Skip to main content

Voksne Bloggere

Voksne Kvinders bloggere skriver om livet efter de fyrre, men også om livet med børn, forældre, mænd, sundhed og meget andet...

Tørre slimhinder efter behandling for brystkræft

Tørre slimhinder efter behandling for brystkræft

Så snart en kvinde får konstateret brystkræft, får hun som regel at vide, at hun skal holde op med at tage hormoner. Det sker ofte før, man overhovedet ved, om svulsten er hormonfølsom eller ej.

Det skyldes, at langt de fleste svulster er hormonfølsomme, men dog ikke dem alle.

Kvinder med hormonfølsom (østrogen) brystkræft bør ikke modtage en generel hormonbehandling med hverken piller, plastre eller gelé, men der findes ingen restriktioner mod LOKAL behandling, altså behandling for tørre slimhinder.

Jeg har set en 45-årig kvinde, som for tre til fire år siden blev behandlet for brystkræft. Først blev hun opereret og fik fjernet det ene bryst, derefter fik hun stråler og kemoterapi, og endelig skulle hun have antiøstrogen-behandling (Tamoxifen) i fem år.

Slimhinder som sandpapir

forbindelse med kemoterapien var hun holdt op med at menstruere. Nu, efter tre års behandling, var hendes slimhinder i skeden som sandpapir, og hun kunne stort set ikke gennemføre et samleje uden store mængder glidecreme.

Ved den gynækologiske undersøgelse – som var ret smertefuld – var hendes slimhinder meget tørre og kedelige at se på, men resten af undersøgelsen var normal.

Jeg forklarede hende, at lokal østrogenbehandling er OK, men at man ikke skal læse indlægssedlen til præparaterne, fordi de kun omhandler generel hormonbehandling og ikke lokal behandling.

Min forklaring overbeviste kvinden. Hun fik lov at vælge mellem stikpiller eller en lille vaginalring, og hun valgte ringen. To måneder senere sendte hun mig en mail, hvor hun udtrykte sin tilfredshed, fordi hun ikke længere havde behov for glidecreme.

Moralen er: Også gener efter behandling for brystkræft skal tages alvorligt.

Så hold dog din mund - om din egen vægt
Fri mig for detaljer om andres underlivsproblemer
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
tirsdag, 28. november 2023

Captcha Image