Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (646 words)

4 trin til at bearbejde din sorg

4 trin til at bearbejde din sorg

Når man mister en, der har stået en nær, kan tabet føles ubærligt. Men det er vigtigt at erkende tabet for at komme videre med livet.

 

Når man mister en, der står en nær, og som man har delt sit liv og hverdag med, så oplever man ofte, at personen pludselig fylder endnu mere i vores tanker og følelsesliv end tidligere. Man kan opleve en nærmest symbiotisk følelse af sammensmeltning, og adskillelsen føles næsten ubærlig. Ofte med en følelse af at være blevet revet ud af sin trygge og vante hverdag. Kroppen nærmest sitrer, gør ondt og smerter.

Sorg medfører, at omkring 30 mennesker herhjemme hvert år får stillet diagnosen ”broken heart syndrome” i forbindelse med oplevelsen af et tab, og sorgen over det.

Tilstanden medfører, at en del af hjertet lammes af en spontan stresstilstand og holder op med at pumpe normalt.

For at undgå ”broken heart syndrome” er det afgørende, at der bliver taget hånd om sorgen. Den skal bearbejdes, og sorgprocessen bør forløbe på en sund måde gennem fire basale trin, som jeg vil beskrive nedenfor.

Det er helt naturligt, at man springer lidt rundt mellem de forskellige faser og kan opleve en følelse af tilbagefald ind i mellem. Det er dog sjældent et egentlig tilbagefald, men en tilbagevenden til en fase, som ikke var helt afsluttet og bearbejdet endnu. 

Erkendelse af tabet:

Denne fase består af en opmærksomhed og erkendelse af, hvad der er sket, og hvad man har mistet. Når man mister en partner, er der mange tab i tabet, som det ligeledes er vigtigt at være opmærksom på. Det er ikke kun et tab af en kæreste/ægtefælle, men også et tab af tryghed, tosomhed, fælles fremtidsdrømme, et venskab og en fælles hverdag. Der følger ofte også et tab af en svigerfamilie og nogle fælles venner. Er der børn mellem parterne, medfølger der også et tab af en fast og kontinuerlig hverdag med dem.

Bearbejdning af sorgens følelser:

Opgaven for denne fase består i at mærke og gennemleve sorgens grundfølelser som er: smerte, ked-af- det-hed og vrede. Denne fase er ofte hård, fordi følelserne gør ondt og ofte går dybt. Den bedst mulige måde at komme gennem denne fase er ved at give følelserne plads, rumme dem og passe på sig selv, når det gør allermest ondt. Det nytter ikke noget at fortrænge og skubbe følelserne væk, da det kun vil resultere i en fastlåsning i sorgprocessen, som kan resultere i andre følger såsom depression, udskudt sorg, kronisk sorg, stagnation i livet etc.

Nye færdigheder:

Denne fase består i at lære nye færdigheder og øve sig på dem. Det kunne for eksempel være en tillæring og øvelse i at spise sin middag alene, vænne sig til følelsen og oplevelsen af at sove alene, være alene, måske befinde sig i et nyt hjem og mange andre forandringer, store som små, som et tab af en ægtefælle bringer med sig.

Ny-orientering i livet:

Denne fase handler om at kunne adskille sig og dermed forandre sit bånd til det, der var og kunne reinvestere sin følelsesmæssige energi i nyt liv. Det handler om at lægge hverdagen med den forhenværende partner bag sig og orientere sig mod et nyt og forandret liv med en ny og anderledes hverdag. I denne fase er det vigtigt at integrere alt det i dit liv, som du holder af, og som gør dig glad ud fra de forudsætninger, der nu er.

 

Følelsen af sorg kan gøre umådelig ondt, og vi kan nemt fristes til at forsøge at flygte fra følelserne og bearbejdningsprocessen i håb om, at følelserne bliver lettere og forsvinder, hvis de ignoreres. Desværre forholder det sig ikke sådan på længere sigt, og det er derfor utrolig vigtigt at få bearbejdet sin sorg og søge støtte i sit netværk eller hos en professionel for at kunne genvinde livsglæden og gejsten med de livsstilsændringer, der er kommet.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

At være vidne til sorg
Spiseforstyrrelser – kan man være genetisk dispone...

Related Posts

 

Comments 4

Gæst
Gæst - Kim on Søndag, 2. august 2015 13:02
Kim

WOW. Det er en meget spændende og god artikel! Pludselig er der så meget som giver mening for mig. tusinde tak

WOW. Det er en meget spændende og god artikel! Pludselig er der så meget som giver mening for mig. tusinde tak :)
Gæst
Gæst - Hanne sørensen on Torsdag, 13. august 2015 00:49
hanne

Jeg synes, at der er så godt og enkelt skrevet på forståeligt dansk. Jeg vil ønske, at jeg havde det på skrift flere år tilbage, hvor jeg havde mest brug for det. Men bedre sent end aldrig. Jeg glæder mig til fremtidige artikler fra dig Pernille
Tak på forhånd

Jeg synes, at der er så godt og enkelt skrevet på forståeligt dansk. Jeg vil ønske, at jeg havde det på skrift flere år tilbage, hvor jeg havde mest brug for det. Men bedre sent end aldrig. Jeg glæder mig til fremtidige artikler fra dig Pernille Tak på forhånd
Gæst
Gæst - Pernille on Mandag, 17. august 2015 19:41
Til Hanne

Kære Hanne
Mange tak, hvor er det bare dejligt at høre. Jeg er ked af du ikke fik det på skrift før nu og håber det alligevel kan give dig lidt ro, bedre sent end aldrig, som du selv skriver
Tusind tak, det er jeg glad for at høre.
KH
Pernille

Kære Hanne Mange tak, hvor er det bare dejligt at høre. Jeg er ked af du ikke fik det på skrift før nu og håber det alligevel kan give dig lidt ro, bedre sent end aldrig, som du selv skriver :) Tusind tak, det er jeg glad for at høre. KH Pernille
Gæst
Gæst - Kim on Mandag, 17. august 2015 19:37
Kim

Kære Kim
Tusind tak for de fine ord, og det glæder mig, at der pludselig er noget der giver mening for dig.

Kære Kim Tusind tak for de fine ord, og det glæder mig, at der pludselig er noget der giver mening for dig.
Already Registered? Login Here
Gæst
Tirsdag, 21. marts 2023

Captcha Image