En af de kendte, lokale hormonbehandlinger mod tørre slimhinder udgår til nytår. Og det er trist for de kvinder, der ofte har blærebetændelse eller lider af inkontinens.

Vagifem stikpiller, som indeholder østrogen, er et af de glimrende midler, vi bruger, til behandling af tørre slimhinder.

Vagifem findes indtil videre i to styrker; 25 µg og 10 µg, men fra 1. januar vil man kun kunne få den lave dosis.

Behandlingen plejer at starte med, at man tager en stikpille dagligt i 14 dage og derefter fortsætte med en stikpille to gange om ugen. På årsbasis svarer mængden af hormon til en til to af de hormontabletter, man tager mod hedeture, så der er tale om et mikroskopisk hormonindtag.

Alligevel har man nu lavet en endnu lavere dosering, og undersøgelser har vist, at denne dosis er lige så god mod behandling af tørre slimhinder som den større dosis.

Det må så være, men personligt tror jeg ikke på, at den lave dosis er lige så god til behandling af kvinder med tilbagevendende blærebetændelse eller med inkontinens. Men det er desværre ikke undersøgt videnskabeligt.

Allerede nu får kvinderne at vide på apoteket, at de skal have den lave dosering, for det er lige så godt! Men apoteket har ikke lov til at udlevere andet end det, der står på recepten.

Jeg orienterer mine patienter om problemet og anbefaler de, der har blæreproblemer at fortsætte med den højere dosering. Derfor udstyrer jeg dem med en ’hamstringsrecept’ på 20 æsker Vagifem, som de kan indløse sidst på året.

Når æskerne er brugt op, må kvinderne overveje, om de vil prøve at gå ned i dosis, eller skifte til Estring, der er en lille silikonering, som afgiver en fast, lille østrogendosis, som på månedsbasis svarer til to stk Vagifem 25 µg om ugen.

Moralen er: Det er godt at komme ned i medicindosis – men ikke for enhver pris.