Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Blødningsproblemer er almindelige hos kvinder i 40´erne

Mange tror fejlagtig, at menstruationerne aftager med alderen. Det gør de også, men inden blusser de kraftigt op. Der er dog hjælp at hente. 

En 49-årig kvinde var henvist til vurdering af blødningsforstyrrelser. Hun havde fået tre børn og havde tidligere taget p-piller, men var holdt op p.g.a. skriverierne om p-piller og blodpropper, selv om hun var sund og rask, ikke ryger og ikke havde nogen blodpropshistorie i familien.

Hun havde det seneste år fået tiltagende kraftige menstruationer, og da hun kom til mig, blødte hun 10 dage hver måned og havde tillige en hel del menstruationssmerter. Hun havde – fejlagtigt – troet, at menstruationerne ville aftage med alderen. Det gør de sjældent, tværtimod bliver de ofte kraftigere, før de så omsider holder op.

Et eksempel på en hormonspiral.Hun var nødt til at spise jern for at holde sin blodprocent oppe.

Ved gynækologisk undersøgelse så alt normalt ud. Hndes livmoder havde normal størrelse , og der var ingen fibromer (muskelknuder). Jeg anbefalede hende en hormonspiral – ikke som prævention, det havde hun næppe behov for som 48-årig, men som behandling af blødnings- og smerteproblemet. Jeg gav hende en brochure om spiralen og bad hende vende tilbage. Det gjorde hun ret hurtigt, hun fik sat en hormonspiral og har ikke haft menstruation siden.

Hormonspiralen kan sidde 5 år – ofte lidt længere hos kvinder i overgangsalderen.

Moralen er: Find dig ikke i voldsomme menstruationer – der er hjælp at hente!

Undgå sommerens kaloriebomber
Sådan få du den bedste sommerferie med din partner
 

Comments 11

Gæst - Mia on tirsdag, 24. juni 2014 09:20
Migræne

Jeg har prøvet alt hvad der findes af P-piller og hormonspiral men får migræne af det hele. Ville ellers virkelig gerne af med de voldsomme styrtblødninger jeg har hver måned, men metoden virker desværre ikke lige på mig. Hvis jeg kunne få lov af lægen, ville jeg egentlig bare gerne have fjernet hele underlivet én gang for alle :-/

Heldigvis ved jeg at der er rigtig mange andre som har glæde af metoden med spiralen mod kraftig blødning

Jeg har prøvet alt hvad der findes af P-piller og hormonspiral men får migræne af det hele. Ville ellers virkelig gerne af med de voldsomme styrtblødninger jeg har hver måned, men metoden virker desværre ikke lige på mig. Hvis jeg kunne få lov af lægen, ville jeg egentlig bare gerne have fjernet hele underlivet én gang for alle :-/ Heldigvis ved jeg at der er rigtig mange andre som har glæde af metoden med spiralen mod kraftig blødning :)
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 24. juni 2014 11:31
Gynækolog

Hvor er du uheldig, vi bruger jo tit spiralen mod netop migræne!
Blødningerne kan man jo ordne på anden vis, enten med Cyklokapron (blødningsstansende piller) 2 tabletter 3-4 gange daglig på de værste blødningsdage - eller man kan foretaget en "brænding" af livmoderslimhinden, en såkaldt endometrieresektion. Det kræver dog at du ikke skal have flere børn. Tag en snak med lægen, prøv evt. pillerne 1-2 menstruationer, virker det ikke godt nok, så sørg for at blive henvist til hospitalet til endometrieresektion.

