Skip to main content

Så meget kan støj ødelægge dit liv

{snippet modul199}
 
{module 187}

Her er 5 måder som hverdagsstøj kan påvirke dit liv negativt – lige fra at dræbe dig til at gøre dig glemsom.

Vi er omgivet af støj. Lige fra kollegaernes småsnak til trafikstøj og svag musik fra andres høretelefoner. Det er usundt, både for vores mentale og vores fysiske helbred – og for vores arbejdsindsats.

Vi reagerer meget forskelligt på, hvilken støj, der generer os – og i hvor høj grad. Støjforsker og miljøpsykolog Arline Bronzaft, ph.d. City University of New York siger, at lydene kan være ens, men at det afgøres, om lyd er ubehageligt og forstyrrende foregår inde i hjernen.

Her er 5 måder støj kan være ødelæggende for dig, din arbejdsplads og din sundhed:

Nabostøj kan faktisk slå dig ihjel

Konstant larm fra naboerne, især hvis det er kombineret med trafikstøj som fra en flylandingsbane eller en togstation, kan føre til for højt blodtryk og øget risiko for hjerteanfald. Det viser en rapport fra 2011, der bygger på forskning fra WHO og EU.

Mindsker din produktivitet

Åbne kontorlandskaber giver mange helbredsproblemer.Udover at sygdomme spredes mere og at nogle bliver psykisk påvirket af, at de ikke har indflydelse på deres eget arbejdsområde, så medfører larmen også fald i produktiviteten.

Det har vist sig, at især det åbne kontors lydtæppe giver regulært stress. Op mod 70 procent af alle kontorer er åbne. En laboratorieundersøgelse viser, at kvinder, der blev påvirket med kontorstøj, udviklede flere stresshormoner. Og det gik ud over deres motivation og evne til at løse opgaver som puslespil.

Svært at multitaske

Vi ved i forvejen, at det med at multitaske slet ikke er så effektivt. Men hvis du udsættes for støj, bliver du endnu dårligere til det. Når vi gør flere ting på en gang, så bliver vi dårligere til at udelukke forstyrrende elementer, siger forsker i neurologi Anthony Wagner, Stanford University.

Læs også: Sådan bliver du bedre til at multitaske

Og det handler især om larm i form af kollegaers snak. Så hvis du multitasker i et åbent kontorlandskab, vil det være sværere at holde snor i, hvad du laver – og du vil blive mere stresset. Larmen får dig desuden til i højere grad at sidde bøjet over arbejdsstationen, hvilket giver nakke- og rygproblemer.

Musik gør det ikke bedre

Mange føler, at musik er godt til at overdøve anden larm. Desværre holder den ikke. Musik giver et bedre humør, men det gør os også mere stressede. At lytte til musik kan faktisk negativt påvirke dine evner til at forstå og huske informationer. Og det hjælper ikke, at det er musik, du godt kan lide.

Spøgelseslyde

Du tror måske ikke på spøgelser, men alligevel kan du måske godt få ubehagelige følelser, når du oplever et eller andet mystisk i bestemte miljøer, og det kan være lyde, der forårsager det. Ifølge et hold engelske forskere er der en vis dokumentation for at infralyde – altså lyde, vi kun lige netop kan opfatte – kan give os ubevidste oplevelser af uhygge og ubehag.

Læs også: Derfor svækkes din hørelse med alderen

I undersøgelsen spillede forskerne 4 moderne sange for en gruppe studerende, og nogle af dem havde et lag af lyde, som deltagerne kun lige netop kunne fornemme. Næsten hver fjerde af deltagerne fortalte om unormale reaktioner, heriblandt kuldegysninger op ad rygraden og at de følte sig ubehageligt til mode, kede af det eller frygtsomme.