Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (619 words)

Giv det en tanke

Giv det en tanke

Vi mennesker tænker, og vi tænker også over det, vi tænker. Tankeprocesserne gør os menneskelige, men sørg for at de er sunde.

De fleste gør sig mange tanker, og tankerne kommer helt automatisk. 

Nogle er imidlertid alt for optaget af, hvad andre tænker – om dem!  

Tanker er et område mellem mennesker, som ikke bare kan undersøges.  Hvis du spørger din kollega, hvad hun helt reelt tænker om dig, er det mest sandsynligt, at du får det vi kalder en kold ”kognition”. Kolde kognitioner er ikke nødvendigvis løgne, selv om nogle ville kalde det sådan.  Det er socialt velafpudsede, tilpassede, neutrale tanker, der mest af alt handler om høflighed – eller hos nogle angst for at sige sandheden, fordi den i de fleste tilfælde er ilde hørt.

”Varme kognitioner” er ærlige, åbne udsagn om, hvad personen egentlig tænker.  De er det, man regner med fra sine venner,  det, man regner med fra sin partner og fra kolleger, man kan stole på.  Alt andet har en kedelig eftersmag af falskhed og medfører som regel, at den person, der fylder en med kolde kognitioner taber i interesse og troværdighed.  Hvordan ved vi, om vi får leveret varme eller kolde kognitioner?  Ja, vi er jo afhængige af, hvad den anden afslører, når vi spørger, så der er ingen måde vi kan være 100 pct. sikre.  Men hvis vi bruger vores emotionelle intelligens, kan vi ”måle” det på vores egne følelser.  Det forudsætter dog, at vores følelsesapparat er sundt og intakt.  Ellers går det galt og kan let blive til mistolkninger. 

Mennesker tænker – men de tænker også over det, de tænker.  Vi kan have en tanke: ”Jeg kan virkelig ikke lide, når hun render rundt og praler på den måde”.  De fleste vurderer også deres egne tanker, men ofte uden, at de erkender det. Det fører let til fordomme eller fastlåste ideer: ”Hun er bare ekstremt selvcentreret, og det er klamt”.  Det er langt mere intelligent at stille sig selv nogle spørgsmål: 

Er det en god tanke?  Er den rigtig?  Har jeg egentligt nogen beviser for, at det er sandt?  Jeg har lyst til at vende hende ryggen, er det en god idé?  Er det rimeligt?  Er det mig, der er for jaloux og misundelig?

Det fører nemlig til en mere fair stillingtagen.  ”Det er meget sundt, at hun er glad for det, hun har opnået”, ”Hun ser faktisk godt ud, det bliver man altid glad over”.  Herefter bliver dit respons også meget sundere.

Dine tankeprocesser kan være nedbrydende eller opbyggende for dig selv og andre.  Tanker er bare tanker, men når du producerer tanker, danner du mening, tolker, skaber forventninger og forudsigelser. De hjælper dig med at navigere i forhold til dig selv og andre, lægge planer og nå dine mål.  Tanker kan således hindre dig i at få tilfredsstillet dine behov og overhovedet at nå dine mål.

Få gode tanker

Husk at give dine tanker et konstruktivt, men kritisk eftersyn af og til, måske er du ved at miste balancen.  Og pas på dem, der giver dig råd om ”bare at tænke positivt”.  De glemmer, at tanker er spontane og er direkte reaktioner på andre måske udefrakommende stimuli. 

RECEPT PÅ KONSTRUKTIVE TANKER:

  • Tanken skal være realistisk. Undgå overdreven pessimisme og overdreven optimisme.
  • Den skal være positiv i indhold og hensigt
  • Den skal være målrettet og instruktiv, som en vejledning, der understøtter dine personlige mål.
  • Den skal være hensigtsmæssigt tilpasset situationen. Husk hensyn til andre og konsekvenserne på længere sigt.
  • Den skal være angstreducerende og beroligende/afklarende
  • Den skal reducere ”trusler” og negative forventninger.
  • Det skal understøtte og fastholde din styrke og dine ressourcer.
  • Pas på dårlige tankevaner og katastrofetanker, de overskygger dine konstruktive tanker og hindrer dig i at ændre adfærd.
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Kvinde - sex er nøglen til dit overskud!
Husk spiralen!

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
torsdag, 25. juli 2024

Captcha Image