Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
3 minutes reading time (686 words)

Her er det ALLERvigtigste du kan gøre for at undgå stress

Her er det ALLERvigtigste du kan gøre for at undgå stress

Hvem giver du til?

For et stykke tid siden, kunne man i Jyllands-Posten læse en artikel om Mette Vesterø, der var sygemeldt med stress. Overskriften på artiklen (og en af Mettes egne forklaringer på, hvorfor det var gået så galt) var:

"Jeg havde glemt at yde omsorg for mig selv"

Jeg blev så glad for, at netop denne sætning var valgt til overskrift, fordi den dermed sætter fokus på det ALLERvigtigste i forhold til at forebygge stress:
At yde omsorg for sig selv.

Stort set alle de stressramte, jeg møder i min hverdag har fuldstændig glemt (eller mere eller mindre bevidst fravalgt) at yde omsorg for sig selv.

Til gengæld er de fantastisk gode til at yde omsorg og vise opmærksomhed alle andre steder.

Jobbet får alt, hvad den kan trække, og børn, venner og nogle gange også partner, bliver overhældt med kærlig opmærksomhed og omsorg.

For SELVFØLGELIG skal de ikke mangle noget, tænker vi. Og fortsætter med tanker som: "Det med mig kan vente" eller "Jeg kan godt nøjes med lidt mindre":

  • Søvn
  • Motion
  • Kærlig opmærksomhed
  • Frihed
  • Stille tid til mig selv
  • Tid til min hobby
  • ..... (indsæt selv)

I princippet KAN vi godt nøjes. I en periode!

Men hvis den manglende omsorg for os selv har udviklet sig til en fast leveregel, er vi i stor risiko for at udvikle stress - før eller siden.

Måske tænker du lige nu, at det er helt umuligt at finde tiden til yde omsorg for dig selv. Men den gode nyhed er, at det ikke kun handler om tid.

Her kommer 7 enkle trin til at yde omsorg for dig selv:

1. Når noget føles forkert, så lad være med at gøre det! Begynd at stole på dine instinkter fremfor alt det, som andre mener, gør og synes.

2. STOP den negative selvsnak. Det kan være nemmere sagt end gjort, men med øvelse kan du trin for trin lære at tale pænt og kærligt til dig selv (helt som du gør til andre).

3. Giv dig selv et lille frirum hver dag, hvor du gør det, du har allermest lyst til, og som fylder dig med ny energi. Din egen personlige oase, som jeg kalder det. Husk: Kan det kun blive 5 minutter, så tæller det også. Men prøv af gøre frirummet så langt som muligt.

4. Gør noget, du længe har drømt om. Hvis det er en større ting (f.eks. en stor rejse eller anden stor eller tidskrævende investering), så tag det første lille mikroskridt i dag og nyd følelsen af at være på vej. Og nyd følelsen af at have gjort det KUN for dig.

5. Sørg for at tage vare på dine egne behov i forhold til kost (fyld dig selv med noget nærende og nydelsesfuldt), søvn og motion, så din basis-energi er på plads. INTET er vigtigere. Det er her alting starter.

6. Plej dine nærmeste relationer og dit parforhold. Tag f.eks. et par dage ud af kalenderen, hvor I tager af sted og fylder hinanden op med god energi. Forskning viser, at noget af det, der gør os allermest glade og lykkelige, er kærlige relationer. Så det at unde dig selv kvalitetstid sammen med dem, du holder allermest af, er også en måde at yde omsorg for dig selv på.

7. Start med pausen. Giv generelt dig selv lov til at nyde før yde. Det er OK at vise omsorg for dig selv FØR alle andre og FØR alle de praktiske opgaver.

NB! Ovenstående 7 punkter skal udføres UDEN dårlig samvttighed, der hurtigt kan fjerne den gode effekt.

Hvis den dårlige samvittighed begynder at trænge sig på, så mind dig selv om, at det at sige JA til dig selv og prioritere dine egne behov ikke betyder, at du aldrig kan vige pladsen eller give til andre før dig.

Men det betyder, at du nu kan gøre det UDEN, det går ud over dit eget overskud, fordi du er fyldt op. Og det er fra det sted, du virkelig kan begynde at være noget for andre, fordi du nu har overskud til at være den udgave af dig selv, du ønsker allermest.

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Æg kan gemme sig efter overgangsalderen
Den effektive slankekur

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image