Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Hormonbehandling skal ændres med alderen

Hormonbehandling skal ændres med alderen

En 57-årig kvinde kom fornylig fordi hun var træt af at menstruere. Jeg så hende sidst for ca. 10 år siden, hvor hendes menstruation var uregelmæssig i den forstand, at den kom ca. hver anden måned.

Hun havde dengang skrækkelige hedeture og begyndende ledsmerter og havde svært ved at sove om natten. Hun havde derfor svært ved at passe sit arbejde som chefsekretær i et stort firma.

Ved undersøgelsen var der normale forhold ved den gynækologiske undersøgelse og ultralydsscanning. Da hun stadig menstruerede, blev hun sat i hormonbehandling, som ville give hende regelmæssig menstruation og fjerne hendes gener. Jeg oplyste om, at man om nogle år formentlig kunne gå over til blødningsfri behandling.

I mellemtiden havde hun boet nogle år i udlandet p.g.a. sin mands arbejde, men var nu kommet hjem igen. Hun var meget træt af stadig at menstruere i en alder af 57. Det kunne jeg jo godt forstå. Hun havde glemt alt, jeg havde sagt om ændring af hormonerne.

Bortset fra det med blødningerne fungerede hormonbehandlingen fantastisk, og hun var flink til at gå til mammografi hvert andet år.

Jeg satte hende på blødningsfri behandling og det var hun glad for. Jeg foreslog, at hun efter 1-2 år begynder at trappe ned, f.eks. ved at tage en pille hver anden dag i en periode, så hver tredje dag osv.

Moralen er: Man skal helst have glæde af hormoner – ikke gener.

Behandling for lavt stofskifte behøver ikke at vær...
Træt af modstridende sundhedsbudskaber?
 

Comments 20

Gæst - Karin on lørdag, 22. august 2015 21:33
Et spørgsmål?

Hej,
Jeg er 43 år og mor til 3... De sidste par år er min menstruation blevet meget uregelmæssig... Der kan sagtens gå et par mdr imellem... Jeg fik for ca. 2 år siden taget en blodprøve for at undersøge, om jeg var gået i for tidlig overgangsalder... Dengang lå "tallet" på ca. 8 ( ved ikke, hvilket tal det er? ) For et par mdr siden fik jeg taget en ny blodprøve og da var "tallet" så over 70! Min læge sagde til mig, at det kunne tyde på jeg var på vej i overgangsalder... Hun ville dog ikke sende mig til gynækolog så længe jeg stadig bløder, omend det er meget uregelmæssigt...
Kunne godt tænke mig at vide, om jeg burde komme til gynækolog allerede nu eller om det er fint at vente?

Hej, Jeg er 43 år og mor til 3... De sidste par år er min menstruation blevet meget uregelmæssig... Der kan sagtens gå et par mdr imellem... Jeg fik for ca. 2 år siden taget en blodprøve for at undersøge, om jeg var gået i for tidlig overgangsalder... Dengang lå "tallet" på ca. 8 ( ved ikke, hvilket tal det er? ) For et par mdr siden fik jeg taget en ny blodprøve og da var "tallet" så over 70! Min læge sagde til mig, at det kunne tyde på jeg var på vej i overgangsalder... Hun ville dog ikke sende mig til gynækolog så længe jeg stadig bløder, omend det er meget uregelmæssigt... Kunne godt tænke mig at vide, om jeg burde komme til gynækolog allerede nu eller om det er fint at vente?
Gæst - Christine Felding on søndag, 23. august 2015 09:58
Gynækolog

Hej
Man måler FSH (follikelstimulerende hormon) og hos fertile kvinder er tallet som regel under 10. Når man kommer i overgangsalderen stiger det, så 70 er ganske højt. Det skal dog helt måler UNDER menstruation, for at være helt tilforladeligt. Men med dit menstruationsmønster virker det som om du er på vej i overgangsalderen og som 43-årig, er det tidligt.
Man anbefaler, at kvinder som går tidligt i overgangsalder (altså før 45 år) bliver sat i hormonbehandling indtil de er ca 52, dette a.h.t. forebyggelse mod osteoporose og hjerte-kar-sygdomme. Jeg synes bestemt det er rimeligt med en henvisning til en gynækolog, så du kan få den rigtige vejledning.

