Rigtig mange kvinder får at vide, at de har svamp, men det er ofte en forkert diagnose

Rigtig mange kvinder går rundt med svie og kløe i underlivet. Det gjaldt også en 63-årig kvinde, som i flere år havde lidt af det.

Hendes læge havde adskillige gange behandlet hende for ’svamp’ pr. telefon. Hun havde store problemer med smerter ved samleje og skulle bruge oceaner af glidecreme – uden at det havde den store effekt.

Ved inspektion af hendes underliv sås typiske ’Lichen sclerosus’ forandringer; de små kønslæber var helt hvide, nærmest perlemorsagtige, forandringerne strakte sig op til klitoris, hvor slimhinden var klistret sammen henover og ned forbi mellemkødet til anus. Indvendigt havde hun blot sarte, tørre slimhinder, som kvinder i den alder ofte har.

For god ordens skyld tog jeg en lille prøve fra det hvidlige område, og mikroskopien bekræftede diagnosen.

Hun blev sat i behandling med binyrebarkhormonsalve samt lokal østrogen til slimhinderne i skeden, og allerede efter en måned gik det langt bedre.

Kvinden havde ikke svamp, men derimod Lichen sclerosus, der er en lidelse, som oftest ses hos kvinder efter overgangsalderen (selv om min yngste patient er 13 år). Man kender ikke årsagen, men ved, at i sjældne, ubehandlede tilfælde, kan det udvikle sig til cancer. Symptomerne er svie og kløe og ’skrumpning’ af de ydre kønsorganer og ’sammenklæbning’ af kønslæberne hen over klitoris.

Lichen sclerosus er en kronisk hudlidelse, som kan ses overalt på hud og slimhinder, men som ofte ses i underlivet. Sygdommen mistolkes ofte som en svampeinfektion, og mange har derfor fået flere behandlinger for svamp, før diagnosen stilles.
Sygdommens årsag er ukendt. Den kan ses helt fra barnealderen, men er hyppigst efter overgangsalderen. Sygdommen har intet dansk navn. Ved behandling kan generne næsten forsvinde eller holdes nede, og det tilrådes at gå til kontrol hos en gynækolog en gang om året.
Huden er ved Lichen sclerosus er mere sart og bør ikke vaskes med sæbe eller påføres parfumerede cremer.

Du kan læse mere om sygdommen på www.lichensclerosus.dk

Moralen er: Ældre kvinder får sjældent ’svamp.’ Kløe og svie skyldes ofte andre ting.