Da vi for mange år siden stort set fik udryddet gonoré, gav Vor Herre os en ny bakterie – klamydia – at slås med.

Den forekommer hos ca. 10 procent af unge piger og drenge, og vi poder flittigt alle unge kvinder for klamydia uanset, hvad de søger læge for. Også alle, som søger abort, bliver podet.

En voldsom, ubehandlet klamydia infektion kan give anledning til regulær underlivsbetændelse med aflukning af æggelederne, som fører til sterilitet. Infektionen kan i sjældne tilfælde også sprede sig op mod leveren, så man får smerter som simulerer galdeblærebetændelse (såkaldt Fitz-Hugh-Curtis syndrom).

Sygdommen er dog ikke forbeholdt teenagere, hvilket nedenstående eksempel viser.

En ca. 50-årig kvinde opsøgte mig p.g.a. smerter og udflåd. Hun menstruerede stadig, om end lidt mere sjældent end før.

Hun var blevet skilt for et par år siden og brugte en del tid på net-dating. Da hun ikke behøvede at være bange for at blive gravid, glemte hun ofte ’sikker sex’, fordi hun ikke var helt ædru, når hun hyggede sig.

Nu havde hun haft gener i 14 dage efter en heftig nat med en noget yngre mand ca. tre uger før.

Ved den gynækologiske undersøgelse var hendes livmoderhals ildrød og irriteret, og der var rigeligt, ildelugtende udflåd. P.g.a. forhistorien blev hun podet for klamydia og gonoré, hvilket jeg rutinemæssigt gjorde med en enkelt podepind. Og på forventet efterbevilling fik hun recept på 1 gram Zitromax, som er standardbehandlingen for klamydia-infektion.

En lille uge senere kom svaret og var som ventet positivt. På det tidspunkt havde hun det ok igen.

Hun spurgte, hvornår hun skulle testes igen, og jeg måtte fortælle, at der faktisk skal gå 12 uger, før man kan pode for klamydia igen. Jeg anbefalede hende kondom ved fremtidige ’one-night stands’.

Moralen er: Man bliver aldrig for gammel til at få klamydia.