Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Oppustethed er et almindeligt symptom

Oppustethed er et almindeligt symptom

Rigtig mange går rundt med en irritabel tyktarm, der skyldes vores levevis. Men man kan let selv gøre noget ved det.

Jeg ser rigtig mange kvinder i alle aldre, som henvender sig med smerter i underlivet. Smerterne kommer og går, men er ikke relateret til ægløsning eller menstruation.

Det er en anden slags smerter, og de er ofte ledsaget af, at kvinden føler, at underlivet er hævet, og at noget trykker.

Af og til har kvinderne vekslende afføringsmønster, men ofte er tarmfunktionen helt normal eller snarere ’uændret’, fordi kvinderne ofte fortæller, at de altid har haft tendens til hård mave.

Som regel er maven pænt flad om morgenen for så at blive mere og mere oppustet i løbet af dagen, og da oppustetheden sidder nede, opfatter kvinden det som om, underlivet puster sig op.

Livlige tarme

Som regel foretager jeg en helt normal gynækologisk undersøgelse, og hvis patienten ikke menstruerer mere, er der tit en ganske lille livmoder at føle på og se ved ultralydsscanning. Til gengæld er tarmene ofte meget livlige.

Jeg plejer derefter at fortælle patienten, at det, hun ’fejler’ er noget ret almindeligt i et velfærdssamfund nemlig irritabel tyktarm eller colon irritabile, som det hedder på lægesprog.

Da jeg ikke er mave-tarmspecialist, nøjes jeg som regel med at foreslå, at hun prøver HUSK, som er et receptfrit middel på apoteket til netop irritabel tyktarm.

Moralen er: Underlivet kan ikke ’puste sig op’ eller ændre størrelse fra dag til dag – undtagen under graviditet.

Derfor er hovedpinepillerne kommet på recept
Nytårsforsæt – Skab det parforhold du drømmer om!
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image