Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...
2 minutes reading time (405 words)

Tag selv ansvar for de prøver, du får taget

Tag selv ansvar for de prøver, du får taget

Mange regner med, at lægen giver besked, hvis en laboratorieprøve viser noget alvorligt. Men der kan ske fejl, så du bør selv have hånd i hanke med dine prøveresultater

Mange kvinder får foretaget prøver hos deres egen læge eller hos deres gynækolog. Det kan dreje sig om celleprøver fra livmoderhalsen, en såkaldt smear, forskellige vævsprøver og blodprøver.

I min klinik får patienterne at vide, at de skal kontakte os efter hhv. 2-3 dage, en uge eller 14 dage alt efter, hvad det drejer sig om.

Ofte siger patienten:” Du kontakter mig vel, hvis der er noget?” og til det svarer jeg: ”Nej, du skal kontakte os.”

Selvfølgelig ville jeg kontakte den pågældende patient, hvis prøven viste noget alvorligt, og det er også mit ansvar, at patienten får et sådant svar, men jeg synes også, at patienten selv må tage et vist ansvar.

I min klinik fungerer det sådan, at der hver dag kommer et bud og afhenter prøver og kører dem på hospitalet enten på laboratoriet eller til patologerne. Man skulle ikke tro, at noget kunne gå galt, men det kan der – læs bare her.

For nogle år siden skete det to gange, at prøverne forsvandt undervejs. Den ene gang var det en hel dags celleprøver (5-8 stk.), og det opdagede vi først, da patienterne ringede for at få svar, og ingen kunne finde dem. Det var jo ikke værre, end at vi kunne indkalde alle kvinderne og gentage prøverne. Det var ganske vist irriterende for begge parter, men dog muligt.

Den anden gang var værre. Jeg havde fjernet et stort (4-5 cm) fibrom (muskelknude), som hang ud gennem livmoderhalsen på en patient.

Det blev selvfølgelig også sendt til undersøgelse, men forsvandt på vejen til hospitalet – og dét var jo ikke lige sådan at erstatte med et nyt!

Hvis man ikke gider ringe/maile til lægen, kan man gå på www.sundhed.dk med sin digitale signatur eller NemId. Her ligger oplysninger om alle de prøver, der bliver taget samt røntgenundersøgelser, indlæggelser m.v.

Heller ikke sundhed.dk er dog fejlfri. F.eks. fortalte en patient mig, at hun havde været derinde og kigge og havde fundet ud af, at hun på et tidspunkt havde været indlagt med tuberkulose, hvilket på ingen måde var i overensstemmelse med virkeligheden. Så, der sker altså fejl, men det kan ikke undgås, når der er mennesker involveret.

Moralen er: Sørg selv for at få svar på prøver – og check gerne www.sundhed.dk bagefter.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Sådan ændrer du den tankegang, der styrer din vægt
Identificer dig med dine rødder og bliv glad

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
lørdag, 20. april 2024

Captcha Image