Om få måneder rammer højsæsonen for skilsmisser igen Danmark. Julen er overstået, den kærlige og lykkelige fornemmelse i maven opstod ikke, og det virker håbløst at få løst de store udfordringer i ægteskabet, når ikke engang julen – hjerternes fest – kunne gøre en forskel.

Mange mennesker, der går med skilsmisseovervejelser månederne inden jul finder ofte argumenter for, at beslutningen og ikke mindst den svære snak med partneren må vente til efter jul – ligesom Moster Oda’s fødselsdag i september var årsagen til, at snakken heller ikke blev taget der, og inden da var det sommerferien, der spændte ben.

Nogle håber også, at den gode julestemning og lidt ferie kan gøre forskellen, og så står man der midt i januar og kan ikke finde på flere grunde til at vente, hvor svært det end er at tage beslutningen om, at nu er det nu.

Men hvis man alligevel skal vente med den svære snak til efter jul, hvorfor så ikke bruge den kommende tid på at kæmpe med både arme og ben for at undgå skilsmissen. Hvorfor bruge tiden på at surfe rundt på nettet og lede efter ny bolig, efter det økonomiske overblik, eller viden om, hvordan man bedst får børnene gennem skilsmissen. Hvorfor ikke kaste alle sejl ind i kampen for ægteskabet. Det kan godt være, at man lige nu ikke kan finde én kærlig følelse, men mon man kan det efter en periode, hvor man har tænkt på alle de positive ting ægtefællen og ægteskabet indeholder, hvor man har taget initiativ til sjove og hyggelige oplevelser, hvor man har gjort noget ud af sig selv og inviteret partneren på date.

Hvis man ikke er sikker på svaret, så er der stadig en masse at gøre, inden den endelige beslutning om skilsmisse skal træffes. Hvis man ikke er sikker, så vil man sandsynligvis kæmpe med sætningen ”Gjorde jeg hvad jeg kunne for at undgå skilsmissen”, efter beslutningen er truffet.

Vejen til lykken?

En skilsmisse er ikke nødvendigvis vejen til lykken, tværtimod kan det med den rette hjælp sagtens lykkes at redde parforholdet og finde tilbage til lykken, hvis begge parter kæmper for det og bliver bevidste om, hvordan de kan hjælpe og støtte hinanden og genskabe kærligheden ved at afdække og imødekomme hinandens behov.

Det ændrer ikke ved, at en skilsmisse også kan være vejen til lykken. Hvis parforholdet og kærligheden til hinanden har været ikke eksisterende i mange år og begge parter har gået med en knude og tomhed i maven over situationen, skænderierne har måske været utallige og de mange negative og ulykkelige tanker om parforholdet, har fyldt så meget, at man ikke kan huske, hvornår man sidst for alvor har været glad. Efter en skilsmisse kan man opleve, at man blomstrer op, finder tilbage til sin naturlige personlighed, bliver gladere og mere bevidst om sine værdier. Ikke mindst vil man med oplevelserne i det forliste parforhold, være meget bevidst om, hvordan man i et nyt parforhold skal bidrage for at bevare kærligheden.

En skilsmisse kan også føre til alt andet end lykke, hvis den ene eller begge parter ikke tager ansvar for at komme bedst muligt gennem skilsmissen og videre i livet. Når det ikke sker og konflikterne omkring skilsmissen, økonomien og eventuelt om børnene hober sig op, så kan det være nemt af havne i offerrollen og lade skilsmissen være ansvarlig for, at årene går med negative tanker og frustrationer.

Er beslutningen taget, kan du finde råd, viden, opgaver og vejledning på skilsmisseraad.dk.

Skal – skal ikke?

Alle der overvejer eller har oplevet en skilsmisse kender til spørgsmålet skal / skal ikke, for hvad er rigtigt og hvad er forkert at gøre, når følelserne og kærligheden er forsvundet og de negative tanker fylder så meget, at det virker helt uoverskueligt at blive sammen. En ting er dog sikkert og det er, at det kun er dig – og dig alene – der kan træffe den beslutning, der er rigtig for dig.

Er der stadig basis for at kæmpe for parforholdet, så tænk over nedenstående:

  1. Prioriter hinanden, som var jeres ægteskab en hvilken som helst anden vigtig arbejdsopgave. Sæt tid af til hinanden. Fokuser på hinandens positive sider. Vær åben omkring tanker og følelser, og husk at det er handling der skaber forandring.
  2. Gør noget ud af dig selv og tag ansvar for at skabe det ægteskab du drømmer om.
  3. Bliv på din egen banehalvdel og vurder, hvordan du bedst bidrager til et godt ægteskab. Lav en målsætning for, hvad du ønsker at ændre i din adfærd overfor din partner. Tal med din partner om, hvordan du kan og vil bidrage og lad eventuelt din partner gøre det samme. Lav en fælles plan for, hvordan I finder tilbage til hinanden.
  4. Drop anklager og beskyldninger mod din partner. Din måde at gøre tingene på, eller se situationen på, er ikke altid den rigtige. Fortæl i stedet, hvorfor du har det svært, hvad du gerne vil have, at I har sammen. Tal sammen og støt hinanden.

Find eventuelt flere gode råd på parforholdsraad.dk, Danmarks største online samling af viden, opgaver og ressourcer til dit parforhold.