Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (585 words)

Derfor er hovedpinepillerne kommet på recept

Derfor er hovedpinepillerne kommet på recept

“Hej, kan du ikke sende 100 Pamol på apoteket til mig, tak?”

Henvendelser fra patienter med ønsker som i eksemplet er hyppigt forekommende i praksis, siden Sundhedsstyrelsen  i 2013 indførte receptpligt for paracetamol (f.eks. Pamol, Panodil) i pakninger over 20 stk.

Indførelse af receptpligten skyldes en relativ stor forekomst af alvorlige leverskader og dødsfald som følge af overdosering med paracetamol.

Overdosering med paracetamol sker ofte blandt de unge piger mellem 15 og 19 år. Kim Dalhoff, overlæge på Bispebjerg hospital, udtalte i 2009 til TV2: "..de fleste piger tager en overdosis af de smertestillende piller i affekt - det betyder, at pigerne ikke har et egentlig ønske om at tage livet af sig selv, men tager en overdosis for eksempel på grund af kærestesorger."

Panodil står i medicinskabet i de fleste hjem, og derfor er det ofte de smertestillende midler, der bliver brugt - men hvad pigerne ikke er klar over er, at paracetamol langsomt ødelægger leveren, hvis man ikke bliver behandlet i tide. "Hvis pigerne kommer tidligt i behandling, har vi en god og effektiv behandling - hvis der går lang tid, inden man kommer på hospitalet og får modgiftbehandling, kan leveren tage skade - i yderste konsekvens kan man dø af det," siger Kim Dalhoff.

Paracetemol er et såkaldt svagt smertestillende præparat. Hos voksne skal der imidlertid kun 10 gram (svarende til 20 tabletter af 500mg) til, før præparatet kan være livsfarligt.

Hos blandt andre børn og unge præparatet kan det blive livstruende med en lavere dosis.

Symptomer på overdosering med paracetemol stammer fra leveren. Symptomerne vil først optræde 1-2 dage efter overdoseringen er indtaget, og de vil være kvalme, opkastninger og smerter i maven. Når patienten ikke at blive behandlet rettidigt, vil der ved svære tilfælde efter tre døgn tilstøde bevidstløshed og efter yderligere 1-2 døgn død.

I følge sundhed.dk er tallet på forekomsten af leverskader / død som følge af overdosering om året skønnet til mellem 150 og 200 tilfælde om året.

Men hvordan kan indførelsen af receptpligten gavne, når man fortsat kan købe paracetamol i håndkøb?

Vigtige sondringer

En stor engelsk undersøgelse, der blev offentliggjort  i British Medical Journal 2013, påviste  en umiddelbar sammenhæng mellem tilgængeligheden af store pakninger af paracetamol og antallet af leverskader og dødsfald relateret til paracetamol.  Undersøgelsen viste et markant fald i antallet af dødsfald og leverskader, når tilgængeligheden til de store pakninger af paracetemol mindskedes.

Det giver derfor god mening, at der er indført receptpligt på præparatet.

Når jeg i min praksis bliver spurgt om udskrivning af recept på en større mængde paracetamol, vil jeg ofte stille patienten spørgsmålet: Hvorfor mener du, at du har behov for så stor en pakning med paracetamol?

Årsagen til mit spørgsmål er, at udstedelse af en recept ikke er en ekspeditionssag. Lægen skal ved enhver udstedelse af recepter udvise omhu og samvittighedsfuldhed. Lægen skal altid have en klar og entydig begrundelse (betegnet “indikation”) for den givne ordination, lige så vel som det er lægens ansvar at vurdere risiko for bivirkninger m.m.

Er patienten kronisk smertepatient, eller har patienten f.eks. “et hold i ryggen”, har patienten formentlig behov for ordination af paracetemol. Er patienten sund og rask og blot har lidt hovedpine ind imellem, er der ikke indikation for udstedelse af en recept.

