Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (446 words)

Feder frugt nu også?

Feder frugt nu også?

Det var vel blot et spørgsmål om tid, før frugtafdelingerne blev den nye syndebuk for vores eskalerende fedmeepidemi. For frugt indeholder jo kalorier. Og frugtsukker. Og det feder jo! Så måske skal årsagen til vores had til badevægten findes i frugtskålen? Og måske er 6 om dagen 3 for meget?

Beklager min lidt tragisk-ironiske tilgang til den debat, der hersker i aviserne for tiden. Men det ER altså tragisk. Og ironisk.

En metaanalyse, der har gennemgået tidligere undersøgelser om frugt og grønts indvirkning på vægttab er for nylig kommet i danskernes søgelys, og med den er fulgt total forvirring og uretfærdig fordømmelse af den stakkels frugt.

Umiddelbart foranlediges man til at tro, at frugt ikke er slankende, men snarere omvendt, når man læser avisernes overskrifter.

Selve metaanalysen siger nu noget helt andet. For det første er mange af de involverede studiers formål slet ikke vægttab. Og derudover viser studierne blot, at man ikke taber sig ved at øse frugt oven i ens almindelige kost. Det kan næppe være nogen overraskelse.

Tilføjer man ekstra kalorier til sin kost – hvad enten de kommer fra frugt, piskefløde eller bladselleri – så tager man på. Man indtager jo pludselig flere kalorier, end man forbrænder, og dem må kroppen så passende finde et godt (fedt)depot til. Hvad man ikke læser i aviserne er, at nogle af ”bivirkningerne” ved det øgede frugtindtag var øget antioxidantindhold i blodet, lavere blodtryk samt øget håndgrebsstyrke hos ældre.

Mange sunde stoffer

Det er ironisk, at mange nu er blevet så skræmte, at de begrænser deres frugtindtag af frygt for en meget uønsket vægtøgning fra de søde syndere. Men… Hvis man dropper frugten, hvad ryger der så ned i stedet? Myslibarer? Boller? Riskiks? Kage? Mon det er særlig smart?

Frugt indeholder et hav af sundhedsfremmende stoffer, heriblandt kostfibre, vitaminer, antioxidanter, flavonoider – listen er lang. Ingen forarbejdet fødevare kan hamle op med frugten. Og for sølle 50 kalorier for 100 gram, så er det altså svært at finde et sundere mellemmåltid.

Hvis vægten nægter at rokke sig, og man spiser 10 frugter om dagen, så kunne en udskiftning af bananer til gulerødder naturligvis være en idé. Men husk, at et vægttab kræver, at hele kalorieindtaget begrænses. Og lur mig om ikke, der kunne findes bedre kaloriekilder at starte med end frugten ;)

Frisk frugt bør indgå dagligt som en del af en sund og næringsrig kost. Som alle andre fødevarer kan frugt virke fedende i større mængder, end kroppen har behov for. Men studier, der viser sammenhæng mellem højt frugtindtag og reduceret sygdomsrisiko, er publiceret i tusindvis, og derfor bør det ikke være frugten, der skæres ned på for at slippe af med de fordømte sidehåndtag.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Din krop er dit tempel
Yngre kvinder kan også have vandladningsproblemer

Related Posts

 

Comments 1

Gæst - priya chauhan on torsdag, 14. august 2014 11:09
godt forklarede !

Tak Maria !

Tak Maria !
Already Registered? Login Here
fredag, 23. februar 2024

Captcha Image