Skip to main content

Sådan slipper du af med din allergi over for græspollen

{module 177}
 
{module 187}

En tre-årig behandling med en daglig tablet eller jævnlige indsprøjtninger kan måske helbrede din allergi over for græspollen.

Omkring en halv million danskere lider af allergi over for græspollen, der medfører tilstoppet næse, forpustethed specielt ved fysisk anstrengelse, nattehoste, rindende øjne og nysen.

”Mennesker med græspollenallergi har en virkelig dårlig livskvalitet. De kan ikke trække vejret ordentligt, næsen tilstopper, de kan ikke lugte, og deres omgivelser spørger uafladeligt, om de er forkølede. Når man så oven i købet føler sig sløv og har en følelse af at have influenza, så får folk en meget kort lunte. Og det kan jeg godt forstå,” siger speciallæge, dr.med., Lars Frølund fra Allergi -og Lungeklinikken i Helsingør.

Han oplever, at stadigt flere får græspollenallergi, selv om stigningen i antal tilfælde er knap så markant, som den har været.

”Der er ingen, der ved, hvorfor der hele tiden kommer nye græspollenallergikere til, men der er mange teorier,” siger han.

To muligheder for ’vaccination’

Allergivaccination mod græsallergi kan både gives som indsprøjtning hver 6. til 8. uge i tre år eller i tabletform til behandling hjemme hos en selv hver dag ligeledes i tre år.

For øjeblikket findes der herhjemme kun tabletbehandling til græspollenallergi. Tabletten lægges under tungen, hvor den smelter. Den første tablet skal tages hos lægen, så vedkommende kan se, om du tager den rigtigt, og om du evt. har en allergisk reaktion overfor den.

Herefter kan du selv tage en tablet hver dag. For at opnå den bedst mulige effekt allerede fra første græspollensæson, skal du indlede behandlingen mindst to måneder inden, pollensæsonen går i gang.

Det er vigtigt, at man fortsætter behandlingen, selv om allergisymptomerne bliver mindre eller helt forsvinder. Har du både birke og græsallergi er det bedst at vælge vaccinationsbehandling, som dækker begge allergier. Grazax dækker kun græsallergien.

Længe undervejs

De første skridt til at udvikle en vaccine til græspollenallergi blev taget allerede i 1911. Her fandt Leonard Noon og John Freemann ud af, at hvis man udsatte græsallergikere for små, men stigende mængder græspollen, så blev immunsystemet gradvist mindre overfølsomt. Vaccination mod græspollenallergi blev først godkendt af WHO i 1998.

Lars Frølund peger på, at nogle forskere mener, at det kan skyldes, at vi lever mere indendørs nu end tidligere. Andre peger på den øgede forurening, hvor dieselpartikler er med til at trigge de allergiske reaktioner, og endelig mener nogle, at vi i dag lever så rent og sterilt, at det ødelægger mere, end det gavner.

Smertefri behandling

Hvis man lider af græspollenallergi kan man blive vaccineret imod det. Man kan enten vælge at få en indsprøjtning hos lægen. I begyndelsen skal det ske hver uge, i den såkaldte opvaccinationsfase, som varer ca. 10-15 uger, derefter hver 6. til 8. uge i tre år i den såkaldte vedligeholdelsesfase.

Man kan dog også vælge en lettere metode ved hver dag i tre år at tage en smeltetablet, der enten helt fjerner symptomerne på græspollenallergi eller giver en meget stor mindskelse i de gener, der er forbundet med det.

”Grazax pillen har en lige så god effekt som injektionerne, og så slipper patienterne for at skulle aftale tider med lægen og møde op hver 6. til 8. uge for at få en sprøjte,” siger Lars Frølund.

”Samtidig er der ikke så mange læger herhjemme, der vaccinerer mod allergi, så derfor kan nogle patienter risikere at skulle køre endog meget langt for at blive behandlet. Både for dem og alle andre, er det meget lettere bare at tage en tablet derhjemme hver dag,” siger han.

Spørgsmålet er så om patienterne også husker at tage deres piller i tre år?

”Det kan du tro. De kender symptomerne på græspollenallergi og vil helst være fri for al bøvlet,” siger Lars Frølund.

Græspollensæsonen begynder normalt omkring Grundlovsdag den 5. juni. Pollenindholdet i luften topper omkring Skt. Hans den 23. juni, hvorefter det begynder at klinge af. I slutningen af juli og begyndelsen af august er græspollensæsonen normalt slut.