Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Smertefulde ægløsninger og langvarige, kraftige menstruationer

Smertefulde ægløsninger og langvarige, kraftige menstruationer

For nylig modtog jeg nedenstående brev fra en kvinde, hvis historie var så fyldt med gener, at jeg bare måtte reagere på det. Hun skrev:

Hej:-)

Jeg er næsten 47 år og har, siden jeg var 20, døjet med cyster på mine æggestokke og meget, meget voldsomme smerter i forbindelse med ægløsningen. Jeg har født to børn, som i dag er 20 og 22. Jeg har ikke brugt p-piller siden den sidste graviditet.

Jeg fornemmer en spirende overgangsalder ved, at min ellers meget punktlige menstruation nu ofte kommer lidt uden for sædvanligt mønster. Den rykker sig nogle dage, varer også lidt længere og er lidt kraftigere end ellers. Men ingen hedeture og andet "sjov" endnu!

Min ægløsning laver også lidt mere ballade end før. Jeg har altid haft voldsomme smerter præcis 14 dage efter menstruation. De varede omkring 12 -24 timer. Jeg overlevede denne periode på smertestillende midler.

Det var til at leve med.

Nu "varmer" ægløsningen op over flere dage, smerterne er mere diffuse, og alt i alt varer ægløsningsgenerne nu 2-5 dage.

Min menstruation er meget kraftig på 2. og 3. dagen. Så kraftig, at jeg hele tiden planlægger min aktiviteter ud fra den. Ingen møder på de dage med mindre jeg ved, at jeg kan sidde tæt på en dør, så jeg kan flygte på toilettet. Ingen ferierejser, hvor jeg risikerer at skulle rejse med menstruation, fordi jeg ikke kan sidde i en bus eller et fly i flere timer osv. osv.

Jeg er lige blevet scannet hos en gynækolog - midt i ægløsningen. Han kunne – som sædvanlig  -se en cyste, men ellers så livmoder og æggestokke fine ud.

Jeg bad om hjælp til en roligere hverdag, hvor ægløsnings- og menstruationsgenene ikke fylder til sammen 10-12 dage hver måned.

Gynækologen foreslog mig en p-pillebehandling med mærket Qlaira, men jeg er single og har lige nu ikke brug for prævention.

Så jeg er meget i tvivl om, hvorvidt det er klogt i min alder at begynde på p-piller. Jeg kan ikke rigtig overskue alle advarsler om hormoner , p-piller og risikoen for kræft. Ingen i min familie har lidt af brystkræft. Jeg er selv opereret for modermærkekræft, hvilket min far også døde af.

Kan du hjælpe mig? Udsætter jeg mig selv for en risiko ved at tage disse p-piller i et forsøg på at mindske generne? Jeg er normalvægtig +5 kg, men noget insulinresistent. Jeg er ikke motionsfanatiker, men almindeligt aktiv, ryger ikke og drikker mest rødvin i weekenden på hygge-niveau. Ellers rask.

Mit svar var følgende:

Med den lange og trælse historie kan jeg ikke være andet end enig med min kollega i, at give dig Qlaira.

P-piller kan jo bruges til meget andet end prævention, f.eks. til at forhindre ægløsning - og dermed ægløsningssmerter og til at give små, fredelige menstruationer. Derudover indeholder Qlaira naturligt østrogen, altså det samme, som man giver kvinder i forbindelse med overgangsalderen. Så pillen er netop en blanding af p-pille og hormonbehandling i overgangsalderen og dermed en pille, vi gerne giver kvinder på din alder.

Om ikke andet, så kunne du prøve dem i tre måneder og så gøre status og tænke tilbage: Hvordan går det nu - i forhold til FØR, du begyndte på p-pillerne. Jeg er ret sikker på, at du vil finde tilværelsen lettere!

Moralen er: Man får ikke hjælp, hvis ikke man beder om det!

Svamp – en helt almindelig lidelse
PMS giver et hav af irriterende symptomer
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 20. april 2024

Captcha Image