En patient blev henvist, da hun ved en rutineundersøgelse hos lægen, havde fået påvist blod i urinen. Ikke synligt blod, men en såkaldt ’stix’ var positiv for blod. Urinen var blevet dyrket, og der var ikke blærebetændelse, hvor man ellers ofte ser blod.

Hun var blevet bedt om at møde op med fuld blære, så jeg kunne ultralydsscanne blæren i forbindelse med den gynækologiske undersøgelse, som ellers var normal.

Ultralydsscanningen af blæren var også helt normal. Der var ingen mistanke om hverken blæresten, polypper eller svulster.

Patienten afleverede en urinprøve, som blev sendt til undersøgelse for ’tumorceller’ (kræftceller). Den var også normal.

Herefter foretog jeg en kikkertundersøgelse af blæren, og den var også helt normal. En kikkertundersøgelse kan foretages i en smule lokalbedøvende gelé, og patienten kan selv følge med på en skærm. Man kigger slimhinden i blæren efter hele vejen rundt og tjekker, at begge urinledere fungerer normalt.

Den sidste undersøgelse, man foretager i udredningen, er en røntgenundersøgelse af nyrerne for at udelukke nyresten og svulster i nyrerne. Den var også helt normal.

Patienten må derfor slå sig til tåls med, at nogle mennesker har ’utætte’ nyrer, så de røde blodlegemer kan slippe igennem. Og det er ikke farligt.

Moralen er: Blod i urinen er ret almindeligt og som oftest ufarligt.