Skip to main content

8 årsager til at du ikke har sex

 
{module 187}

Et godt og aktivt sexliv har positiv betydning for vores fysiske og mentale sundhed. Men mange får mindre sex end de egentlig kunne tænke sig – og som ellers ville være sundt for dem.

Hvis du hører til dem, der ikke får så meget sex, kan det måske trøste, at du ikke er alene. Tilsyneladende er vi mindre aktive på lagenerne, end man var for år tilbage.

Og ægteskaber helt uden sex er tilsyneladende slet ikke så ualmindelige, som man måske skulle tro. I USA gætter eksperter på, at 40 millioner mennesker lever i et sexløst ægteskab, hvilket de definerer som et ægteskab, hvor man har sex mindre end 10 gange om året.

”Et regelmæssigt sexliv er godt for helbredet. Det kan tilfredsstille alle slags følelsesmæssige og fysiske behov, og det kan hjælpe par med at forblive tætte,” siger Anita H. Clayton, der er professor i psykiatri ved University of Virginia og forfatter til bogen ´Satisfaction: Women, Sex and det Quest for Intimacy´.

Så hvorfor er det, at det i dagligdagen bliver til for lidt sex? Måske er det helt enkelt fordi man mangler tid. Men det kan også være på grund af rigtig mange andre forhold – alt lige fra vægtøgning til hormonforandringer og at man måske har tilladt for meget moderne teknik i soveværelset (ud med TV’et og mobiltelefonen…). Ja, dildoen kan faktisk også være en forhindring…

Her er otte ting, som måske forhindrer dig i at få sex:

Din seng er ikke sexet

Eksperterne siger det igen og igen. Sengen skal bruges til sex og søvn. Og kun til sex og søvn. Men hvorfor er det så, at rigtig mange af os inviterer computeren, iPad’en og smartphonen med i seng? Ja, hvorfor ligger vi og der side om side og glor på TV hele aftenen? Al den teknik kan påvirke os så vi sover dårligt og det ødelægger vores sexliv.

Det er i hvert fald sværere at lægge op til sex, hvis din partner har gemt sig bag avisen, en bog eller ligger ved siden af dig signalerer, at han eller hun ikke vil gå glip af sin yndlings TV-serie. Slip tastaturet og brug hellere dine hænder på din partners krop.

Clayton foreslår at fjerne al teknologi fra soveværelset. Derudover mener hun, det er nødvendigt at kaste et kritisk blik på ens prioriteringer i det hele taget. Får sex den plads i den travle hverdag, som det fortjener? Måske skulle du og din partner sætte tid af – ja, ligefrem lægge intimiteten ind i kalenderen.

Du har alt for travlt

Du arbejder nærmest i døgndrift. Både på din arbejdsplads og når du kommer hjem, hvor der skal laves mad, gøres rent og gives omsorg til familie og venner. Og alligevel er det ikke nok. Når du falder omkuld kl. 23 om aftenen, kører stressen stadig rundt i hovedet på dig. Alt det du ikke har nået ligger som en sort sky over dig og gør det svært pludselig at koncentrere dig om din partner og jeres intime liv. Stress påvirker også hormonerne og laver rod i de seksuelle følelser. Dertil kommer, at vores moderne kommunikation, der betyder, at alle altid kan få fat i dig, betyder, du aldrig er helt alene med din partner. I kan anytime bliver afbrudt.

{module 239}

Da spontan sex nærmest ikke er muligt, må I tage det alvorligt og planlægge jeres liv, så der bliver plads og tid til at være sammen under dynen. Sæt lås på soveværelsesdøren og lad alle deres smarte, teknologiske gadgets blive uden for døren.

Godt råd: Skift gear. Gå i et varmt, afslappende bad inden du går i seng.

