Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (377 words)

Foretrak smøger frem for medicin mod knogleskørhed

Foretrak smøger frem for medicin mod knogleskørhed

Osteoporose er almindeligvis en sygdom, der rammer ældre kvinder, og som vi ofte forbinder med indre billeder af afdøde Dronning Ingrid. Men sådan er det desværre ikke altid, hvilket denne triste historie vidner om.

En 42-årig kvinde henvendte sig, fordi vi på klinikken søgte patienter til et knogleskørhedsprojekt. Kvindens mor havde knogleskørhed, og selv var hun holdt op med at menstruere allerede som 33-årig.

Hun var en streg i luften med en BMI (body mass index) på 18. Hun røg 25-30 cigaretter daglig. Ingen havde fortalt hende, at hun skulle tage kalk og vitamin D hver hver dag eller måske havde hun bare fortrængt det. Strengt taget burde hun også have været i hormonbehandling p.g.a. den meget tidlige overgangsalder, men det var der jo ikke meget at gøre ved nu.

Hun havde haft adskillige knoglebrud. Tre til fire ribbensbrud ved at bære tunge flyttekasser, et enkelt håndledsbrud ved at skvatte på et fortov samt yderligere et.

Jeg målte hendes indhold af vitamin D i blodet, og det var helt i bund. Derfor begyndte jeg med at sætte hende i behandling med kalk og vitamin D. Samtidig sendte jeg hende til en DXA-scanning (knoglemineral-tæthedsscanning) på hospitalet, og den bekræftede selvfølgelig min mistanke om knogleskørhed.

Husk at søge om tilskud

Hvis man har en knoglescanning, som viser osteoporose samt yderligere mindst én risikofaktor, som f.eks. osteoporose i familien, tidlig overgangsalder, tidligere knoglebrud m.v., kan man via lægen søge Lægemiddelstyrelsen om tilskud til osteoporosemedicin. Den er ret dyr, og der ydes ikke automatisk tilskud, som ved de fleste andre præparater.

Jeg søgte om tilskud, men kvinden mente alligevel ikke, at hun havde råd til medicinen. Jeg regnede ud, at prisen på cigaretterne pr. dag var ca. 4-5 gange så stor som prisen på medicinen, men desværre foretrak hun at ryge frem for at få behandling.

Jeg forudser, at hun i løbet af få år skal i behandling med injektioner med osteoporosemedicin og det er RIGTIG dyrt. Det harmer mig, at vi andre skal være med til at betale for det, fordi hun opprioriterede cigaretterne og nedprioriterede medicinen!

Moralen er: Sundhedsstyrelsen anbefaler alle kvinder i/efter overgangsalderen at tage kalk og vitamin D. Desuden bør man undersøges for knogleskørhed, hvis man har øget risiko for sygdommen.

Læs mere om osteoporose på www.osteoporose-f.dk

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Er knoglerne din skæbne?
Så hold dog din mund - om din egen vægt

Related Posts

 

Comments 2

Gæst - Joan on lørdag, 18. maj 2013 14:40
Smøger frem for medicin

Kære Christine
Jeg kan kun være enig med dig, og det ville være befriende, hvis man kunne få gang i generel debat om, hvor meget det er rimeligt, at det offentlige skal støtte et helbred, som en person selv vælger at nedbryde. Med tanke på de mange nedskæringer på områder, hvor visse personer er ganske hjælpeløse, er dette sørgelig læsning. Det må være en stor udfordring at skulle vejlede patienter af denne karakter i dagligdagen. Vi trænger til en form for etisk debat om dette. Jeg tænker over dette, når jeg jævnligt ser patienter med iltapparater sidde og ryge i RH´s udendørs rygesalon. Vi trænger til et opgør med dette. Mange hilsner Joan

Kære Christine Jeg kan kun være enig med dig, og det ville være befriende, hvis man kunne få gang i generel debat om, hvor meget det er rimeligt, at det offentlige skal støtte et helbred, som en person selv vælger at nedbryde. Med tanke på de mange nedskæringer på områder, hvor visse personer er ganske hjælpeløse, er dette sørgelig læsning. Det må være en stor udfordring at skulle vejlede patienter af denne karakter i dagligdagen. Vi trænger til en form for etisk debat om dette. Jeg tænker over dette, når jeg jævnligt ser patienter med iltapparater sidde og ryge i RH´s udendørs rygesalon. Vi trænger til et opgør med dette. Mange hilsner Joan
Gæst - Lilly jensen. on tirsdag, 2. juli 2013 09:08
Knogleskørhed.

Jeg har fået knogleskørhed i år 2012.og er i behandling med bonvia indspøtninger hver tre måned men nu viste det sig at jeg har været i knogle channeren i 1999-- og i 2005 så det er ikke så rart at får at vide hvis jeg var kommet i behandling dengang, havde jeg ikke fået så mange brud i ryggen og i mit bækken, jeg har så mange smerte får morfin plaster på og piller ved siden af, måske skal jeg opperes det skal taget stilling til det i august.Mange hilsner fra Lilly Jensen.

Jeg har fået knogleskørhed i år 2012.og er i behandling med bonvia indspøtninger hver tre måned men nu viste det sig at jeg har været i knogle channeren i 1999-- og i 2005 så det er ikke så rart at får at vide hvis jeg var kommet i behandling dengang, havde jeg ikke fået så mange brud i ryggen og i mit bækken, jeg har så mange smerte får morfin plaster på og piller ved siden af, måske skal jeg opperes det skal taget stilling til det i august.Mange hilsner fra Lilly Jensen.
Already Registered? Login Here
lørdag, 20. april 2024

Captcha Image