Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
5 minutes reading time (908 words)

Ferie kan give dit forhold dødsstødet

Ferie kan give dit forhold dødsstødet

Selv om ferien skulle være helende og afstressende, så går det ikke altid sådan

Statistikken viser, at der er en markant øgning af skilsmisser og kriser i parforholdet i og lige efter sommerferieperioden. Der anvendes også større brug af parterapi lige efter ferieperioden – det gælder i alle vestlige lande. Det er i højere grad kvinderne, der forlanger skilsmisse i forbindelse med ferier.

{snippet start}

Et eksempel fra det virkelige liv: En kvinde fortæller, at hun fik nok, da familien med to børn havde glædet sig vanvittigt meget til deres ferie i udlandet. Da familien var af sted, var manden konstant optaget af at skrive mails på sin i-pad og forlade familien for at tale i telefon eller skrive sms´er (Han løj også om, at det var arbejdet, der kaldte). Det blev lysende klart for hende, at følelsen af svigt var så dyb, at hun ikke ville tilbringe resten af sit liv på den måde. Hun og børnene flyttede direkte ud af det fælles hus, og hun begærede skilsmisse ved hjemkomsten. Det afgørende var, da hun opdagede, at det ikke var arbejdsrelaterede mails og sms´er, han havde så travlt med under familiens ferie.

Et andet feriescenarie: En mand, der længe havde følt sig økonomisk presset af partneren, havde inviteret konen til Spanien, hvor deres konflikt brød ud i lys lue, da hun hele tiden brugte hans penge eller ”lånte” af ham til alle mulige impulskøb. Samtidig krævede hun konsekvent, at kun hendes krav og ønsker blev opfyldt. Han blev mere og mere tavs, indtil han sagde helt fra. Da de kom hjem eksploderede det efter års gensidige skuffelser og bebrejdelser. Ingen af parterne ville tage medansvar for, hvordan deres forhold havde udviklet sig skævt, og skilsmissen blev grim med mange sårede følelser.

Ingen mirakelkur

Mange forventer, at kærligheden skal genvækkes under ferien, og alle problemer skal løses. Men hvis du allerede længe inden ferien har spottet tegn på, at forholdet ikke fungerer, så forvent ikke, at en ferie vil kunne bringe alting på plads. Det er tegn som:

 • I har mindre og mindre at tale sammen om (og overlever ved hele tiden at arrangere noget) og intellektualiserer jer fra problemerne
 • En af jer tilbringer mindre og mindre tid hjemme (eller er mentalt fraværende)
 • I morer jer mindre og mindre sammen – (måske keder I jer)
 • I udveksler ikke mere noget vigtigt, men er enten tavse eller overfladiske
 • Der mangler nærhed og intimitet
 • Der er flere og flere små ting, som udløser skænderier, og omtalen af hinanden udadtil bliver en ren klagesang
 • Dine følelser er i højere grad negative end positive !

Ubalance i forholdet vil komme endnu tydeligere frem og bliver ikke mindre af, at man nu er sammen i flere uger 24/7 uden distraherende og afledende daglige aktiviteter.

Forventningens glæde kan være farlig

Forventningens glæde siges at være størst,men de lyserøde drømme om romantiske middage, solnedgange, forståelse, omsorg og masser af tid til hinanden kan give anledning til endnu større skuffelser. Det er kulminationen af måneders forventninger og forberedelse (som kvinden i forholdet tit påtager sig).

Hvis man allerede har uløste problemer i forholdet:

- følelsesmæssigt (problemer med at føle sig elsket og ønsket)

- økonomisk (hvem er mest generøs, hvad skal midlerne bruges til)

- kommunikationsmæssigt (hvordan løses problemerne sammen)

- seksuelt (hvor godt dækkes hinandens behov)

Ja, så er der risiko for, at ferieudfordringen kan udvikle sig til et farligt stormvejr snarere end tryg og kærlighedsfuld sejlads. Hvis der er problemer så vær enige om, at ferien ikke skal bruges til at udtrykke sin utilfredshed eller skændes. Definer problemerne og find ud af, hvornår I så kan sætte jer og lede efter konstruktive løsninger.

