Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Patienterne bestemmer selv, om de vil følge lægens råd

Nogle gange har patienterne nogle skavanker, der volder problemer for lægen, men ikke for patienten! 

Jeg fik for nylig besøg af en 70-årig kvinde, der var henvist, fordi hendes praktiserende læge havde fundet en 4 cm stor cyste på venstre æggestok.

Patienten havde født to gange, og hun var gået tidligt i overgangsalder, allerede da hun var først i fyrrerne.

Hun havde ikke fået hormoner, og hun havde ingen klager. Hendes egen læge mente også, at hun måske også havde lichen sclerosus.

Det sidste var jeg enig i, for de små kønslæber var stort set forsvundet, og huden havde det karakteristiske hvidlige præg. Underligt nok, havde hun ingen gener herfra i form af kløe og svie.

Til gengæld kunne jeg ikke finde en cyste på venstre æggestok, men jeg fandt en kæmpe stor blære med en udposning (et såkaldt divertikel) på 4-5 cm i venstre side. Jeg sendte hende ud for at tisse, men det kunne hun ikke. Jeg tappede herefter 700 ml urin. Da jeg scannede hende igen, var blæren tom, og ”cysten” (altså blæredivertiklet) forsvundet. Jeg satte hende i behandling for lichen-sygdommen med Dermovat salve (binyrebarkhormon) samt lokal østrogen til slimhinderne (og blæren).

Da hun kom igen til kontrol en måned senere, så hendes LS pænere ud, men blære-problemet var det samme, dvs. en stor blære med en udposning i venstre side på 4-5 cm.

Jeg henviste hende til de urologer, jeg samarbejder med. Her fik hun foretaget en kikkertundersøgelse (cystoskopi), hvor man selvfølgelig tydeligt kunne se divertiklet, men ellers så blæren normal ud.

Hun fik besked på at RIKKE (RIK = Ren Intermitterende Kateterisation), som betyder, at hun selv skulle tømme blæren ved hjælp af et kateter. Hun skulle gøre det morgen og aften for at få blæren til at skrumpe. Hun syntes, det var meget besværligt dels at skulle have katetre med i tasken dels at stikke dem op i blæren.

Hvorvidt hun vil følge rådet er derfor tvivlsomt, da hun formentlig har haft ”problemet” med en stor blære længe, og den ikke generer hende det mindste.

Moralen er: Patienten bestemmer selv, om hun vil følge et givet råd, og en ”cyste” på en æggestok kan vise sig at være noget ganske andet end man tror.

Hvorfor går nogle kvinder ikke til lægen?
Find smilet frem og bliv i bedre humør
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
fredag, 23. februar 2024

Captcha Image