Hej Man måler FSH (follikelstimulerende hormon) og hos fertile kvinder er tallet som regel under 10. Når man kommer i overgangsalderen stiger det, så 70 er ganske højt. Det skal dog helt måler UNDER menstruation, for at være helt tilforladeligt. Men med dit menstruationsmønster virker det som om du er på vej i overgangsalderen og som 43-årig, er det tidligt. Man anbefaler, at kvinder som går tidligt i overgangsalder (altså før 45 år) bliver sat i hormonbehandling indtil de er ca 52, dette a.h.t. forebyggelse mod osteoporose og hjerte-kar-sygdomme. Jeg synes bestemt det er rimeligt med en henvisning til en gynækolog, så du kan få den rigtige vejledning.
Gæst - L. on søndag, 23. august 2015 21:48
Hormonpiller eller ej

Hej
Jeg er 55 år, har haft hormonspiral i 6 år, som blev fjernet i januar i år.
Jeg har ikke haft mens. i flere år, men slås med manglende søvn, få hedeture, ofte blærebetændelse og ikke mindst lider jeg meget af sarte slimhinder. Jeg har fået hormoner som skal bruges lokalt, men jeg synes ikke de hjælper. min læge gav mig derfor hormon piller, men da jeg læste om bivirkninger, med uren hud, vægtøgning osv. begyndte jeg ikke på pillerne.
Jeg ved godt, at den værste risiko er kræft, blodpropper og lign., men de - ikke farlige - bivirkninger, ved jeg vil genere mig.
Hvad er din erfaring med at tage hormonpiller, når jeg tænker på de bivirkninger jeg har nævnt.

Hej Jeg er 55 år, har haft hormonspiral i 6 år, som blev fjernet i januar i år. Jeg har ikke haft mens. i flere år, men slås med manglende søvn, få hedeture, ofte blærebetændelse og ikke mindst lider jeg meget af sarte slimhinder. Jeg har fået hormoner som skal bruges lokalt, men jeg synes ikke de hjælper. min læge gav mig derfor hormon piller, men da jeg læste om bivirkninger, med uren hud, vægtøgning osv. begyndte jeg ikke på pillerne. Jeg ved godt, at den værste risiko er kræft, blodpropper og lign., men de - ikke farlige - bivirkninger, ved jeg vil genere mig. Hvad er din erfaring med at tage hormonpiller, når jeg tænker på de bivirkninger jeg har nævnt.
Gæst - Christine Felding on tirsdag, 25. august 2015 09:17
Gynækolog

Hvis ikke de piller du har fået som lokalbehandling virker, er det fordi du får for lidt.
Hvis du har fået Vagifem 10 ug, skal du tage en daglig i 14 dage, derefter 3 x om ugen. Bedre er Estring, som kan sidde i 3 måneder.
Mht generel hormonbehandling, så mener jeg, at indlægssedler er et onde. Jeg plejer at sige, at der er flere virkninger end bivirkninger ved hormoner. Prøv og se hvor godt det bliver, du kan jo altid holde op igen.

Hvis ikke de piller du har fået som lokalbehandling virker, er det fordi du får for lidt. Hvis du har fået Vagifem 10 ug, skal du tage en daglig i 14 dage, derefter 3 x om ugen. Bedre er Estring, som kan sidde i 3 måneder. Mht generel hormonbehandling, så mener jeg, at indlægssedler er et onde. Jeg plejer at sige, at der er flere virkninger end bivirkninger ved hormoner. Prøv og se hvor godt det bliver, du kan jo altid holde op igen.
Gæst - L on onsdag, 26. august 2015 22:37
Kommentar til hormonpiller

Tak for dit svar. Jeg besluttede at starte på pillerne, Activelle hedder de. Jeg har kun nået at tage to som jeg har taget før sengetid. Omkring middag begge dage har jeg fået en trykkende og ubehagelig hovedpine som varer indtil jeg falder i søvn. Jeg får Eltroxin efter at have haft kræft i min skjoldbruskkirtel, og jeg ved ikke om det påvirker noget.
Jeg vil selvfølgelig kontakte min egen læge og snakke med hende. Som ung fik jeg behandling mod barnløshed på OUH, så jeg har fået mange hormoner før og jeg ved ikke om det tæller med, når man læser at man maks må få hormoner i 5 år.
Så måske skal jeg prøve Vagifem igen (det var bare som om, de ikke blev opløst helt)
Svært at skrive en meget lang historie, kort.

