Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
4 minutes reading time (820 words)

Sådan ændrer du den tankegang, der styrer din vægt

Sådan ændrer du den tankegang, der styrer din vægt

Tanker har så meget magt, at de suverænt bestemmer, hvordan du har det. Hver eneste lille bitte tanke har betydning. Det er tankerne, der afgør, om dit liv føles nemt og godt eller som en vanskelig kamp. Og tankerne bestemmer din vægt.

Virkeligheden er som den er, og den giver sig heller ikke ud for andet. Det er ikke virkeligheden, der er et problem, men måden vi tænker på den. For vi har altid en dom. Er det godt eller skidt?

Og vi sammenligner vores egen virkelighed med andres. Og dømmer igen. Positivt eller negativt. I sidste ende er det tankerne - vores dom, - der bestemmer humøret og dermed reaktionerne – og livet.

Tankekværnen kører nærmest hele tiden. Den holder sjældent pause. 60.000 tanker om dagen – er der nogen, der siger. Det meste er genbrug. Og rigtig meget er negativt. Værsgo’, så er der serveret.

Vi er så vant til at tænke de samme, gamle tanker, at vi nærmest ikke lægger mærke til det. Det er som det plejer – og som det altid har været. Det kendte føles trygt også, selv om det betyder, at vi har det dårligt. Men det betyder også, at alt bliver ved med at være som det plejer.

Der skal nye tanker til for at få nye resultater. Derfor er det en god idé at udfordre sig selv og sætte spørgsmålstegn ved de tanker, der plejer at give en eller anden form for uro.

      Er det kedeligt eller hyggeligt at lave mad?

      Smager sund mad lige så godt som usund?

      Er det sværest at tage på eller komme ned i vægt?

      Hvem siger, at du absolut skal veje det, du tror, er bedst?

      Styrer tankerne maden? Eller er det omvendt?

Alle de daglige tanker kører uafbrudt som en gammel grammofonplade og bestemmer baggrundsstemningen. Den vedvarende påvirkning borer sig dybere og dybere i os. Og vi skænker det ikke en tanke, at det kan blive anderledes ved at vi tænker nye tanker.

Tænk ny

Her er et almindeligt eksempel på en uheldig tankerække:

”Åh, hvor har jeg altid travlt, jeg er så presset. Når jeg endelig har fri, er der tusind ting, der skal gøres. Alle vil ha’ noget fra mig. Jeg orker det ikke. Jeg får ALDRIG overskud til mig selv. Jeg kæmper og kæmper med vægten, og det bliver ALDRIG bedre. Jeg ved det, for jeg har prøvet ALT, og der er INGENTING, der virker.”

Det er nemt at forestille sig, hvordan disse tanker påvirker den, der tænker dem. Hun har det ikke godt og hun er fortvivlet. Når hun virkelig tager sig sammen, vil hun sagtens kunne tabe sig ved at følge en kostplan i en periode, men hun tager helt sikkert på igen bagefter. Med de tanker. 

For hende er ro og varigt vægttab en umulighed, og det har hun helt ret i. Hun får ikke naturlig vægt, før hun har fået nye tanker, der tager hende væk fra kampen og slankekursmentaliteten og hen mod mere frihed.

Hun skulle prøve denne her: ”Jeg vil ha’ min naturlige vægt – og det skal jeg nok finde ud af. Jeg er nysgerrig og jeg prøver mig frem med nye måder at tænke på – for det er tankerne, der afgør, hvordan jeg har det og faktisk også, hvad jeg spiser. ”

Hvordan gør man så? Får man bare nye tanker sådan uden videre? Det kan godt tage noget tid. Første trin er at stoppe den gamle tankerække. Altså sætte spørgsmålstegn ved, om det nu også behøver at være sådan. Og lade tvivlen få lov til at komme frem. Næste trin er at formulere det man hellere vil tro på – altså fortælle sig selv, at der er en anden måde at opfatte på. Der skal en ny grammofonplade på. Som så skal påvirke i stedet for den gamle.

Der findes en proces, hvor man kan ændre en tanke på ca. 10 minutter. Når jeg præsenterer den for mine kursister, ser de som regel skeptiske ud. Efterhånden som vi skifter tanker ud – person for person – viger skepsis for forundring. Og selvom jeg har set det så mange gange, er jeg selv stadig lige forundret hver eneste gang. Ikke fordi jeg er overrasket over at det kan ske, men fordi det er forunderligt at se, hvordan den gamle hæmmende tanke holder op med at styre – og den nye frihedsgivende erstatning tager over. Det er lige fantastisk at opleve hver gang.

Tanker er bestemt ikke toldfri. Hver tanke har sin betydning. Det kan være svært at tage til sig, fordi det vil være en revolution i forhold til alt i vores liv. Når vi virkelig forstår det, vil alting blive helt anderledes. Men det er ok at tage små skridt. At skifte en enkelt tanke ud ad gangen. Og længere fremme vende sig om og se tilbage på en udvikling, der gav mere og mere frihed. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Bonus-, pap-, ekstramor – hvad er man egentlig?
Tag selv ansvar for de prøver, du får taget

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
mandag, 20. maj 2024

Captcha Image