Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

En ’svulst’ kan være en byld

En kvinde på 75 år henvendte sig, fordi hun havde bemærket en svulst i underlivet. Hun havde ellers aldrig fejlet noget i underlivet, men den seneste uge havde hun haft tiltagende smerter og havde fundet en hævet, rød og øm bule på den ene kønslæbe. Hun var meget bekymret for, om det kunne være noget så alvorligt som kræft.

Ved den gynækologiske undersøgelse fandt jeg en byld i højre side på den såkaldte Bartholins kirtel. Der sidder en sådan kirtel i hver side af skedeindgangen.

Bylden var næsten så stor som et hønseæg og meget øm, da det var lige før, der gik hul på den.

Behandlingen af en Bartholins byld er en operation, hvor man åbner bylden og ved hjælp af nogle sting sørger for, at der er ordentligt afløb, så al pusset kan løbe ud.

Indgrebet kan foretages i lokalbedøvelse.

Da jeg skar hul på bylden, væltede det ud med pus. Det hele blev tømt ud, og der blev skyllet grundigt efter med klorhexidin. Derefter lavede jeg de sting, der skal til. Alle smerter var på det tidspunkt helt væk, dels p.g.a. lokalbedøvelsen, men lige så meget, fordi der ’gik hul på bylden’.

Jeg så hende til kontrol 10 dage senere, hvor det hele var helet op, og patienten rask.

Moralen er: Bylder på kønslæberne er nemme (og taknemmelige) at behandle.

Find dig ikke i overgangsalderens gener
Patient, klar dig selv
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Mandag, 27. juni 2022

Captcha Image