Tak for dit svar. Jeg besluttede at starte på pillerne, Activelle hedder de. Jeg har kun nået at tage to som jeg har taget før sengetid. Omkring middag begge dage har jeg fået en trykkende og ubehagelig hovedpine som varer indtil jeg falder i søvn. Jeg får Eltroxin efter at have haft kræft i min skjoldbruskkirtel, og jeg ved ikke om det påvirker noget. Jeg vil selvfølgelig kontakte min egen læge og snakke med hende. Som ung fik jeg behandling mod barnløshed på OUH, så jeg har fået mange hormoner før og jeg ved ikke om det tæller med, når man læser at man maks må få hormoner i 5 år. Så måske skal jeg prøve Vagifem igen (det var bare som om, de ikke blev opløst helt) Svært at skrive en meget lang historie, kort.
Gæst - Karin Groth on søndag, 26. marts 2017 17:17
Op og nedtrapning af hormonpiller

Jeg er begyndt at trappe min hormonpiller ned til 3 x om ugen. Kan jeg trappe op igen?

Jeg er begyndt at trappe min hormonpiller ned til 3 x om ugen. Kan jeg trappe op igen?
Gæst - Christine Felding on søndag, 26. marts 2017 18:42
Gynækolog

Da jeg ikke ved, hvilke hormonpiller du får, er det svært at svare på.

Da jeg ikke ved, hvilke hormonpiller du får, er det svært at svare på.
Gæst - Lotte on søndag, 20. august 2017 10:11
Voldsomme hedeturer

Hej. Er voldsomt plaget af hede/svedeture i forbindelse med overgangsalderen. 3-5 hver time døgnet rundt. Ingen blødning i 2 år. Har ikke problemer med blodtrykket, men får Dixarit mod hedeture. Startede også på minipille, med menstruation blødninger. Hold pga. voldsomme blødninger. Er nu igang med Noresmea 1mg/0,5mg. Tager 50 %...Kan de fås "stærkere" ? Eller er der andet blødningsfri du kan anbefale ?

Hej. Er voldsomt plaget af hede/svedeture i forbindelse med overgangsalderen. 3-5 hver time døgnet rundt. Ingen blødning i 2 år. Har ikke problemer med blodtrykket, men får Dixarit mod hedeture. Startede også på minipille, med menstruation blødninger. Hold pga. voldsomme blødninger. Er nu igang med Noresmea 1mg/0,5mg. Tager 50 %...Kan de fås "stærkere" ? Eller er der andet blødningsfri du kan anbefale ?
Gæst - Christine Felding on søndag, 20. august 2017 11:07
Gynækolog

Hej
Noresmea er jo en meget lavdoseret hormonbehandling. Det lyder som om du får for lidt. Du skulle nok prøve Kliogest i stedet.
Er dit stofskifte blevet undersøgt (bare en blodprøve). Ellers er det også en god idé.

Hej Noresmea er jo en meget lavdoseret hormonbehandling. Det lyder som om du får for lidt. Du skulle nok prøve Kliogest i stedet. Er dit stofskifte blevet undersøgt (bare en blodprøve). Ellers er det også en god idé.
Gæst - Lotte on søndag, 20. august 2017 13:03
Tak

Mange tak for brugbart svar. Vil også prøve at få stofskiftet undersøgt..........kan det give voldsommere overgangsalder?

Mange tak for brugbart svar. Vil også prøve at få stofskiftet undersøgt..........kan det give voldsommere overgangsalder?
Gæst - Gitte on søndag, 22. april 2018 07:03
Lavt stofskifte og overgangsalder

Hej
Jeg har lavt stofskifte og får 150mg euthyrox om dagen (tsh 0,27 frit t3 4,4 frit t4 15,5) får Lenzetto af gynækolog pga nedsat østrogen/overgangsalder. Men føler mig bare trist, træt initiativløs , er fortvivlet og er i tvivl om jeg får den rette behandling ? Mange hilsner Gitte

Hej Jeg har lavt stofskifte og får 150mg euthyrox om dagen (tsh 0,27 frit t3 4,4 frit t4 15,5) får Lenzetto af gynækolog pga nedsat østrogen/overgangsalder. Men føler mig bare trist, træt initiativløs , er fortvivlet og er i tvivl om jeg får den rette behandling ? Mange hilsner Gitte
Gæst - Christine Felding on søndag, 22. april 2018 16:52
Gynækolog

Hej Gitte
Lenzetto er helt OK, men det lyder som om du får for lidt. Prøv et ekstra pump i en periode og se om det hjælper

Hej Gitte Lenzetto er helt OK, men det lyder som om du får for lidt. Prøv et ekstra pump i en periode og se om det hjælper
Gæst - Laila Rosenqvist on lørdag, 31. august 2019 23:13
Hormonbeh. - 59-årig kvinde, der dagl. tager Activelle og x1 ugentl. VagiFem

Hej Christine Felding,
Har tidl. skrevet på din blog og fået råd om hormonbeh..
Og netop læst en artikel om senest forskn., der viser, at hormonbeh. skader mere end godt mht. at få bryskræft af hormonbeh. ?
Jeg har siden ungdom taget p-piller og for ca. 8 år siden gået direkte over på hormonbeh.
Blev anbefalet Activelle, da de er lavdosis og tager Vagifem pga. tørre slimhinder.
Går fast til mammografi hver 2. år - og i 2017 fandt man ved en ekstra us.:
Screening har nu vist i hø bryst kl 10 et 7 mm område med suspekte mikroforkalkninger hvor stereotaksi viser intet abnormt udover mikroforkalkninger.
(Har haft brystimplantater fra år: 2001 - og 2011 fjernet)
Vh. Laila Rosenqvist

Hej Christine Felding, Har tidl. skrevet på din blog og fået råd om hormonbeh.. Og netop læst en artikel om senest forskn., der viser, at hormonbeh. skader mere end godt mht. at få bryskræft af hormonbeh. ? Jeg har siden ungdom taget p-piller og for ca. 8 år siden gået direkte over på hormonbeh. Blev anbefalet Activelle, da de er lavdosis og tager Vagifem pga. tørre slimhinder. Går fast til mammografi hver 2. år - og i 2017 fandt man ved en ekstra us.: Screening har nu vist i hø bryst kl 10 et 7 mm område med suspekte mikroforkalkninger hvor stereotaksi viser intet abnormt udover mikroforkalkninger. (Har haft brystimplantater fra år: 2001 - og 2011 fjernet) Vh. Laila Rosenqvist
Gæst - Christine Felding on onsdag, 18. september 2019 18:23
Gynækolog

Hej Laila
Jeg har selvfølgelig set artiklen, som nu bliver vurderet af mange eksperter.
Indtil videre har Sundhedsstyrelsen ikke ændret sin anbefaling, så mit råd er, at slå koldt vand i blodet indtil videre.


Hej Laila Jeg har selvfølgelig set artiklen, som nu bliver vurderet af mange eksperter. Indtil videre har Sundhedsstyrelsen ikke ændret sin anbefaling, så mit råd er, at slå koldt vand i blodet indtil videre.
Gæst - Laila Rosenqvist on onsdag, 18. september 2019 18:42
Svar -

Christine Felding - Tak for svar . det vil jeg tage til efterretning.
God blog.
Mvh. Laila Rosenqvist

Christine Felding - Tak for svar . det vil jeg tage til efterretning. God blog. Mvh. Laila Rosenqvist
Gæst - Karina on torsdag, 30. juli 2020 23:15
Ledsmerter

Hej jeg er gået i tidlig overgangsalder ( 43 årig ca og er nu 48 ) jeg fik i disse år trisequens men er nu gået over til behandling uden blødning cliovelle 1 mg / 05 mg . Jeg lider meget af ledsmerter og rygsmerter jeg trods behandling hos fys , kiropraktor mm ikke kan komme til livs . Mit spørgsmål er kan det være betinge af trisequens / cliovelle da begge præparater har det som bivirkning . Jeg er meget ulykkelig over det og vil fortrække hedeture i så fald ? Mvh Karina

Hej jeg er gået i tidlig overgangsalder ( 43 årig ca og er nu 48 ) jeg fik i disse år trisequens men er nu gået over til behandling uden blødning cliovelle 1 mg / 05 mg . Jeg lider meget af ledsmerter og rygsmerter jeg trods behandling hos fys , kiropraktor mm ikke kan komme til livs . Mit spørgsmål er kan det være betinge af trisequens / cliovelle da begge præparater har det som bivirkning . Jeg er meget ulykkelig over det og vil fortrække hedeture i så fald ? Mvh Karina
Gæst - Christine Felding on fredag, 31. juli 2020 08:15
Gynækolog

Hej Karina
Hormonbehandling plejer at være rigtig godt mod ledsmerter, så hvis de ikke hjælper, bør du undersøges for andre årsager til smerterne. Jeg håber du er opmærksom på, at du er gået ned på halv hormondosis med Cliovelle (eller Activelle, som det originale produkt hedder). Tal med din læge om det.

Hej Karina Hormonbehandling plejer at være rigtig godt mod ledsmerter, så hvis de ikke hjælper, bør du undersøges for andre årsager til smerterne. Jeg håber du er opmærksom på, at du er gået ned på halv hormondosis med Cliovelle (eller Activelle, som det originale produkt hedder). Tal med din læge om det.
Gæst - Karina on fredag, 31. juli 2020 08:29
Ledsmerter

Hej Christine tak for svar . Jeg er bevist om at ledsmerter også kan forsages af meget andet , jeg har dog gået ned dette 3 mdr og fået et utal af behandlinger . Det jeg undres over er hvorfor det står som en bivirkning på indlægssedlen jeg ved at dosis er halveret og det var et forsøg på om dette kunne hjælp havde rygsmerter på trisequens også - jeg undres over at begge produkter har rygsmerter som bivirkning og om det er muligt arb jeg har denne bivirkning ? Mvh Karina

Hej Christine tak for svar . Jeg er bevist om at ledsmerter også kan forsages af meget andet , jeg har dog gået ned dette 3 mdr og fået et utal af behandlinger . Det jeg undres over er hvorfor det står som en bivirkning på indlægssedlen jeg ved at dosis er halveret og det var et forsøg på om dette kunne hjælp havde rygsmerter på trisequens også - jeg undres over at begge produkter har rygsmerter som bivirkning og om det er muligt arb jeg har denne bivirkning ? Mvh Karina
Gæst - Lisbeth Andresen on torsdag, 4. marts 2021 22:18
Overgangsalder

Hej. Er 53 år og har brugt Vivelle Dot plaster et års tid pga symptomer på overgangsalder. Mine symptomer var mange og voldsomme, men Vivelle har givet mig livet tilbage. Nu får jeg 100mikrogram + Provera hver anden måned. Nu begynder jeg igen at få hedestigninger, kuldeperioder, udmattet og træt, hovedpine, svimmel, koncentrationsbesvær, hjernetåge mm. Altså de samme symptomer som inden jeg startede hormonbehandling. Nok fordi min egen produktion er faldet yderligere. Jeg kan næsten ikke få livet til at hænge sammen. Men min dosis er jo allerede høj. Kan den forøges mere?

Hej. Er 53 år og har brugt Vivelle Dot plaster et års tid pga symptomer på overgangsalder. Mine symptomer var mange og voldsomme, men Vivelle har givet mig livet tilbage. Nu får jeg 100mikrogram + Provera hver anden måned. Nu begynder jeg igen at få hedestigninger, kuldeperioder, udmattet og træt, hovedpine, svimmel, koncentrationsbesvær, hjernetåge mm. Altså de samme symptomer som inden jeg startede hormonbehandling. Nok fordi min egen produktion er faldet yderligere. Jeg kan næsten ikke få livet til at hænge sammen. Men min dosis er jo allerede høj. Kan den forøges mere?
Gæst - Christine Felding on fredag, 5. marts 2021 09:47
Gynækolog

Hej Lisbeth
Dette site er stort set ikke aktivt mere. Jeg vil foreslå, at du på FB melder dig ind i "Det er bare en overgang" og stiller spørgsmålet der. Jeg besvarer spørgsmål der i de kommende 3 måneder.
Mvh Christine

Hej Lisbeth Dette site er stort set ikke aktivt mere. Jeg vil foreslå, at du på FB melder dig ind i "Det er bare en overgang" og stiller spørgsmålet der. Jeg besvarer spørgsmål der i de kommende 3 måneder. Mvh Christine
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image