Pia Eiken

Pia Eiken er speciallæge og ekspert i osteoporose og skriver om bl.a. forebyggelse af, risiko for og behandling af knogleskørhed.
1 minute reading time (259 words)

De fleste har brug for D-vitamintilskud

De fleste har brug for D-vitamintilskud

Fra efteråret 2013 kommer nye anbefalinger om indtagelse af D-vitamin hos almindelige danskere, der ikke er syge.

Patienter med knogleskørhed anbefales fortsat høj dosis D-vitamin i forhold til resten af befolkningen.

Vi skal øge vores daglige indtag fra 7.5 ug dagligt til 10 ug. Patienter med knogleskørhed anbefales fortsat 20 ug D-vitamin dagligt og sammen med et tilskud af kalk (kost og tilskud på i alt 1 g dagligt).

Nogle mennesker har brug for meget mere D-vitamin end det anbefalede. De skal naturligvis fortsætte med dette, hvis det er ordineret af en læge.

Vi får vores D-vitamin fra solen og fra kosten (fede fisk, kød og mælkeprodukter). De fleste danskere får 3-5 ug D-vitamin dagligt fra kosten, så de fleste vil have brug for ekstra D-vitamin tilskud og specielt om vinteren.

Vi kan kun danne tilstrækkeligt D-vitamin i huden, hvis vi kommer i solen. I Danmark kan vi kun danne D-vitamin fra april til september måned. Indtil videre er der i Danmark ikke meget mad der er beriget med D-vitamin, så min anbefaling er at indkøbe enten en multivitamin med tilstrækkeligt indhold af D-vitamin eller få det som tilskud i en D-vitamin tablet (evt. sammen med kalk).

D-vitamin mangel kan udløse symptomer med muskelsmerter (diffuse rundt i kroppen), kraftnedsættelse over hofte- og skuldermuskulatur, knoglesmerter (dybe, borende i ribben, overarme og lårben). Desuden ses ofte almen træthed og ledsmerter fra de større led. En lang række sygdomme er kædet sammen med D-vitamin mangel, herunder bl.a. kræft, sukkersyge, hjertekarsygdomme og betændelser.

Du kan læse mere om anbefalinger om D-vitamin hos Sundhedsstyrelsen.

Tæl dine velsignelser og lær at være taknemmelig
Hormon skyld i udebleven menstruation

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Fredag, 22. oktober 2021

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://voksnekvinder.dk/