Skip to main content

Blødning ved samleje skal altid undersøges – uanset alder

Patienten selv havde fulgt de anbefalede celleprøver hvert tredje år, til man bliver 50 (derefter er det kun hvert femte år), senest for ca. 2½  år siden.

Hun henvendte sig p.g.a. såkaldt kontaktblødning, altså blødning ved samleje, som havde stået på et halvt års tid.

Ved den gynækologiske undersøgelse havde hun et letblødende ’sår’ på livmoderhalsen. Jeg foretog en kikkertundersøgelse, som gav mistanke om svære celleforandringer.

Hun fik foretaget et skrab fra livmoderhalskanalen og vævsprøver rundt om livmodermunden. Mikroskopien bekræftede, at der var alvorlige celleforandringer – sidste stadie før cancer.

Jeg foretog en kegleoperation . Det er et mindre indgreb, som kan foretages i lokalbedøvelse. Det blødte ganske meget ved operationen, og det fik mig til at mistænke, at det måske alligevel var værre end først antaget.

En lille uge senere fik vi svar. Det var cancer, og jeg måtte henvise hende til operation på hospitalet.

Forhåbentlig kan hun nøjes med operation, men det er afhængigt af, hvad de finder i lymfeknuderne, hvis canceren har spredt sig.

Denne historie er et eksempel på, at smitte med HPV-virus, som bl.a. forårsager celleforandringer og livmoderhalskræft, kan overføres fra den ene person til den anden og videre til den tredje.

Moralen er: Kontakt blødning skal altid tages alvorligt