Voksne Bloggere
5 liter urin i blæren – kan man have det?
Da en 55-årig kvinde blev indlagt med diabetes, skjulte hendes overvægt et kæmpe blære-problem, som først blev afsløret ved en CT-scanning.
Den 55-årige kvinde var gået til sin egen læge i pga. hyppig vandladning. Kvinden var overvægtig med et BMI på 35. Patienten blev undersøgt for sukkersyge og det viste sig at blodsukkeret var umåleligt højt, og patienten blev straks indlagt under diagnosen ny opdaget sukkersyge (diabetes).
Kvinden havde ingen vægt hjemme, og var sidst blevet vejet for ½ år siden. I forhold til den tidligere vægt havde hun taget 5 kg på! Videre undersøgelser viste, at patienten havde type 2 sukkersyge og fik i starten insulin, og siden hen er planen, at hun skal på tabletbehandling.
Kvinden havde gennem et par måneder haft tiltagende afføringsproblemer (mest svært ved at komme af med afføringen) og havde i et par dage haft hyppig vandladning. Sidstnævnte er et almindeligt symptom ved sukkersyge og plejer at forsvinde, når sukkeret i blodet falder.
Vi havde udelukket evt. blærebetændelse, som også giver hyppig vandladning. Ved nærmere beskrivelse af patienten vandladning viste det sig, at hun gik på toilettet hver ½ time og tissede kun en lille smule og når hun var færdig, havde hun fortsat lyst til at urinere, men kunne ikke.
Tømte 5 liter urin
Hun havde svært ved, at starte en løbende strøm (stråle) af urin. Når først strømmen var startet, var den svag. Ofte hændte det, at urin dryppede mellem toiletbesøgende, en tilstand der kaldes inkontinens (overløb). De fleste mærker trang til vandladning, når blæren indeholder omkring 200-300 ml urin.
Pga. afføringsproblemerne fik patienten foretaget en CT-scanning af maven og denne viste en meget stor livmoder (patienten havde aldrig født børn – og var gået i overgangsalderen som 50 årig) og kæmpestor blære (billedet). Vi lagde straks et kateter i blæren og udtømte 5 liter urin og patienten fik et momentant vægttab på 5 kg.
Hvorfor opdagede vi læger så ikke patientens kæmpe blære ved indlæggelsen?
Det kan forklares ved at patienten er overvægtig, og herved er det meget sværere at mærke organerne i maven ordentligt (som man kan ved tynde mennesker). Hendes symptomer skyldes overløb fra en konstant fyldt blære, og årsagen er en muskelknude, der vokser på livmoderens væg og derved både trykker på endetarmen og blæren (og lukker af for afløb fra blæren).
Muskelknuden er stille og roligt vokset over lang tid og patienten har fået kronisk urinretention og blæren er stille og roligt vokset i størrelse. Hun skal nu opereres og jeg regner med, at hun bliver rask.
Sukkersygen kan behandles med vægttab og medicin – det skal vi nok få styr på.
Comments