Skip to main content

Tømmermænd bliver mildere med alderen

{snippet modul199}
 
{module 187}

Er det lang tid siden, at du er vågnet op med et tungt hoved og lyst til bare at gå i seng igen efter en sjov aften i venners og rødvinens selskab, så er det måske ikke kun fordi du er blevet kedelig, men gammel.

Er det lang tid siden at du er vågnet op med et tungt hoved, tåget udsyn og lyst til bare at gå i seng igen efter en sjov aften i venners og rødvinens selskab, så er det måske ikke kun fordi du er blevet kedelig, men gammel.

Tømmermænd slår mindre hårdt når vi bliver ældre, hvis en ny undersøgelse står til troende.

En ny dansk undersøgelse dokumenterer ligefrem, at tømmermænd rammer i meget mindre grad, når man er kommet over de 60.

Men før vi begynder at drømme om alle de branderter vi skal have på, når vi er blevet pensioneret, vil forskerne lige gøre opmærksomme på, at de faktisk ikke aner, hvorfor det ser ud til, at ældre kan tillade sig at drikke sig en kæp i øret uden at betale med at have det rigtig dårligt dagen efter.

Det er muligt, at vores kroppe med alderen simpelthen bliver mere tolerante overfor alkohol, ligesom ældre kan være blevet dygtigere til at undgå tømmermændene, når de fester. Og det kan være en kombination af flere forskellige faktorer.

Forskerne mener, resultaterne siger mere end bare, at vi får færre tømmermænd, når vi bliver ældre. Richard Stephens, lektor i psykologi ved Keel University i England, der var med på den danske forskning, siger, vi ved, at mennesker med de værste tømmermænd har størst risiko for at blive alkoholikere.

Han mener, det kan hænge sammen med, at hvis man har det rigtig skidt, fristes man mere til at ’rejse sig ved det træ man er faldet ved’, hvorefter man jo igen er i gang med at drikke som dagen før.

{module 205}

Forskerne fandt altså også ud af, at mennesker, der ikke var i risiko for at udvikle alkoholisme også havde færre tømmermænd.

20-25 pct. går fri

Selv om forskere er interesseret i alkohol og dets indflydelse på kroppen, er der ikke blevet brugt meget energi på at forske i tømmermænd. Også selvom det er en meget almindelig tilstand, da den påvirker halvdelen af dem, der har haft en promille på 1,1 og derover.

Af en eller anden grund er 20 til 25 pct. immune overfor tømmermænd.

Og man kan ikke forklare hvorfor. Men forskerne mener dog at kende et tydeligt parameter: Rygning gør tømmermænd værre.

I undersøgelsen gennemgik forskerne data fra næsten 52.000 danskere i alderen fra 18 til 94 år. Deltagerne svarede på spørgsmål om indtag af mad og drikke og om tømmermænd, blandt meget andet.

Mennesker på 60 år og derover drak mest. Mændene fik i gennemsnit 15 genstande om ugen og kvinder 10. De unge fik til gengæld oftere en enkeltstående stor brandert på.

Tømmermænd efter en tur i byen eller en våd fest var mere almindelige blandt yngre. 62 pct. af mændene i alderen 18 til 29 år kunne berette om, at de var udmattede efter en bytur, f.eks. sammenlignet med 14 pct. blandt de over 60 årige. Også kvalme, svimmelhed og ondt i maven var klart mere almindeligt hos de unge.

Forskellene var tydeligst mellem unge og ældre mænd. Og for kvinderne galt det tilmed, at de yngre kvinder lidt sjældnere fik hovedpine end de ældre.

Det viste sig, at 3 faktorer – mængden af alkohol, hvor ofte man drikker store mængder og hvilken mad man spiser mens man drikker – ikke påvirker de grundlæggende resultater.

Forskerne gætter på, at årsagen til, at ældre bedre tåler alkohol, kan være lidt omvendt. Det kan simpelthen forholde sig sådan, at dem, der får de værste tømmermænd bare holder op med at drikke – og derved påvirker statistikken i den retning.

Dr. Robert Swift, professor i psykiatri og menneskelig adfærd, der har forsket i misbrug ved Brown University, siger, en anden mulighed er, at ældre måske ryger mindre og på den måde begrænser tømmermændene.

”Undersøgelsen giver os en lille bid af viden om tømmermænd. Men vi kender stadig ikke årsagen,” siger Swift.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research.