Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (328 words)

Er vinterbadet nu også så sundt?

Er vinterbadet nu også så sundt?

Når jeg iført hue, vanter, halstørklæde og stor vams i en iskold nordøsten vind, der går gennem marv og ben, bevæger mig ud ad badebroen på vej mod omklædningsrummet tænker jeg ofte på, om jeg er rigtig klog.

For er det nu så sundt at vinterbade, som alle vi vinterbadere bilder os selv og alle andre ind?

Er det, vi tror, er sundt, nu også så sundt? Det gælder eksempelvis både at drikke rødvin, spise chokolade og vinterbade. Eller render vi vinterbadere rundt i bar røv og viklers på kanten af et hjertestop?

Gu´ er det da koldt at smide tøjet og hoppe i -1 gr. til + 2 gr. koldt vand. Det ville være løgn at sige andet. Men når man så kravler op af den isglatte badestige og iført håndklæde går ind i saunaen til de fortryllende 90 gr., så bliver man høj.

Blodet bruser, endofinerne fiser rundt, og humøret stiger i takt med kropstemperaturen. Det bliver ikke mindre fedt, når man svedig som en gammel kulfyrer hopper i det iskolde vand igen. For når man kommer op efter den korte dukkert, føles selv en snestorm som en lun sommerdag. Der mangler kun lidt fuglefløjt fra oven.

En finsk læge undersøgte for nogle år siden, hvad det egentlig er, der sker, når man hopper fra den varme sauna til det iskolde vand. Kort fortalt kunne han konstatere, at blodtrykket steg, og pulsen faldt samtidig med, at kroppen udskilte store mængder stress-hormoner.

Flere læger peger da også på, at vinterbadernes generelle helbred adskiller sig i en positiv retning fra sofadyrkernes. Men, der er også et men. De meget store temperaturudsving er også en stor belastning for hjertet og hele kredsløbssystemet. Så har man et svagt punkt her, bør man måske overveje, om man skal hoppe i det kolde gys.

Personligt ved jeg ikke, om det gælder for mig. Jeg ved kun, at det er fedt – især bagefter - og at der sidder en hjertestarter på væggen!

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Lad min læges pengepung i fred
Det er da det mindste, du kan gøre...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 18. maj 2024

Captcha Image