Christine Felding

1 minute reading time (231 words)

Knogleskørhed, en overset sygdom

Osteoporose eller knogleskørhed, er en sygdom som oftest rammer kvinder. Man regner med, at ca 450.000 personer i Danmark har osteoporose. Hver 3. kvinde og hver 8. mand kan forvente, at få sygdommen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle kvinder i overgangsalderen tager kalk og vitamin D for netop at forebygge osteoporose.

Min patient er en kvinde på 52. Hun stoppede med at menstruere for 4 år siden og har ikke fået hormoner. Hun har også ”glemt” at tage kalk og vitamin D.

Det seneste år, har hun fået binyrebarkhormon p.g.a. astma.

Hun havde for nylig været på skiferie for første gang i mange år og havde vist været lidt overstadig hvad angår evnerne i bakkerne. Det lykkedes hende i hvert fald at skvatte og brække en arm og et par ribben. Hun blev lappet sammen på stedet – på forebyggelig vis – og kom hjem med Knogleexpressen”.

P.ga. hendes baghistorie med lidt tidlig overgangsalder, manglende hormonbehandling samt behandling med binyrebarkhormon, sendte jeg hendes til en såkaldt DXA-scanning (en scanning mhp knogletætheden) og det viste sig, at hun allerede havde udviklet svær knogleskørhed.

Behandling af den slags er ikke en gynækolog-opgave, så hun blev henvist til en endokrinolog, hvor hun formentlig vil blive behandlet med sprøjter hvert halve år.

 

Moralen er: Kvinder i tidlig overgangsalder skal tage hormoner til de er 52 år. Alle kvinder i overgangsalderen bør spise kalk og vitamin D.

Gynækologien hårdt ramt af medicinmangel
Information om ny HPV-vaccine

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Fredag, 22. oktober 2021

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://voksnekvinder.dk/