Mange tror, at menstruationerne bliver svagere med alderen, før de holder helt op. Sådan er det imidlertid ikke, tværtimod. De skal ’lige op og vende’, før de holder helt op.

En 46-årig kvinde kom og fortalte, at hendes menstruationer de sidste par år var tiltaget i styrke. Det var nu så slemt, at det på anden og tredje menstruationsdag nærmest tap-løb ud af hende. Hun kunne ikke gå på arbejde og måtte holde sig i nærheden af toilettet.

Hun skiftede bind og tampon mindst en gang i timen og brugte baby bleer om natten. Hun havde svært ved at holde sin blodprocent oppe, selv om hun tog jern i forbindelse med menstruationerne.

Ved undersøgelsen var hendes livmoder helt normal i størrelse, altså ingen fibromer (muskelknuder) eller andet, der kunne være årsag til de kraftige blødninger.

Jeg foreslog enten p-piller eller hormonspiral, men hun ville under ingen omstændigheder have hormoner. Hendes mor og mormor var døde af brystkræft, og hun mente, det var årsagen. Mine ellers videnskabeligt forankrede argumenter prellede fuldstændig af på hende.

Hun gik imidlertid med til at prøve nogle piller (Cyklokapron®), som ikke indeholder hormoner, men som indeholder et stof, som får blodet til at koagulere lidt hurtigere og dermed ’løbe lidt langsommere’.

Man tager dem de dage, hvor man ved, at det bløder mest, i hendes tilfælde anden og tredje dagen.

Hun prøvede pillerne under to menstruationer og meldte så tilbage, at hun nu mente, at blødningsmængden var kommet ned på det halve, og at hun kunne passe sit arbejde igen.

Moralen er: Der er mange behandlingsmuligheder for kraftige blødninger – bare man spørger!