Og ja - det er mere besværligt og dyrere for patienten med de små pakker, som fortsat kan købes i håndkøb. Men alt andet lige er det vel ikke så ringe, hvis receptpligten betyder, at antallet af leverskader og dødsfald  som følge af forgiftning med paracetamol  reduceres.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Lysten skal drive nytårsforsættet
Oppustethed er et almindeligt symptom

Related Posts

 

Comments 3

Gæst - Johnny Clausen on onsdag, 5. februar 2014 14:04
Sikken en gang vrøvl

Der skrives at det er fra medicinskabet der bliver taget fra med hensyn til overdosis. I gammel tid havde man i en hel familie kun to glas stående med hovedpinepiller. 1 glas med ipren og 1 glas med Panodil.
Nu må jeg og min kone ha 4 glas stående: 2 glas Panodil og 2 glas ipren . og hver læge holder øje med hvad den enkelte ejer af medicin tager i alt. da min kone bestiller piller må jeg ikke tage nogle af dem og omvendt hvis jeg bestiller fra min egen læge. OG sådan noget er noget være vrøvl, for nu er chancen jo større med i alt med 4 glas i hjemmet at begå selvmord af børn. (gudskelov for at vi ingen børn har, for sikken et optælling man kan ha med at holde øje med hvor mange piller der tages om dagen).
og priser skal være den samme på. stks pille uanset om det er i 20 stk eller i store glas med 1000 stk (hvis sådan glas findes).

Der skrives at det er fra medicinskabet der bliver taget fra med hensyn til overdosis. I gammel tid havde man i en hel familie kun to glas stående med hovedpinepiller. 1 glas med ipren og 1 glas med Panodil. Nu må jeg og min kone ha 4 glas stående: 2 glas Panodil og 2 glas ipren . og hver læge holder øje med hvad den enkelte ejer af medicin tager i alt. da min kone bestiller piller må jeg ikke tage nogle af dem og omvendt hvis jeg bestiller fra min egen læge. OG sådan noget er noget være vrøvl, for nu er chancen jo større med i alt med 4 glas i hjemmet at begå selvmord af børn. (gudskelov for at vi ingen børn har, for sikken et optælling man kan ha med at holde øje med hvor mange piller der tages om dagen). og priser skal være den samme på. stks pille uanset om det er i 20 stk eller i store glas med 1000 stk (hvis sådan glas findes).
Gæst - Jacob Nielsen on torsdag, 26. november 2015 18:08
Så lad dem dog æde de piller!

Hvorfor fanden skal folks selvmordsønsker reguleres? Desuden, hvis unge mennesker er så dumme at de æder dem pga. kærestesorger, så tror jeg Jorden har bedre af at de æder de piller. Tak f'ing skæbne en omgang idioti

Hvorfor fanden skal folks selvmordsønsker reguleres? Desuden, hvis unge mennesker er så dumme at de æder dem pga. kærestesorger, så tror jeg Jorden har bedre af at de æder de piller. Tak f'ing skæbne en omgang idioti
Gæst - Don Giovanni on søndag, 14. februar 2016 14:16
Feminazierne slår til igen

Helt enig, Jacob!

Det er endnu et udtryk for idiotificeringen af den vestlige verden.

Det er på tide at Modne Mænd overtager magten igen, hvis der ellers er nogen tilbage..

Hovedløse høns kan ikke styre verden, de reagerer kun på stimuli, og som regel med panik!

Dette inkluderer desværre også de feminiserede "mænd", en vederstyggelighed..

Viva La Revolution!

Helt enig, Jacob! Det er endnu et udtryk for idiotificeringen af den vestlige verden. Det er på tide at Modne Mænd overtager magten igen, hvis der ellers er nogen tilbage.. Hovedløse høns kan ikke styre verden, de reagerer kun på stimuli, og som regel med panik! Dette inkluderer desværre også de feminiserede "mænd", en vederstyggelighed.. Viva La Revolution!
Already Registered? Login Here
tirsdag, 21. maj 2024

Captcha Image