Christine Felding

Når man skal, så skal man!

En kvinde i 50´erne kom med symptomer på ’urge-inkontinens’ eller trængningsinkontinens, som det også kaldes. Hun havde født tre børn og var holdt op med at menstruere som 48-årig.

Slimhinderne i skeden havde det ikke for godt, hun havde ’sandpapirsfornemmelse,’ men troede ikke, man kunne få gjort noget ved det. Hun skulle rende på toilettet mange, mange gange hvert døgn og 3-4 gange om natten. Af og til nåede hun ikke ud på toilettet, men tissede i bukserne, og hun kunne ikke gå forbi et toilet ude i byen uden at få tissetrang.

Hun var ivrig golfspiller, men havde nu problemer med at spille 18 huller – selv om der var sat et toilet op ved 9. hul.

Ved gynækologisk undersøgelse sås tørre, sarte slimhinder, men ellers var der normale forhold. Hendes knibefunktion var rimelig.

I første omgang blev hun sat til at lave et såkaldt væske-vandladningsskema. Man fører skemaet i 2-3 døgn og noterer tidspunktet for, hvor meget man drikker, og hvor meget man tisser. (Hun fik udleveret et tisse-bæger af mig.)

Hun blev også sat i behandling med lokalt østrogen. Efter nogle uger kom hun igen med skemaet, som viste, at hun tissede 12-15 gange i døgnet, hvoraf 3-4 gange om natten. Normalt tisser man 8 gange pr. døgn, heraf en gang om natten. Portionerne var ganske små, somme tider kun 30-40 ml, og blæren nægtede at rumme mere end 200 ml, mod det normale, som er 3-400 ml, måske mere.

Hun blev sat i behandling med såkaldt blæredæmpende medicin, som får blæren til at ’slappe af’ og ikke ustandselig give vandladningstrang.

Efter nogle ugers behandling kunne hun gå 18 huller uden problemer – dog skulle hun bruge toilettet på 9. hul en gang i mellem, og hun skulle kun op en eller højst to gange om natten.

Moralen er: Man skal ikke finde sig i at tisse i bukserne.

Læs mere på: www.kontinens.dk  samt på www.blæren.dk

49-årig kureret for knogleskørhed
Jeg melder mig frivilligt til at betale hos lægen
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Gæst
Lørdag, 27. november 2021

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://voksnekvinder.dk/