med lidt farve. Men husk, at kulør, som er sprøjtet eller smurt på, ikke beskytter med at blive forbrændt.

5. Du tror ikke, du har brug for et lægetjek

De fleste af os overvejer nok ikke at gå til hudlægen bare for at få huden undersøgt. Men hvis du vil være sikker på, at du ikke bærer rundt på en spirende sygdom, så er det klogt at få lægen til at tjekke hele kroppen en gang om året. F.eks. får vi måske ikke systematisk tjekket ryggen eller vores kønsdele. Andre kræftsygdomme har symptomer, som det kan være svært at opdage. Men med hudkræft gælder det, at vi kan opdage sygdommen i tide og derved redde livet.