Hvor er du uheldig, vi bruger jo tit spiralen mod netop migræne! Blødningerne kan man jo ordne på anden vis, enten med Cyklokapron (blødningsstansende piller) 2 tabletter 3-4 gange daglig på de værste blødningsdage - eller man kan foretaget en "brænding" af livmoderslimhinden, en såkaldt endometrieresektion. Det kræver dog at du ikke skal have flere børn. Tag en snak med lægen, prøv evt. pillerne 1-2 menstruationer, virker det ikke godt nok, så sørg for at blive henvist til hospitalet til endometrieresektion.
Gæst - Laila Rosenqvist on lørdag, 3. januar 2015 22:06
Blødning trods hormonpiller

Jeg følger bloggen her og det er nogle virkelig gode, oplysende og kompetente svar du giver os kvinder, tak:
Jeg er en 54-årig kvinde, frivillig barnløs, der siden ungdom har brugt P-piller, for kun efterfølgende at overgå til hormonpiller Famanor pga. slimhindeproblemer og tager samtidig Vagifem x 2 ugentlig og LadyBalance p.n.
Fik pludselig blødning for ca. 3 uger siden og opsøgte en gynækolog, som us. med UL og fandt mit underliv alderssv. - Han mente på det foreliggende, at de nok var min hormonpiller og bad mig om at stoppe med dem, hvilket jeg har gjort og efter 7 dage ophørte blødn.
Men han tog også prøve fra endometriet, en fikseret gyn. anbrasio:
Ingen atypi, hyperplasiceller eller malignitet - og beskrivelse af et lille skrab med bl.a. inaktiv endometrislimhinde, ødematøst stroma med delvist pseudodecidual reaktion etc. -
Så er det helt slut for mig med fremtidig hormonbeh. - mærker nu lidt svedtendens og hovedpine

Jeg følger bloggen her og det er nogle virkelig gode, oplysende og kompetente svar du giver os kvinder, tak: Jeg er en 54-årig kvinde, frivillig barnløs, der siden ungdom har brugt P-piller, for kun efterfølgende at overgå til hormonpiller Famanor pga. slimhindeproblemer og tager samtidig Vagifem x 2 ugentlig og LadyBalance p.n. Fik pludselig blødning for ca. 3 uger siden og opsøgte en gynækolog, som us. med UL og fandt mit underliv alderssv. - Han mente på det foreliggende, at de nok var min hormonpiller og bad mig om at stoppe med dem, hvilket jeg har gjort og efter 7 dage ophørte blødn. Men han tog også prøve fra endometriet, en fikseret gyn. anbrasio: Ingen atypi, hyperplasiceller eller malignitet - og beskrivelse af et lille skrab med bl.a. inaktiv endometrislimhinde, ødematøst stroma med delvist pseudodecidual reaktion etc. - Så er det helt slut for mig med fremtidig hormonbeh. - mærker nu lidt svedtendens og hovedpine
Gæst - Christine Felding on søndag, 11. januar 2015 18:16
Gynækolog

Hej
Når prøven fra endometriet (livmoderslimhinden) var i orden, er der ikke noget vejen for, at du starter op på hormonerne igen. Måske kunne du nøjes ned den halve dosis - Activelle og Vagifem (lokal østrogenbehandling) skal du selvfølgelig fortsætte med.

Hej Når prøven fra endometriet (livmoderslimhinden) var i orden, er der ikke noget vejen for, at du starter op på hormonerne igen. Måske kunne du nøjes ned den halve dosis - Activelle og Vagifem (lokal østrogenbehandling) skal du selvfølgelig fortsætte med.
Gæst - Tanja on onsdag, 4. maj 2016 17:52
Erytroplaki på livmoderhalsen

Hej Christine
Jeg er en 36 årig kvinde som ifm en rutinesmear blev informeret om, at jeg har Erytroplaki på livmoderhalsen (området var ifgl min læge lidt atypisk, da det var asymmetrisk). Blev henvist til gyn og gik taget Smear. Smear prøven viste normale celler.
Jeg har efterfølgende været hos gynækolog, som har podet for infektion og klamydia, alle prøver var negative. Hun foretog endvidere en kolposkopi, men gav udtryk for, at der ikke var noget unormalt at se.
Jeg har født 3 børn og bruger ikke p-piller eller lignende.

