Åh ja, alle dem der har prøvet yo-yo-vægtens op- og nedture ved, at det kan være noget så svært at gennemskue, hvad der spænder ben for vægttabet - og at vide, hvad der er bedst at gøre, når man vil ha’ succes med vægten for altid.

Har du prøvet at tage på igen, når du har tabt dig - og måske endda flere gange, er du sikkert interesseret i at finde ud af, hvordan du bedst styrer igennem udfordringerne, så du finder din naturlige vægt for altid.

Løsningen skal måske findes et sted, du ikke regnede med. Det kan være i meget gamle vaner, som du ikke sætter spørgsmålstegn ved, fordi du lever med dem som om der ikke var andre muligheder. Det er normalt for dig. Men prøv lige at rokke lidt ved dine gamle leveregler - og se hvad der kan ske.


1. Du har lært at dæmpe følelser med mad

Som lille lærte du at spise, når du var vred, ked af det, bange, eller usikker. Og siden har du brugt maden til at lægge en dæmper på dine følelser, fordi det betyder at du slipper for at mærke dem - og forholde dig til dem.

Meget af det vi lærer som børn, hænger ved, når vi er blevet voksne. Uden vi tænker nærmere over det.

Har du igennem mange år vænnet dig til at drukne følelserne i mad, er det blevet en vane, som du bare har, uden at tænke mere over det.

Men følelser forsvinder ikke, bare fordi du lægger låg på. De bliver ved med at rumstere inde i kroppen. Og de gør dig ekstra følsom. Jo flere følelser, du holder tilbage, jo mere uro får du i kroppen – og jo mere (is, ostemad eller flødekager) skal du spise for at få ro.

Har du ikke lært at tackle dine vanskelige følelser, og er du ikke helt tryg ved tanken om at lade dem komme op til overfladen, skal du vide, at det kan du også vænne dig til.

Spørgsmålet er nu hvad du har mest lyst til. Enten at blive med med at spise – og tage på i vægt –for at undgå at mærke når du er ked af det, vred eller usikker. Eller skrue op for nysgerrigheden fordi du vil finde ud af, hvor meget ro, du faktisk kan få i kroppen, hvis du i stedet lufter ud i dit gamle følelses¬pulterkammer.

2. Du har lært at spise op

Som barn har du siddet mange gange over resterne af aftensmaden og ikke kunnet få mere ned. Men du måtte blive siddende til det hele var væk.

For du fik banket godt og grundigt ind i hovedet at du ikke må levne – men altid spise op. Især hvis du selv har øset op. Og at man da ikke smider mad væk.

Du fik det lært. Så godt, at du ikke siden har sat spørgsmålstegn ved, om det nu også er en god idé altid at spise op. Nu gør du det helt automatisk. Måske også fra børnenes tallerkner. Men hvis du vil ned i vægt, er det én af de vaner, du skal have kigget nærmere på.

Tag hellere små portioner – spis f.eks. af små tallerkner, så du ikke kommer til at øse for meget op. Og tænk på, at rester er skønt at have til næste dag. Du kan gøre meget for at undgå at smide mad væk, men du skal i hvert fald ikke bruge kroppen som skraldespand.

Spørgsmålet er nu hvad du har mest lyst til. Enten at blive ved med at rydde din tallerknen (og dit fad) for alle rester uden at overveje om du vil have det i maven, og hvad det vil betyde for din krop. Eller begynde at holde godt øje med dig selv og dine tanker – og mærke godt efter, så du nemt kan stoppe med at spise, når kroppen har fået det, den skal bruge.


3. Du fortæller dig selv at du ikke kan

“Jeg har prøvet ALT – og INGENTING virker for mig. Jeg tager altid på igen – og jeg vil nok altid komme til at slås med vægten – uanset hvad …”

Hvis du fortæller dig selv denne her svada igen og igen (eller noget tilsvarende), kan du godt regne med at det kommer til at passe. Det gør det til gengæld også, hvis du fortæller dig selv, at det godt kan lade sig gøre at blive slank.

Fordi vi er så vant til vores eget selskab, regner vi ikke påvirkningen for noget særligt. Det er jo bare sådan det er - og sådan det altid har været. Men vi påvirker os selv meget mere end vi tror. Faktisk hele tiden.

