Skip to main content
Et kraftesløst håndtryk kan være tegn på hjertekarproblemer og risiko for tidlig død.

Det afslører dit håndtryk om dit helbred

Har du et kraftigt håndtryk, så har du en større chance for at undgå alvorlige og måske dødelige hjertekar-problemer.

{snippet start}

Det viser en stor international undersøgelse, hvor forskerne tilmed konkluderer, at håndtrykket er en bedre indikator for tidlig død end målinger af det systoliske blodtryk.

Den overraskende undersøgelse er baseret på test af 140.000 voksne mellem 35 og 70 år fra 17 både kulturelt og økonomisk forskellige lande. Fra bl.a. Sverige, Canada, Argentina, Brasilien, Tyrkiet, Indien, Iran og Sydafrika.

Deres håndtryk blev målt ved anvendelse af et såkaldt håndgrebsdynamometer.

Svage muskler har konsekvent været forbundet med tidlig død, invaliditet og sygdom. Men hidtil har betydningen af håndtrykket været begrænset, selv om det er kendt som en indikator for muskelstyrke.

Men resultaterne af den nye undersøgelse viser, at hver fem kilo svagere håndtryk var forbundet med en 16 procents øget risiko for død uanset årsag, en 17 procent større risiko for hjertekardød, en 17 procents højere risiko for død pga. andet end hjertekar-problemer samt mere beskedne stigninger i risikoen for at få et hjerteanfald (7 procent) eller et slagtilfælde (9 procent).

"Håndtrykket kan være en nem og billig test af en persons risiko for død og hjertekar-sygdom. Men der er behov for yderligere forskning for at fastslå, om en forbedring af muskelstyrke kan reducere en persons risiko for død og hjertekar-sygdom," siger en af hovedforfatterne dr. Darryl Leong fra McMaster University, Hamilton, Canada.