Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
4 minutes reading time (858 words)

Pillemisbrugerne er ikke dumme - det er systemet!

Pillemisbrugerne er ikke dumme - det er systemet!

Danskerne er ikke en samling uvidende pillemisbrugere, som det første DR2-program i serien om Danmark På Piller i aftes kunne give indtryk af.

Det er ikke danskerne, der er dumme – det er systemet.

Joda, alt for mange danskerei tager alt for meget medicin.

Det er en  sandhed vi har hørt før, rigtig mange gange. Og i aftes gentog DR2 det samme budskab.

I første program fremgik det, at især smertemedicin bliver spist i rå mængder. Ja, mange danskere spiser så mange hovedpinepiller, at de får hovedpine af dem.

Danmark er på piller. Og det er jo helt galt, naturligvis.

Men programmet havde en grim undertone af, at danskerne bare er en flok pivedyr med lav smertetærskel. Og desuden fik vi desværre ikke engang bare et forsøg på at forklare en sammenhæng. Hvorfor er det sådan her i Danmark, når svenskerne spiser meget færre smertestillende piller?

Men sagen er, at der er tale om en meget mere kompleks problemstilling, der fortjener, at vi får nogle mere uddybende svar, end DR2 i går aftes kunne byde på.

Der er ingen tvivl om, at rigtig mange tager piller, som de ikke har brug for. Smertespecialister fortæller, at de oftest indleder en behandling af en smertepatient med at tage alle – eller i hvert fald rigtig mange - piller fra patienten. God smertebehandling handler ikke om mange piller men om de rette piller til de rette patienter.

Ifølge DR2 fremgik det nærmest som om piller udelukkende er af det onde. Og at man jo i stedet kunne forsøge sig med latterterapi, som er beviseligt virksomt mod smerter. Men husk nu I dygtige folk på DR2, at ikke alle piller er dårlige. De er også beviseligt virksomme mod smerter. Men ingen piller er uden bivirkninger og alle piller kan misbruges.

Og så kommer vi til den ene rigtig vigtige pointe, som DR helt overså. Der skal fagfolk til for at hjælpe en smertepatient med at få de rette piller – og til ikke at spise for mange piller, fordi man grundlæggende får de forkerte piller. Det er også en specialistopgave at hjælpe en smertepatient med at lære sin smerte at kende og på det grundlag at træffe de rette valg mht. smertebehandling. Men vi har alt-alt for få smertespecialister

Uvidende smertepatienter?

DR2 valgte at sætte komikeren Anders Stjernholm som vært på programmet. Og han havde valgt en meget folkelig tilgang til en meget kompleks problemstilling. Helt ok. Men ærgerligt for de 800.000 danske smertepatienter, at de efter udsendelsen må sidde med en oplevelse af, at de selv er nogle fjolser, der spiser for meget medicin og, at der ikke er nogen overordnet forklaring på, hvorfor vi er en nation på piller.

Det havde klædt DR2 at nævne, at der ofte er over et års ventetid på at komme til på en offentlig tværfaglig smerteklinik. Eller f.eks. lige at få med i billedet, at de praktiserende læger ikke er specialister i smerter. På lægestudiet har de nemlig ikke haft et fag, der hed ’smerter’.

Bare et par ord om, hvor svær en størrelse smerter er, havde også været på sin plads. Jo, værten lod sin smertetærskel teste for at demonstrere, at vi tackler smerter forskelligt. Men helt ærligt – skulle vi ikke lige have haft med, hvor sammensat god smertebehandling er?

Den lille detalje, at lægerne er bundet af stramme regler og økonomiske begrænsninger, så de netop ikke frit kan ordinere den smertemedicin, som de mener, vil være den rette til deres smertepatienter, bliver end ikke nævnt.

I stedet vælger man at skyde skylden på den enkelte patient, der i udsendelsen får at vide, at de nok bare spiser alle de piller, fordi de ikke kender alle skadevirkningerne.

Den påstand tror jeg ikke holder en meter. Man bliver ikke dum fordi man har smerter. Man bliver bare nødt til at træffe nogle valg – og ofte uden ordentlig faglig hjælp. Vi ved alle, at der er bivirkninger ved medicin.

Det er så dejligt nemt at sige, at danskerne bare ukritisk spiser piller for et godt ord. Men hvorfor skader folk år ud og år ind deres egen krop med alt for meget medicin?

Hvorfor ikke spørge sig selv, hvorfor danskere kaster alle de piller i sig? Tror DR2 virkelig ikke, at man som smertepatient ville foretrække at spise så få piller som muligt?

Lad os håbe, at udsendelsen nummer to kommer med nogle lidt mere dybtgående forklaringer på sammenhængen. Eller hvad med et par konstruktive bud på, hvordan vi får løst problemerne.

Hvis præmissen er, det er et alvorligt problem, at vi spiser for meget medicin, så er det mindste man som TV-program kan sætte sig for da at gå til de bagvedliggende årsager. I stedet for helt overfladisk at gøre pillerne i sig selv til skurken. Og patienterne til uvidende pivedyr.

Vi kan fortælle komikeren, der åbenbart er i praktik som journalist på DR2, at journalistens vigtigste spørgsmål er ”hvorfor”.

Ja, jeg ville i hvert fald sidde klinet til skærmen, hvis DR2 fulgte op med en udsendelse om, hvorfor vi som samfund har valgt, at danskerne ikke skal have den bedste medicin – i stedet for som det er nu, den meste.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Blødning ved samleje skal altid undersøges – uanse...
Endometriose - en smertefuld sygdom

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image