Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Forstoppelse kan have mange årsager

Forstoppelse kan have mange årsager

Rigtig mange oplever, at de har problemer med afføringen, men tal med lægen om det, så der kan gøres noget ved det. Det er ikke for pinligt.

Man har det rigtig dårligt, når man ikke kan komme på toilettet. Og hvis man ikke har været det flere dage i træk, får man ondt både i maven og i psyken.

For nylig kom en ældre kvinde omkring de firs på besøg. Hun havde født tre børn og var holdt op med at menstruere midt i halvtredserne. Hun havde det sidste års tid haft problemer med at komme af med afføringen og måtte som oftest stikke en finger i skeden og trykke den ud. Hun syntes, det var så pinligt, at hun ikke kunne få sig selv til at tale med sin læge om det.

Hun havde været til læge flere gange, men altid talt om andre ting. Hun fik medicin for blodtrykket og noget for hjertet, men var ellers rask og rørig og var glad for at arbejde i haven, men den bule, hun kunne mærke i underlivet gav hende tiltagende problemer.

Ved den gynækologiske undersøgelse sås et stort såkaldt rectocele – altså en frembuling af bageste skedevæg. Det skyldes, at man kan have forskellige former for nedsynkning. Det kan både være blæren, livmoderen eller tarmen, enten alene eller i kombination.

Det skyldes en svaghed i bageste skedevæg, så der dannes et reservoir, hvor afføringen bliver stående og må presses ud med fingrene.

Kvindens slimhinder var tørre og sarte. Hendes knibefunktion var heller ikke meget værd.

Jeg overvejede, om man kunne klare problemet med en ring, men vurderede at ”bulen” var blevet for stor i den tid, der var gået.

I første omgang blev hun sat i behandling med lokalt østrogen for at styrke slimhinderne, og hun blev sendt til genoptræning af bækkenbunden hos en fysioterapeut.

Efter tre måneder kom hun igen. Nu var slimhinderne pæne, og kniberiet væsentligt bedre. Jeg sendte hende på hospitalet til operation, hvor hun fik foretaget en ”bagvægsplastik”. Operationen foregår gennem skeden og tager mindre end en time. Man strammer svagheden i skedevæggen op og får tarmen ned på plads, hvor den hører hjemme. Indgrebet kan næsten foregå ambulant og kræver i hvert fald sjældent mere end en overnatning.

Jeg så hende til kontrol et par måneder senere, hvor det hele så fint ud, og hvor hendes problem var løst. Hun var meget tilfreds. Hun skal fortsætte med knibeøvelser og lokal østrogenbehandling til sine dages ende.

Moralen er: Tal altid med din læge om et problem. Han/hun er der for at hjælpe dig!

Dine tanker bestemmer hvor tyk du er
Din adfærd afslører dit selvbillede
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 18. maj 2024

Captcha Image