Jeg har 2 spørgsmål, som jeg ikke oplevede at få konkret svar på, og som jeg håber, du kan besvare.

1. Jeg har læst mig frem til, at der bør tages biopsi af et område med Erytroplaki (det er der ikke blevet gjort i mit tilfælde). Bør jeg få dette gjort?

2. Er der øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft, når man har Erytroplaki på livmoderhalsen (er der sammenhæng mellem disse to ting). Og bør jeg gå hyppigere til kontrol?

På forhånd tak for dit svar.

Mvh
Tanja

Hej Christine Jeg er en 36 årig kvinde som ifm en rutinesmear blev informeret om, at jeg har Erytroplaki på livmoderhalsen (området var ifgl min læge lidt atypisk, da det var asymmetrisk). Blev henvist til gyn og gik taget Smear. Smear prøven viste normale celler. Jeg har efterfølgende været hos gynækolog, som har podet for infektion og klamydia, alle prøver var negative. Hun foretog endvidere en kolposkopi, men gav udtryk for, at der ikke var noget unormalt at se. Jeg har født 3 børn og bruger ikke p-piller eller lignende. Jeg har 2 spørgsmål, som jeg ikke oplevede at få konkret svar på, og som jeg håber, du kan besvare. 1. Jeg har læst mig frem til, at der bør tages biopsi af et område med Erytroplaki (det er der ikke blevet gjort i mit tilfælde). Bør jeg få dette gjort? 2. Er der øget risiko for at udvikle livmoderhalskræft, når man har Erytroplaki på livmoderhalsen (er der sammenhæng mellem disse to ting). Og bør jeg gå hyppigere til kontrol? På forhånd tak for dit svar. Mvh Tanja
Gæst - Christine Felding on onsdag, 4. maj 2016 18:17
Gynækolog

Et tilfældigt fund af en rød plet (erythroplaki) på livmoderhalsen betyder ingenting. Du har fået taget relevante prøver og har endda fået foretaget en kikkertundersøgelse - kolposkopi - så jeg kan ikke se, at der skal foretages yderligere.
Og nej, du har ikke øget risiko for livmoderhalskræft.

Et tilfældigt fund af en rød plet (erythroplaki) på livmoderhalsen betyder ingenting. Du har fået taget relevante prøver og har endda fået foretaget en kikkertundersøgelse - kolposkopi - så jeg kan ikke se, at der skal foretages yderligere. Og nej, du har ikke øget risiko for livmoderhalskræft.
Gæst - Laila Rosenqvist on mandag, 12. januar 2015 06:53
Blødning trods hormonpiller

Tusind tak for dit svar og jeg ser at Activelle er halv dosis af Femanor, så det jeg bestemt overveje.
Da jeg var til svar hos gynækologen og forespurgte om evt. igen opstarte af hormonpiller ved fortsat slimhindeproblemer, blev jeg på kraftigste frarådet dette, da det kunne give brystkræft.

Tak for din gode blog her.
Mvh. Laila Rosenqvist

Tusind tak for dit svar og jeg ser at Activelle er halv dosis af Femanor, så det jeg bestemt overveje. Da jeg var til svar hos gynækologen og forespurgte om evt. igen opstarte af hormonpiller ved fortsat slimhindeproblemer, blev jeg på kraftigste frarådet dette, da det kunne give brystkræft. Tak for din gode blog her. Mvh. Laila Rosenqvist
Gæst - Christine Felding on mandag, 12. januar 2015 12:24
Gynækolog

Risikoen for brystkræft p.g.a. hormoner er stærkt overvurderet og det ved din gynækolog godt, specielt hvis han/hun var med til møde i fredags, hvor netop dette blev slået fast med 7-tommers søm.

