Skip to main content

Spis frokost med kollegaerne og bliv kreativ

{snippet modul199}
 
{module 187}

Dine frokostvaner kan gøre en stor forskel på, hvor kreativ du er. Om du spiser sammen med kollegerne eller alene har betydning for din arbejdsindsats og produktivitet.

Forskere ved Humboldt University i Berlin har undersøgt de psykologiske konsekvenser af, hvordan du spiser din frokost på arbejde.

Og de kan dokumentere, at din mentale tilstand – herunder om du er stresset eller kreativ – er påvirket af den måde du indtager din frokost på.

Tidligere undersøgelser har vist, at rigtig mange spiser frokosten foran deres computerskærm. Ifølge en undersøgelse fra 2011 foretaget af konsulentfirmaet Right Management, er det situationen for 65 pct. af alle amerikanere.

Ifølge den tyske undersøgelse, som for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE, spiste halvdelen af 32 kvindelige deltagere deres mad alene foran skærmen. Den anden halvdel spiste sammen med andre. Og der var stor forskel på måden maden blev indtaget på. De første spiste hurtigt og alene, mens de andre bl.a. gik en lille tur frem og tilbage mellem spisestedet og gav sig tid til at udvælge maden.

{module 205}

Et boost til humøret

Efter måltiderne undersøgte forskerne deltagernes hukommelse og andre kognitive evner, ligesom deres humør blev vurderet. Forskerne fandt, at kvinderne, som havde indtaget deres mad væk fra computeren – i undersøgelsen var det på en nærliggende restaurant – havde en større følelse af afslapning og besad større kreativitet efter måltidet.

Forskerne konkluderede, at en frokostpause i afslappende selskab med kollegaerne også i visse tilfælde ligefrem kan øge produktiviteten, og samtidig forebygge stress og udbrændthed. Desuden giver pausen mere tilfredshed på jobbet og større engagement.

Man har simpelthen ikke tid til at droppe frokostpausen, siger de.

Mange steder kan den løssluppenhed, der følger en frokost i kollegialt selskab, være godt for arbejdsindsatsen, f.eks. når social harmoni og kreativitet er vigtigt for produktiviteten. Men der er dog visse forbehold. Frokost sammen med kollegerne kan skade evnen til at koncentrere sig om f.eks. at finde fejl i arbejdet. Det kan have betydning for ansatte på f.eks. laboratorier, ved samlebånd eller på kontorer, hvor man arbejder med tal.