Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (420 words)

Du skal undersøges for knogleskørhed hvis…

Du skal undersøges for knogleskørhed hvis…

Hvis man har fået et knoglebrud i underarmen efter fald f. eks i haven (fald i samme plan), skal man undersøges for knogleskørhed.

Disse knoglebrud kaldes lavenergi knoglebrud. Undersøgelsen af mængden af kalk i knoglerne foregår vha. en scanning af knoglerne (DXA-scanning) – en undersøgelse, der tager ca. 10 minutter. Alt for mange kvinder bliver ikke undersøgt.

En stor del af de kvinder, der har haft brud på underarmen, vil have knogleskørhed, som skal behandles. Brud på underarmen er tit det første brud, kvinder vil opleve, hvis de har knogleskørhed. Disse kvinder vil, hvis de ikke bliver behandlet, ofte igen få knoglebrud senere i livet. Og fra ca. 60-65 års alderen få brud i ryggen (også kaldet sammenfald i ryggen), som er meget smertefuldt. Endnu senere i livet er risikoen stor for at få et lårbensbrud.

I min praksis så jeg forleden en 75-årig kvinde, der kom til første undersøgelse for knogleskørhed. Hun havde få måneder forinden haft et brud på lårbenet efter fald over nogle ledninger i eget hjem. Efter en samtale med kvinden viste det sig, at hun som 55-årig havde haft et kompliceret knoglebrud i venstre underarm, efter fald i samme plan. For hhv. 3 og 5 år siden havde hun haft mange smerter i ryggen. Hun var ikke undersøgt nærmere af egen læge, men havde fået stærk smertestillende medicin.

Otte cm lavere

Da vi målte hendes legemshøjde til 8 cm. lavere end i ungdommen, blev hun meget bekymret. Scanning af knoglerne viste meget svær knogleskørhed og supplerende undersøgelse af kvindens ryg viste, at hun havde haft 4 sammenfald i ryggen – altså 4 knoglebrud, som var kommet efter hun havde båret nogle tunge indkøbsposer. For denne kvinde er det bare at gå i gang med medicinsk behandling, der har det formål at forebygge flere knoglebrud. Hun har svær knogleskørhed, der kan behandles med knogleopbyggende medicin.

Og hvad er moralen. Denne kvinde kunne have været undersøgt for knogleskørhed for 20 år siden, da hun brækkede sin arm. Hvis hun havde knogleskørhed dengang, kunne hun allerede der have været sat i behandling og højst sandsynligt undgået knoglebrud senere i livet. Knoglebrud er forbundet med betydelig forringelse af livskvaliteten, og har man først fået et lårbensbrud, er risikoen for at dø meget stor.

Så, hvis du, som kvinde og efter 50 års alderen har oplevet et knoglebrud i underarmen, overarmen, anklen, ryggen eller hoften efter fald i samme plan og ikke er undersøgt for knogleskørhed, da kontakt din egen læge med henblik på at få undersøgt om du har knogleskørhed.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Helvedesild er vildt smertefuldt
Svamp – en helt almindelig lidelse

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Torsdag, 26. maj 2022

Captcha Image