Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Herpes kan også forekomme i underlivet

Herpes kendes mest som forkølelsessår på munden (herpes labialis), men der findes også en herpes-type i underlivet (herpes genitalis).

Herpesvirus er en besværlig virus, da man ikke kan vaccinere mod den, fordi den hele tiden ændrer sig ved mutation.

Herpes må endelig ikke forveksles med herpes Zoster, der er helvedesild, som skyldes skoldkoppevirus.

Læs min blog: Helvedesild er uhyre smertefuldt.

For at illustrere hvor besværlig herpes kan være, får du her to vidt forskellige sygehistorier.

Den første handler om en 47-årig kvinde. Jeg så hende i foråret, da hun ikke fejlede noget. Derefter blev hun skilt og fik en ny kæreste. Hun ringede forleden fra en by i Sydeuropa og fortalte, at hun havde fået voldsom ”eksem” med ”bylder,” og hun havde det forfærdeligt. Det var jo svært at behandle pr. telefon, så hun fik besked på at finde en lokal læge.

Det gjorde hun heldigvis. Hun kom hjem to dage senere, hvor jeg så hende. Hun havde, hvad man betegner som et ”fulminant førstegangs herpesudbrud” med et væld af små blærer i hele underlivet. Hun var blevet sat i relevant behandling med Valalciklovir (500 mg x 2 i 5 dage), som er anti-herpesmedicin, og det var begyndt at hjælpe. Jeg supplerede med lidt lokalbedøvende creme og orienterede hende om, at hun sagtens kunne få udbrud igen – dog aldrig så slemt som første gang. Hun fik en recept på samme medicin, så hun hurtigt kunne starte op, hvis hun skulle få symptomer igen.

Langvarige problemer

Den anden historie handler om en 50-årig kvinde, som henvendte sig med smerter i højre siden af lysken/underlivet trækkende ned i højre skamlæbe. Problemet havde varet i ca. et år. Hun var af anden kollega blevet behandlet med hormoncreme på mistanke om lichen sclerosus (se blog 16/6 2014), men det havde ikke hjulpet.

Da jeg så hende, var der absolut intet at se – heller ikke lichen sclerosus.

Hun fortalte, at hun i 10-15 år havde haft tilbagevendende genital herpes – altid i højre side. Hun havde faktisk for nogle år siden fået foretaget en kikkertundersøgelse af blæren (cystoskopi) på mistanke om herpes, men der blev ikke fundet noget. Selv om der ikke var noget at se, så syntes jeg dog, at det kunne tyde på kronisk herpes og satte hende derfor i langtidsbehandling med herpesmedicin.

Jeg så hende tre måneder senere, og hun havde det fint og havde ingen gener mere.

Hvor længe, hun skal fortsætte med medicinen, er svært at sige, men nok et par år i hvert fald.

Moralen er: Herpes kan være en besværlig sygdom, så husk at fortælle lægen, at du har det, selv om du ikke har noget udbrud, mens lægen ser på dig.

Find dig ikke i udflåd
Find dig ikke i svimmelhed
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Mandag, 15. august 2022

Captcha Image