Risikoen for brystkræft p.g.a. hormoner er stærkt overvurderet og det ved din gynækolog godt, specielt hvis han/hun var med til møde i fredags, hvor netop dette blev slået fast med 7-tommers søm.
Gæst - Laila Rosenqvist on mandag, 12. januar 2015 18:08
Blødning trods hormonpiller

Tusind tak for dit hurtige svar og det lyder godt - jeg vil afprøve Activelle.
Har du i øvrigt et bud på, hvorfor jeg pludseligt fik blødtning på trods af langvarig hormonbeh. og hvad betyder egentlig detfrække ord: pseudodecidual reaktion.
Er det i øvrigt muligt at blive andet en Gæst her - tænker på medlem med brugernavn etc.

På forhånd tak
Laila Rosenqvist

Tusind tak for dit hurtige svar og det lyder godt - jeg vil afprøve Activelle. Har du i øvrigt et bud på, hvorfor jeg pludseligt fik blødtning på trods af langvarig hormonbeh. og hvad betyder egentlig detfrække ord: pseudodecidual reaktion. Er det i øvrigt muligt at blive andet en Gæst her - tænker på medlem med brugernavn etc. På forhånd tak Laila Rosenqvist
Gæst - Kitta Jeanette Andersson Kvick on torsdag, 31. august 2017 12:22
1 års forsøg på at reducere blødninger

Hejsa
Jeg henvendte mig i august 2016 hos min læge på grund af langvarige og til tider ret kraftige blødninger. Disse blødninger var regelmæssige. I 2016 blødte jeg 15 ud af 30 dage - de sidste 5 dage mindre kraftigt. Styrken kunne jeg leve med, men langvarigheden var svær at kapere. Min menstruationer har altid tidligere varet 7-8 dage. Sådan har jeg bare været, hvilket ikke har påvirket mig særligt meget.
Jeg fik lagt en hormonspiral op, hvilket også var min mål. Den første tid de forventede pletblødninger, som jeg ikke tog notits af.
I starten af november 2016 blødte jeg spiralen ud sammen med store sorte klumper. Et nyt forsøg blev gjort efter en 10 dages Provera kur. I december gentog det samme sig - igen med store sorte blodklumper. Herefter blødninger i meget lang tid.
Jeg blev henvist til undersøgelse, og blev i februar 2017 indstillet til brænding af livmoderslimhinde og samtidig oplægning af spiral nr. 3. Ved undersøgelsen fandt man en stor polyp og flere fibromer, som dog ikke befandt sig i min livmoder.
13. marts 2017 brænding af min livmoderslimhinde, hvor man ikke fandt nogen polyp. Alt så normalt ud og prøverne viste også normale forhold.
Herefter den forventede "våde" småblødning efter operationen, som ikke var noget særligt. 18. marts 2017 får jeg en blødning af ca. 5 dages varighed. Denne har karakter af menstruation, men jeg kan efterhånden ikke hitte rundt i pletblødninger og menstruation. og har opgivet at holde styr på det. Jeg undrede mig over, hvad der var at bløde af, når min livmoderslimhinde lige var fjernet 5 dage tidligere.
Nu her d. 13. september 2017 har jeg haft min spiral i 6 måneder. Til nu har jeg haft ca. 5 dage i streg uden blødning af en eller anden type. Ellers har jeg haft pletblødninger stort set nonstop.
Jeg er meget tålmodig, og vil gerne give spiralen noget mere tid, men jeg undrer mig over, at livmoderslimhindebrændingen ikke har haft den helt store virkning.
Eller var det en fejl at få spiralen? Er det hormonindholdet i spiralen, der nu "aktiverer" min livmoder og forårsager blødninger? Ville mit blødningsbøvl være løst, hvis jeg ikke havde fået spiralen?
Altså forstået på den måde, at jeg er med på, at kroppen skal vænne sig til spiralen, men jeg synes, at det giver mest mening hos de kvinder, der ikke forinden har fået brændt deres livmoderslimhinde. Jeg kan se, at flere kvinder melder, at pletblødningerne først aftog efter 12 måneder imod de 3-6 måneder, der står i Mirena materialet.
Giver det mening at fortsætte? Jeg er meget lidt indstillet på at få min livmoder fjernet.

