Jeg så for nogle måneder siden en 72 årig kvinde med knogleskørhed. Det er jo en ganske almindelig sygdom hos kvinder og ca. hver tredje rammes af denne. Kvinden havde aldrig haft nogle knoglebrud.

Med sig ind i konsultationen havde kvinden sin mand på 73 år, der var tydeligt krumrygget og havde meget ondt i ryggen.

Efter endt samtale med kvinden, spurgte jeg manden om hans rygsmerter. Det viste sig, at han havde haft ondt i ryggen gennem tre uger, dog med nogen bedring, men han havde haft det flere gange tidligere i kortere og længere perioder. Han havde ikke konsulteret sin egen læge. Han havde aldrig haft nogle knoglebrud – i alt fald ikke på arme eller ben.

Jeg lavede højdemåling på ham, og det viste sig at han havde tabt otte cm i forhold til sin ungdomshøjde. Jeg bad ham om at kontakte sin praktiserende læge med henblik på i første omgang røntgen af ryggen.

For nylig skrev kvinden til mig, at hendes mand havde tre knoglebrud i ryggen og svær knogleskørhed ved knogletæthedsmåling (såkaldt DXA-skanning) og var henvist til mig for at få knogleopbyggende behandling. Denne behandling kan man nemlig blive henvist til, når man har knoglebrud i ryggen og svær knogleskørhed.

Moralen er, at man også skal tænke på knogleskørhed hos mænd med bl.a. rygsmerter, da knogleskørhed i tiltagende grad ses hos mænd og efter 50 års alderen rammer ca. hver femte. Diagnosen stilles ofte meget sent og ofte efter et knoglebrud.

Der er generelt mindre opmærksomhed omkring knogleskørhed hos mænd end hos kvinder. Dødeligheden hos mænd efter et hoftebrud er væsentligt højere end hos kvinder. Hos mænd findes oftere end hos kvinder en underliggende grund til knogleskørheden.

Mænd anbefales ligesom kvinderne et dagligt indtag af 20 mikrogram vitamin D og 800-1000 mg calcium (samlet kost og evt. tilskud). De fleste behandlinger af knogleskørhed til mænd er de samme, som man anvender hos kvinderne.

Risikofaktorer for mænd og kvinder der bør føre til overvejelse og yderligere udredning af knogleskørhed med DXA-skanning (og først typisk efter 55-60 års alderen):