Du kan ikke lide din krop

Mange kvinder holder sig tilbage mht. sex, fordi de føler sig for tykke eller har fået en anden krop efter en graviditet. Årsagen til at man bliver mindre legesyg og mindre glad for seksuelle eksperimenter kan være mediernes ubarmhjertige billede af, hvordan en kvindekrop skal se ud for at være sexet. Informationsbombardementerne kan få selv voksne kvinder til at føle, at de skal have et bestemt udseende for få god sex. Og nogle kvinder kan tilmed være utilfredse med netop det, som andre mennesker finder særligt tiltrækkende ved dem.

Forskerne anbefaler, at man spørger sin partner om, hvad han kan lide ved ens krop. Det kan styrke følelsen af at man har en god krop.

Din mand gider ikke rigtig

Måske har du lyst, men din partner er ikke mere så interesseret. Måske er årsagen, at han trækker sig følelsesmæssigt. Bob Berkowitz, der er doktor og medforfatter til bogen ’He’s Just Not Up for It Anymore’ om hvorfor mænd holder op med at have lyst og hvad man kan gøre ved det.

”De almindelige problemer mellem mand og kone kan give sig udtryk i soveværelset. Især, hvis din partner har svært ved at udtrykke sine følelser,” siger han. Men årsagen kan også være, at din mand har lyst til eksperimenter, du ikke er med på. Forskerne anbefaler, at man taler om det – men at man undgår at give hinanden skyld for at situationen er som den er. Det er forståeligt, hvis man føler sig afvist, når partneren ikke har lyst, men det nytter ikke noget at håndtere problemet med bebrejdelser eller mistænksomhed. Mænd kan have tendenser til at føle sig som fiaskoer, hvis deres sexliv ikke er i top. Og her hjælper konflikter og konfrontationer ikke.

Du foretrækker din dildo

Tager du oftere fat i dit sexlegetøj end din partner? Det er ifølge forskerne mere almindeligt, at dildoen faktisk får pladsen som første-elsker. Mekanik kan være mere effektivt end en penis af kød og blod, og eksperterne mener ikke, der er noget som helst i vejen med at indarbejde sexlegetøj i et kærlighedsliv. Men de advarer mod afhængighed af en vibrator eller andet værktøj, frem for at finde ud af det sammen med en partner. Det kan give alvorlige problemer i parforholdet, hvis dildoen får for meget plads. Bliver man mere tilfredsstillet uden partneren, må man forsøge at finde en bedre måde at have sex på sammen, og evt. involvere dildoen i fællesskab, råder eksperterne.

Du er træt og syg

Nogle kvinder, der bliver behandlet for manglende lyst, kan i virkeligheden have skjulte sygdomme, som f.eks. problemer med skjoldbruskirtlen, hvilket kan føre til træthed, depression og lav seksualdrift.

Kvinder, som er kronisk syge, f.eks. på grund af fibromyalgi, blodmangel, diabetes eller leddegigt, er måske ikke i humør til sex. Smerter og træthed er en seriøs sex-dræber.

Du er måske deprimeret

Hvis man er deprimeret, så kan lysten fuldstændig forsvinde – især hos kvinder. Følelsen af at være nede og ked af det kan let få én til at isolere sig, hvilket kan påvirke selv det stærkeste parforhold. Medicin mod depression kan måske løfte humøret, men en bivirkning kan være, at det begrænser evnen til at få orgasme.

Hvis du oplever, at din sexlyst dykker gevaldigt efter at du er begyndt på din medicin, bør du tale med lægen. Det kan være, du skal have noget andet medicin. Og det er også muligt, at du helt kan undgå medicinen og i stedet skal have anden form for behandling, som f.eks. samtaleterapi.

Du går snart i overgangsalder

Op til menopausen ændrer hormonerne sig, især bliver mængden af østrogener lavere, hvilket fører til psykologiske forandringer. Og det kan så igen betyde, at sex føles som en pligt eller som en ubehagelig fysisk anstrengelse. I denne periode man vagina også blive særligt sart og følsom, fordi den ikke fugtes så let. Det kan føre til, at sex er smertefuldt. Får man hedeture og natlige svedeture hjælper det heller ikke på lysten.

Forskerne anbefaler at tale med lægen, så man kan afklare for og imod brug af hormoner.