Håber på brugbart svar

Kitta Jeanette Andersson Kvick

Hejsa Jeg henvendte mig i august 2016 hos min læge på grund af langvarige og til tider ret kraftige blødninger. Disse blødninger var regelmæssige. I 2016 blødte jeg 15 ud af 30 dage - de sidste 5 dage mindre kraftigt. Styrken kunne jeg leve med, men langvarigheden var svær at kapere. Min menstruationer har altid tidligere varet 7-8 dage. Sådan har jeg bare været, hvilket ikke har påvirket mig særligt meget. Jeg fik lagt en hormonspiral op, hvilket også var min mål. Den første tid de forventede pletblødninger, som jeg ikke tog notits af. I starten af november 2016 blødte jeg spiralen ud sammen med store sorte klumper. Et nyt forsøg blev gjort efter en 10 dages Provera kur. I december gentog det samme sig - igen med store sorte blodklumper. Herefter blødninger i meget lang tid. Jeg blev henvist til undersøgelse, og blev i februar 2017 indstillet til brænding af livmoderslimhinde og samtidig oplægning af spiral nr. 3. Ved undersøgelsen fandt man en stor polyp og flere fibromer, som dog ikke befandt sig i min livmoder. 13. marts 2017 brænding af min livmoderslimhinde, hvor man ikke fandt nogen polyp. Alt så normalt ud og prøverne viste også normale forhold. Herefter den forventede "våde" småblødning efter operationen, som ikke var noget særligt. 18. marts 2017 får jeg en blødning af ca. 5 dages varighed. Denne har karakter af menstruation, men jeg kan efterhånden ikke hitte rundt i pletblødninger og menstruation. og har opgivet at holde styr på det. Jeg undrede mig over, hvad der var at bløde af, når min livmoderslimhinde lige var fjernet 5 dage tidligere. Nu her d. 13. september 2017 har jeg haft min spiral i 6 måneder. Til nu har jeg haft ca. 5 dage i streg uden blødning af en eller anden type. Ellers har jeg haft pletblødninger stort set nonstop. Jeg er meget tålmodig, og vil gerne give spiralen noget mere tid, men jeg undrer mig over, at livmoderslimhindebrændingen ikke har haft den helt store virkning. Eller var det en fejl at få spiralen? Er det hormonindholdet i spiralen, der nu "aktiverer" min livmoder og forårsager blødninger? Ville mit blødningsbøvl være løst, hvis jeg ikke havde fået spiralen? Altså forstået på den måde, at jeg er med på, at kroppen skal vænne sig til spiralen, men jeg synes, at det giver mest mening hos de kvinder, der ikke forinden har fået brændt deres livmoderslimhinde. Jeg kan se, at flere kvinder melder, at pletblødningerne først aftog efter 12 måneder imod de 3-6 måneder, der står i Mirena materialet. Giver det mening at fortsætte? Jeg er meget lidt indstillet på at få min livmoder fjernet. Håber på brugbart svar Kitta Jeanette Andersson Kvick
Gæst - Christine Felding on lørdag, 9. september 2017 18:16
Gynækolog

Hej
Desværre skriver du ikke, hvor gammel du er. Der er jo ting, der forsvinder med tiden heldigvis.
Men - det er da et besværligt år du har haft. det eneste jeg kan foreslå - når du nu også skriver, at du har fibromer - er at du skulle prøve Esmya, hvilket som regel for blødningerne til at forsvinde helt.
Tal med gynækologen om det.

Hej Desværre skriver du ikke, hvor gammel du er. Der er jo ting, der forsvinder med tiden heldigvis. Men - det er da et besværligt år du har haft. det eneste jeg kan foreslå - når du nu også skriver, at du har fibromer - er at du skulle prøve Esmya, hvilket som regel for blødningerne til at forsvinde helt. Tal med gynækologen om det.
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image