Selv om et præparat tages af markedet herhjemme, så kan man være heldig at få det fra udlandet, selv om det kan være lidt bøvlet.

For 15 år siden så jeg en nu 72-årig kvinde for første gang.

Hun havde aldrig født, og i forbindelse med overgangsalderen midt i 50´erne havde hun voldsomme hedeture. Hun havde allerede dengang prøvet et par forskellige hormoner gennem sin egen læge.

Dengang havde vi en langt bredere palet af forskellige præparater, så jeg gik i gang fra en ende med at prøve på at hjælpe hende. Hun prøvede hver ny slags hormoner i hvert fald i 3 måneder, men hver gang fik hun blødningsproblemer og ofte bumser trods hendes alder. Hun havde i forvejen gennem livet altid været plaget af uren hud.

På et tidspunkt var vi nået til Climen – et hormonpræparat som ganske vist gav hende menstruation, men som til gengæld gav hende en smuk teint.

Som hun sagde – hellere menstruation end bumser. Et par år fungerede alt på bedste vis, men så skete det uforudsigelige, at firmaet afregistrerede præparatet i Danmark, fordi vi er for lille et marked, og præparatet ikke solgte nok.

Patienten ville under ingen omstændigheder tilbage på nogle af de andre præparater, og der fandtes ikke andre med tilsvarende hormonindhold.

Jeg måtte derfor søge Lægemiddelstyrelsen om såkaldt ”Udleveringstilladelse” og ”Enkelttilskud,” og det kunne lade sig gøre, fordi præparatet stadig findes i Tyskland.

Først skulle jeg dog dokumentere, at patienten havde prøvet forskellige andre hormonpræparater uden held, men det kapitel var jo heldigvis overstået for længst, for ellers kunne vi være startet forfra med at prøve det ene præparat efter det andet.

Ordningen fungerer nu perfekt på hendes apotek, der har vænnet sig til, at de får en recept fra mig på et præparat, som ikke findes i Danmark, men som så tages hjem fra Tyskland til alles tilfredshed.

Jeg kunne forestille mig, at et tilsvarende problem kunne være til stede med flere andre slags behandlinger end lige hormonpræparater.

Moralen er: Medicin bliver afregistreret i Danmark, men findes ofte stadig i udlandet.