Skip to main content

En halv times træning mere effektiv end en times

 

"Less is more" er et udtryk for at man skal dosere sine virkemidler med omtanke, som nu også kan bruges om motion. En halv times motion viser sig nemlig i et nyt forsøg at være mere effektivt end en times motion

Forskere på Københavns Universitet har nu vist, at 30 minutters daglig træning giver et lige så effektivt tab af vægt og fedtmasse som motion i en hel time. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Journal of Physiology.

40 procent af de danske mænd er moderat overvægtige. Et forskerhold fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har i tretten uger fulgt godt tres halvtunge – men raske – danske mænd i deres bestræbelser på at komme i bedre form. Halvdelen af mændene skulle træne i en time om dagen iført pulsur og kalorietæller, mens den anden halvdel kun skulle svede i 30 minutter. Forskningsresultaterne viser, at 30 minutters sved på panden om dagen er nok til at vende en uhensigtsmæssig energibalance:

"De mænd der motionerede 30 minutter om dagen tabte sig i gennemsnit 3,6 kilo på de tre måneder, mens vægttabet var 2,7 kilo for dem, som motionerede i en hel time. Reduktionen af fedtmasse var på cirka 4 kilo for begge grupper," siger ph.d.-studerende Mads Rosenkilde fra Biomedicinsk Institut.

Man kan sige, at der ved 30 minutters træning er ekstra bonus:

{module 235}

Forsøgsdeltagerne forbrænder ganske enkelt mere end de burde i forhold til den træning, vi har sat i gang. Samtidig kan vi se, at der ikke er yderligere gevinst på vægt- og fedttabet ved at fortsætte den daglige træning i en hel time. De mænd der trænede mest, tabte sig ganske enkelt for lidt i forhold til den energi de forbrændte via løb, cykling eller roning. En halv times målrettet motion giver altså lige så gode resultater på vægtskålen, forklarer Mads Rosenkilde.

Motivation til motion

Mads Rosenkilde formoder, en del af forklaringen på de overraskende resultater er, at 30 minutters motion er så overskueligt, at forsøgspersonerne har haft lyst og overskud til yderligere fysisk aktivitet efter dagens motionslektie. Desuden har forsøgsgruppen med 60 minutter på løbebåndet sandsynligvis spist mere – og derfor opnået et lidt mindre vægttab end forventet. Øget muskelmasse kan også have betydning, det er forskerne i færd med at undersøge.

"Vores forsøgspersoner har trænet hver dag i tre måneder. Alle træningssessioner skulle give let sved på panden, men tre gange ugentligt skulle de øge intensiteten og give den fuld skrue i fitnesscenteret," fortæller Mads Rosenkilde. Han er umiddelbart selv overrasket over forskningsresultaterne, og målet er nu at undersøge effekterne af andre motionstyper:

"Et andet spændende scenarie er en udforskning af motion som transportform. Træning er fantastisk for din fysiske og mentale sundhed. Problemet er, at det er tidskrævende. Hvis vi kan få folk til at dyrke motion, mens de er på vej – fx til arbejde – så er meget vundet," siger Mads Rosenkilde.

Forskning i øjenhøjde

Forskningsresultaterne er unikke, fordi forsøgspersonerne tilhører den store, men ofte oversete, gruppe af moderat overvægtige borgere, som efterhånden udgør 40 procent af den mandlige befolkning i Danmark.

Forsøgspersonerne har ønsket en livsstilsændring ved hjælp af træning, og de er i forsøgsperioden blevet fulgt tæt af sundhedsvidenskabelige forskere med fokus på energibalance, insulinresistens og hormoner i blodet. Men også af etnologer der har afdækket de kulturelle barrierer i forhold til træning og ændring af fastgroede vaner.

Den brede, tværvidenskabelige tilgang i projekt FINE – Fysisk aktivitet for et langt og sundt liv har resulteret i særdeles stærke data. Ganske få forsøgspersoner er sprunget fra, fordi der tidligt – og undervejs i forløbet – er taget hånd om deltagernes motivation for motion:

"Vi har i høj grad været i øjenhøjde med vores forsøgspersoner – og i FINE kommer vi hele vejen rundt om træningen – både de fysiske og de psykiske aspekter," slutter Mads Rosenkilde.