Skip to main content

Sådan træner du hjernen til at elske sund mad

{snippet modul199}
 
{module 187}

Du kan træne din hjerne til at længes efter sund mad. Og metoden ligner nærmest den metode man bruger, når man skal træne en lille hundehvalp.

Med tid og disciplin.

Der er ingen hurtige genveje til at holde op med at kaste sig over eftermiddagskagerne eller den skønne dessert. Men ny forskning viser, at du faktisk kan omprogrammere hjernen til at give dig trang til grøn og fiberrig mad. Og til at droppe alt det usunde.

Vejen er såmænd at spise sundt.

I et nyt pilotstudie, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrion & Diabetes, delte forskere en gruppe på 13 overvægtige mennesker op i to grupper, hvor de med en MRI-scanning målte hjernens respons på fotos af forskellige typer madvarer.

Forskernes konklusion er, at man ved at ændre sine madvaner faktisk også ændrer, hvordan hjernen reagerer på henholdsvis kalorierig og kaloriefattig mad.

Den ene halvdel af deltagerne blev bedt om at følge en kur med mange fibre og mange proteiner. De spiste mellem 500 og 1.000 færre kalorier om dagen og tabte sig derfor. Efter seks måneder havde denne gruppe tabt sig i gennemsnit seks-syv kilo, mens kontrolgruppen tabte sig godt to kilo.

Pomfritter giver aktivitet

Forskerne lod også deltagerne scanne endnu en gang mere, hvor de målte hjernens reaktion på billeder af sund mad som en kalkunsandwich og af mere usund mad som pomfritter og pasta. Især så de på belønningscentret, der er kendt for at kontrollere bl.a. madtrang.

Det er normalt sådan, at der kommer en høj aktivitet, når vi ser et billede af en lækker is, fordi hjernen forventer et skud dopamin og et sandt sukkerchok.

Men forskerne fandt ud af, at der var mindre aktivitet i hjerneområdet hos deltagerne i studiet, når de så på fedtholdige og søde madvarer - efter at de i seks måneder havde levet på en sundere diæt - sammenlignet med kontrolgruppen. De havde til gengæld også mere aktivitet, når de så på sundere mad -  i forhold til den gruppe, der ikke havde levet så sundt.

”Vi begynder ikke vores liv med at elske pomfritter og at hade fuldkornspasta,” siger seniorforfatter på studiet, Susan Roberts, direktør i U.S. Department of Agriculture’s Energy Metabolism Laboratory.

”Disse vaner opstår hen over tid som en reaktion på, hvad vi gang på gang spiser – på, hvad der findes omkring os.”

Naturligt nok gik forskerne ud fra, at det modsatte også er tilfældet. At vi kan vænne os til at få trang til sund mad.

Susan Roberts og kollegaerne er meget opmuntrede over, at sunde madvaner åbenbart kan ’trigge’ hjernen og få ens madtrang til at ændre sig. De mener, at mere forskning er nødvendig, men ifølge forskerne kan dette studie være ekstra motiverende for mennesker, der ønsker at slippe af med sine usunde vaner og sin overvægt.

”Vi skal foretage mere forskning, hvor vi involverer flere deltagere, laver opfølgninger efter længere tid og undersøger flere områder i hjernen. Men vi er meget opmuntrede over, at et vægttabs program ser ud til at ændre, hvilken mad man bliver fristet af,” siger Susan Roberts.

Lader man slik, kager og fede madvarer ligge i dag, bliver det åbenbart nemmere at gøre det samme i morgen.