Skip to main content

Ignorerer din mand kræft?

Rigtige mænd går da til lægen, lyder det i kampagnen fra Sundhedsstyrelsen. Men desværre går især lavtuddannede mænd ikke til lægen. Foto fra Sundehedsstyrelsens kampagne.
 
{module 133}

Brokker din mand sig også over skavanker uden at gå til lægen. Så er han ikke alene. Alt for mange mænd har den opfattelse at sygdom nok går væk af sig selv. Det skal løbes væk.

Har du blod i afføringen? Så skal du gå til lægen med det samme – ”Rigtige mænd går til lægen”.

Det er et af budskaberne i en ny kampagne rettet til mænd over 55 år med kort uddannelse. Kampagnen skal øge kendskabet til udvalgte kræftsymptomer blandt mændene og få dem til at søge læge, hvis de har symptomer, der kan være tegn på kræft.

Og der er behov for mere viden om kræftsymptomer blandt mænd med kort uddannelse. Generelt er de bedst uddannede og bedst stillede bedre informeret end personer med kort uddannelse og ringere levevilkår.

En undersøgelse foretaget af Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet for Sundhedsstyrelsen viser, at personer med kort uddannelse har et mindre kendskab til symptomer på kræft end personer med en mellemlang eller lang uddannelse.

Desuden fremgår det, at mænd har et mindre kendskab til symptomer på kræft, end kvinder har og generelt også er dårligere til at komme til lægen. Også her spiller uddannelse ind. Der er en tendens til, at de lavest uddannede vil vente længst.

Ser man specifikt på nogle af de store kræftsygdomme, som både rammer kvinder og mænd, kan man også se en tydelig forskel. Eksempelvis er det 57 procent af kvinderne, der er i live fem år efter, de er blevet ramt af tyktarmskræft, mens det kun er 54 procent af mændene. De tilsvarende tal for modermærkekræft er 91 pct. for kvinder og 83 pct. for mænd, skriver Kræftens Bekæmpelse

Hurtig undersøgelse vigtig

"Vi ved ikke, hvorfor mændene kommer senere til lægen, men nogle mænd er måske lidt machoagtige og tænker; ’rigtige mænd går ikke til lægen’. En stor hanhund går ikke og vifter med sine svagheder. De er måske også mere tilbøjelige til at tænke, at det nok går over, og at det ikke er noget alvorligt. Det er det måske heller ikke, men det er vigtigt at blive undersøgt hurtigt, hvis man vil have de bedste chancer for at overleve en kræftsygdom," siger Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Mændene efterlyser selv mere viden om kræftsymptomer. En undersøgelse, som Advice A/S har foretaget for Sundhedsstyrelsen, viser, at 58,9 procent vurderer, at de ved noget, men ikke nok og 23,7 procentvurderer, at de ved alt for lidt.

Med kampagnen ønsker Sundhedsstyrelsen også, at der kommer mere fokus på kræftsymptomer, da det kan medvirke til, at det bliver nemmere at tale om, og dermed også øger viden om noget, der kan være svært at tale om.

Kampagnen sætter fokus på en række udvalgte kræftsymptomer med hovedvægt på følgende symptomer: Blod i afføringen: tarmkræft Blod i urinen: blære og urinvejskræft Vedvarende hoste (hoste i mere end 4 uger): kræft i luftveje og lunger

Andre symptomer, der bør give anledning til et lægebesøg er:

  • Et sår der ikke heler
  • Et modermærke, der er vokset eller har ændret sig
  • En uforklarlig knude eller hævelse
  • Uforklarligt vægttab
  • Uforklarlig træthed
  • Uforklarlig bleghed

Fem vigtige råd til at minimere risikoen for kræft:

Bliv røgfri

Det kan altid betale sig at holde op med at ryge, uanset hvor mange år du har røget. Rygning er årsag til ca. 85 procent af lungekræfttilfældene i Danmark. Få hjælp til dit rygestop. Professionel og gratis rådgivning på www.stoplinien.dk

Drik mindre alkohol

  • Mænd bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen
  • Stop før 5 genstande ved en enkelt lejlighed

Bevæg dig

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen og få pulsen højt op mindst to gange om ugen. Man ved, at fysisk aktivitet forebygger tarmkræft og muligvis andre kræftformer. Tag cyklen og trappen, og brug benene.

Spis sundt og hold vægten

Spis flere grøntsager, mere fisk og fuldkorn. Og spar på fedt og sukker. Drik vand og undgå at blive overvægtig. En sund kost beskytter mod kræft, mens overvægt derimod øger risikoen for at udvikle visse kræftformer, fx tarm- og nyrekræft samt brystkræft.  

Beskyt dig mod solen

De ultraviolette stråler i solen kan give kræft i huden. Hold dig ude af solen mellem kl. 12 og 15, dæk dig til, brug solcreme og undgå solarier. Og hjælp dine børn og børnebørn til at være solsikre.