Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (314 words)

Brækkede lårbenet af at rejse sig op

En 79 årig kvinde, jeg har kendt nogle år, kom og fortalte at hun for 3 måneder siden havde brækket sit lårben. Hun havde været til en hyggelig fest, rejse sig op og pludselig hørtes et højt knæk, og få sekunder efter lå kvinden på gulvet – lårbenet var brækket.

Det er ikke sjældent, jeg hører lignende historier. Brækker lårbenet, hvorefter man falder, eller falder man og lårbenet brækker? Oftest er det pga. faldet, at man brækker sit lårben, men uanset rækkefølgen er der tale om knogleskørhed, når man falder i samme plan (altså at man ikke er ude at kravle i bjerge eller på stejle trapper).

Mange steder er der faldklinikker, der undersøger årsagen til at man falder – der kan f.eks. være tale om for meget medicin, forkert medicin, hjerteproblemer, neurologiske problemer osv. Hos min patient kunne man ikke finde anden årsag til at lårbenet brækkede end, at hun havde svær knogleskørhed.

Var allerede i knoglebehandling

Den 79-årige kvinde havde 5 år tidligere et knoglebrud i ryggen og havde efterfølgende i 2 år været i knogleopbyggende behandling og de seneste 3 år fået årlige injektioner med Aclasta®, som hæmmer knoglenedbrydningen.

Alt var gået fint – ingen knoglebrud før dette lårbensbrud. Hun havde netop været til en DXA scanning af knoglerne, som viste fortsat knogleskørhed, men en betydelig bedring sammenlignet med 3 og 5 år tidligere.

Hvorfor brækker kvinden så lårbenet, når hun får behandling for knogleskørhed? Er det fordi behandlingen ikke virker? Al behandling for knogleskørhed nedsætter risikoen for at få nye (næste) knoglebrud med ca. 40 pct. for lårbensbrud og 50-70 pct. for nye rygbrud, men det betyder, at man fortsat er i risiko, selvom risikoen for brud er meget mindre end, hvis man ikke blev behandlet. Min patient fortsatte derfor behandlingen for knogleskørhed og er påbegyndt træning af alle muskelgrupper på et fitnesscenter. Træning styrker musklerne og styrker også knoglerne.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Kys, kram og kæl vigtigt for din lykkefølelse
50 årig fik klamydia efter netdating

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
torsdag, 25. juli 2024

Captcha Image