Skip to main content

Spis det rigtige fedt og få et sundere hjerte

{snippet modul199}
 
{module 187}

Det er en kendt sag, at kager og andre fedtholdige fødevarer sætter sig på sidebenene, men hvis du spiser eksempelvis muffins lavet med flerumættet olie, så er det sundere for dit hjerte, end hvis de er med mættede fedtstoffer som smør.

Det skyldes, at olivenolie, solsikkeolie og andre flerumættede fedtstoffer ikke øger dit kolesterol på samme måde som smør eller palmeolie, viser en lille, ny svensk undersøgelse.

39 raske, unge svenskere blev i undersøgelsen bedt om at spise fire boller om dagen udover den normale kost, så forskerne kunne evaluere effekten af forskellige fedtstoffer. Deltagerne fortsatte med deres sædvanlige fysiske aktiviteter imens.

De 39 tog alle på i vægt, men de, der spiste boller bagt med umættet solsikkeolie havde bedre kolesteroltal efter syv uger end den gruppe, der spiste boller bagt med smør eller palmeolie. Højt kolesterol er forbundet med en øget risiko for hjertesygdom.

"Selv beskedne vægtøgninger på mindre end to kilo kan have negative virkninger, men hvis man indtager tilstrækkelige mængder af flerumættede fedtstof og mindre mættet fedt, kan det forhindre nogle af de uønskede konsekvenser ved vægtøgning," siger dr. Ulf Riserus, der er lektor i klinisk ernæring og stofskifte ved Uppsala Universitet.

”Ingen kan dog indtage sukkerholdige boller og gå fri. Begge grupper fik øget insulinresistens, der er et advarselssignal om diabetes,” siger Riserus.

Godt for kolesteroltallet

Deltagernes gennemsnitsalder var 27 år og målet var, at de skulle øge vægten med omkring tre pct. af deres kropsvægt. Bollerne blev tilføjet eller trukket ud af kosten, så deltagerne kunne holde deres vægtøgning inden for dette område. 

Over de syv uger tog begge grupper omkring 2,2 pct.af deres kropsvægt på, men de, der spiste boller med  umættet fedt havde lavere niveauer af det dårlige kolesterol (LDL). De havde også højere niveauer af det gode kolesterol (HDL) end de, hvis boller var bagt med mættet fedt.

LDL-niveauerne mellem de to grupper afveg 9 pct. ”I det samlede kolesterolregnskab var forskellen helt op til 18 pct., og det er vigtigt, fordi det kan forudsige risikoen for hjertesygdom endnu bedre end LDL niveauer alene,” siger Riserus.

”En kost med højt indhold af flerumættede fedtstoffer frem for mættet fedt sænker kolesterol,” siger Riserus. 

Flerumættede fedtstoffer omfatter saflorolie, majsolie, sojaolie og rapsolie.

"Da mere end halvdelen af de vestlige befolkninger indtager store mængder kalorier og tager på i vægt over tid, så er disse resultater klart relevante og viser, at regelmæssig indtagelse af vegetabilske olier og nødder har nogle fordele også hos mennesker, der tager på i vægt." 

Undersøgelsen er offentliggjort i Journal of American Heart Association .

Her er de mættede og de umættede:

Fedtstoffer, der er faste ved stuetemperatur, er mættede og findes primært i animalske fødevarer såsom rødt- og forarbejdet kød, ost, smør, svinefedt og is. I planteverdenen er palme- og kokosolie mættet fedt.

Fedtstoffer, der er flydende ved stuetemperatur, såsom olivenolie, drue-frø, valnød-, raps- og peanutolier er umættede. Fødevarer som avocado og nødder indeholder også umættede fedtstoffer.

Hvis du vil spise flere vegetabilske fødevarer, så skal du spise sorte bønner, linser, quinoa, edamame, spinat, broccoli, æbler og brune ris. De kan hjælpe med at begrænse dit indtag af mættet fedt og øge indtaget af hjerte-sunde vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre.