Jeg har for nylig haft besøg af en 55-årig kvinde, som fik fjernet livmoderen for 10 år siden p.g.a. fibromer  eller muskelknuder, som man også kalder dem. Hun havde været i behandling med østrogen lige siden p.g.a. voldsomme hedeture og havde det fint med det.

Nu nægtede hendes egen læge at forny recepten og sendte hende videre til mig, så hun kunne få noget rådgivning. Hun havde været uden hormoner i seks uger og havde det ganske rædselsfuldt.

Jeg fortalte hende, at det er korrekt, at hormonbehandling (østrogen + gestagen) i mindre grad øger risikoen for brystkræft efter fem års brug, men ren østrogenbehandling gør ikke.

Problemet er, at brystkræft er en ret hyppig sygdom med knap 5.000 nye tilfælde om året, så mange kvinder vil få brystkræft, hvad enten de tager hormoner eller ej.

Udover at hjælpe mod hedeture, er østrogen også godt for både knoglerne og hjerte-karsygdomme, hvis man begynder i forbindelse med overgangsalderen. Som sidegevinst har det også gavnlig effekt på slimhinder, hud og hår.

Begynder man først 10 år senere, har det modsat effekt.

Så min patient drog glad af sted med en forlænget recept på østrogen-piller.

Moralen er: Man får ikke nødvendigvis brystkræft af hormoner, men brystkræft er en hyppig lidelse.

Læs mere på www.cancer.dk

Figuren viser antallet af nye tilfælde af brystkræft i Danmark i 2002, og den røde kalot er de ekstra tilfælde af brystkræft, som skyldes hormonbehandling. Professor Øjvind Lidegaard har udarbejdet tallene .