Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Blødning efter overgangsalderen skal tjekkes

Jeg fik en 62-årig kvinde henvist, fordi hun havde blødning efter overgangsalderen. Hun var holdt op med at menstruere for otte år siden. Nu havde hun pludselig – og ganske uventet – haft en frisk blødning fra underlivet, som varede nogle dage.

Hun havde ikke haft smerter, og blødningen var stoppet igen. Egentlig havde hun ikke tænkt sig at gå til lægen, men heldigvis havde en veninde tvunget hende af sted.

Ved den gynækologiske undersøgelse var der ikke noget at se, og der var ingen blødning. Livmoderen føltes nogenlunde af normal størrelse.

Ved ultralydsscanning sås en fortykket livmoderslimhinde (14 mm). Normalt skal slimhinden være helt tynd (1-2 mm) hos kvinder i den alder, så en fortykket slimhinde skal altid undersøges nærmere.

Da det var mange år siden, hun sidst havde født, var det ikke sådan ligetil at komme op gennem livmoderhalsen og få taget en prøve.

Jeg måtte lægge lokalbedøvelse og udvide kanalen, før jeg kunne komme op og få nogle vævsprøver fra livmoderslimhinden. Prøverne blev sendt som ’Cancerpakke’ til hospitalet. Det er noget, vi gynækologer skal, når det drejer sig om blødning efter overgangsalderen, hvor man har mistanke om cancer.

Få dage senere kom svaret, som desværre bekræftede mistanken om kræft i livmoderen.

Hun blev sendt på hospitalet til operation, hvor det heldigvis viste sig, at kræften ikke havde spredt sig, og hun derfor var helbredt ved operation og ikke skulle have efterbehandling.

Det er samme kræftform, som Dronning Margrethe blev opereret for for ca. 15 år siden, og hun er jo i fuld vigør.

Jeg plejer at sige, at skal man endelig vælge en cancerform, så er dette ikke den værste!

Læs mere på www.cancer.dk  

Moralen er: Blødning efter overgangsalderen skal ALTID tages alvorligt!

Tag stilling – det kan være dig næste gang!
Tanken er god, men opfølgningen elendig!
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
tirsdag, 21. maj 2024

Captcha Image