Med den samme gamle tankegang.

Det er ikke svært at ændre din tankegang, når du ved, hvordan du skal gøre. Hvis du ikke ved det, har du et problem. Men jeg vil gerne fortælle dig, hvordan du gør. Og selvom det ikke er svært, kræver det træning og fokus. Gamle vaner kan være seje – men bestemt ikke sejere end dig, når du har lært, hvordan du styrer din tankegang.

Spørgsmålet er nu, om du ved, hvad du har mest lyst til. Enten at blive med med at fortælle dig selv de samme gamle røverhistorier om, at du ikke kan, eller om du vil have nye ord på programmet – og nye resultater på vægten.

4. Du prøver den ene kostplan efter den anden

Sund kost er godt. Og det virker når du vil have vægten til at gå ned. Og hvis du fortsætter med den sunde kost efter kuren, virker det også sådan, at du bliver nede på din naturlige vægt.

Men sund kost gør ikke noget som helst ved dine psykologiske spisemønstre. Kosten har ikke den mindste indvirkning på, om du spiser, hvis du keder dig eller hvis du ikke har det godt med at sige fra. Heller ikke den sidste nye lækre kostplan. Eller den næste. Eller den næste igen.

Den eneste måde, du kan påvirke dine spisemønstre, er via dine tanker og vaner. Og i sidste ende er det spisemønstrene, der afgør, hvad du spiser og hvad du vejer.

Spørgsmålet er nu, hvad du har mest lyst til. Enten at holde dig til rækken af de nyeste kostplaner, der bliver med med at dukke op – eller om du vil finde ud af, hvordan du siger til og fra og sætter dig selv i første række, så du selv styrer vægten.

5. Det føles ikke så trygt at være slank

Du vil gerne være slank, men du kan faktisk ikke holde tanken ud om, at nogen vil have fingre i dig. Det er faktisk meget mere trygt at være overvægtig, for så slipper du for det ubehagelige flirteri. Er det noget, du kan genkende?

Har du taget på for at holde nogen på afstand? Er det et problem for dig at sige fra overfor tilnærmelser? Bliver du usikker, når andre interesserer sig (vildt meget) for dig? Så er du ikke alene. Mange, der kæmper med vægten, går rundt med tanker som dig.

“Hvis jeg er tyk, kan jeg gå i fred.”

Problemet er bare, at mens vægten måske løser det problem, giver det andre problemer i stedet.

Som generer dig mere. Det er muligt at adskille vægt og usikkerhed. Du kan f.eks. indøve nogle gode “afvisningsreplikker”, så du kan føle dig tryg og godt tilpas i en slank og attraktiv krop. Eller du kan stile efter at få det godt med intimitet og nærhed.

Spørgsmålet er nu, hvad du har mest lyst til. Enten at tage endnu mere på for at holde andre på passende afstand, eller tabe dig i takt med, at du bliver mere og mere sikker på dig selv, så du nemt kan imødekomme eller afvise bejlerne – som det nu passer dig.

Disse 5 punkter viser lidt af det, der kan gøre vægttabet svært. Der kan være masser af andre grunde, f.eks.:

  1. Det har været sådan en lang og travl dag, så du må lige ha’ lidt lækkert og et lille glas rødvin. 
  2. Et par glas eller 3 får dig til at slappe så dejligt af.
  3. En plade chokolade gør godt til aftenkaffen foran TV’et, når du rigtig vil hygge dig.
  4. Et par flødekager fra bageren kan gøre underværker, når du virkelig trænger til trøst.
  5. Man kan ikke være bekendt at sige nej tak til kage, når nogen har stået og bagt.

Fortsæt selv listen …

Spørgsmålet er nu, hvad der stopper dig – og hvordan du kommer videre herfra.

Hvad du har mest lyst til. Enten at give dig selv omsorg i form af pastaretter, vin og kage –eller finde nye måder, hvor både du og din krop bliver stjerneglade.

Prøv også lige at svare på disse spørgsmål:

Vil du være slank? Er du klar? Hvad er dit første skridt? Og det næste? Hvad vil du gøre i dag? Og i morgen? Og videre frem?