Når man endelig har fri og kan være sig selv, kommer der en masse følelser til syne. Hvis disse allerede er belastede, og der er sket svigt parterne imellem, kan der være opstået foragt. Rent psykologisk er foragt den følelse, der er sværest at reparere. Næsten alle andre følelser kan repareres. Et par kan være vrede på hinanden og blive kærlige igen, der kan være angst hos en eller begge parter, og fjernelse af trusler kan reparere angsten. Der kan være skuffelse og tristhed, og tætheden og genetableringen af intimiteten kan bringe glæden tilbage. Foragt derimod har vist sig at være den følelse, hvor der ikke er nogen vej tilbage, da den er så gennemgribende, og først udvikler sig, når man har været igennem skænderier, skuffelser og uenigheder i lang tid og forgæves har forsøgt at få sine behov og ønsker bedre dækket – igen og igen.

Tænk stort

Man kan imidlertid undgå ferieødelæggelser ved at tænke stort og empatisk: alle parter skal kunne gøre det, de har mest lyst til under en ferie og føle sig støttet og forstået omkring egne behov og ønsker. Urealistiske forventninger skal kunne ændres til gensidig forståelse gennem ærlig kommunikation .

 • Kort og godt: vær generøs og sørg for at begge parter får opfyldt deres behov.
 • Planer skal helst lægges dagen før og ikke give anledning til skænderier lige inden, I skal afsted. Skift til at lade hinanden bestemme hvad dagen skal indeholde.
 • De utallige muligheder for uenigheder skal tackles med tolerance og accept
 • Aktiviteter hver for sig kan være opbyggende. Vær åben og kreativ.
 • Hold tankerne konstruktive og tænk i grunde til at elske ham eller hende snarere end grunde til at være utilfreds med ham eller hende.
 • Del tanker, følelser og ønsker åbent og ærligt uden fordomme eller forudfattede meninger.
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Nogle cancertyper kan ligne hinanden
Find dig ikke i udflåd

Related Posts

 

Comments 1

Gæst - Maria Klemmensen on mandag, 29. august 2016 12:02
Hvad gøre jeg ?

Hej !
Min mand og jeg har vært gift i snart 31 år, vi har nogle problemer som vi åbenbart ikke selv kan løse, for et par år siden begyndte han at cykle, men det er bare taget overhånd. Jeg er blevet nr. 2 igen og det vil jeg ikke har sagt det til ham, men synes ikke at han har hørt mig.
Han sagde for nogle år ( 3 ) tror jeg, at han gerne vil blive gamle sammen med mig, men vi har mindre og mindre at snakke om han er meget træt når han komme hjem fra arbejde det forstår jeg godt og har akcepteret det for længe siden, men kan bare ikke fatte at så i weekenderne, så vil har gerne ude at cykle og han er så stolt af sig selv at han lægger det på FB. HVAD GØRE JEG ??? Vores ferie var ikke som vi havde forstille os, ikke at vi skinnes eller noget vi snakkede bare ikke så meget sammen, som vi plejer at gøre på vores ferie. En ting vil jeg bare sige min mand er konfliktsky.
Mvh. Maria

Hej ! Min mand og jeg har vært gift i snart 31 år, vi har nogle problemer som vi åbenbart ikke selv kan løse, for et par år siden begyndte han at cykle, men det er bare taget overhånd. Jeg er blevet nr. 2 igen og det vil jeg ikke har sagt det til ham, men synes ikke at han har hørt mig. Han sagde for nogle år ( 3 ) tror jeg, at han gerne vil blive gamle sammen med mig, men vi har mindre og mindre at snakke om han er meget træt når han komme hjem fra arbejde det forstår jeg godt og har akcepteret det for længe siden, men kan bare ikke fatte at så i weekenderne, så vil har gerne ude at cykle og han er så stolt af sig selv at han lægger det på FB. HVAD GØRE JEG ??? Vores ferie var ikke som vi havde forstille os, ikke at vi skinnes eller noget vi snakkede bare ikke så meget sammen, som vi plejer at gøre på vores ferie. En ting vil jeg bare sige min mand er konfliktsky. Mvh. Maria
Already Registered? Login Here
lørdag, 20. april 2024

Captcha Image